30,00 lei
Ingrediente : FONIO
Informatii despre alergeni :
FARA GLUTEN ! VEGAN !
Nota :250 g corespund la 5 porții de câte 50 g fiecare
Fonio este o alternativa la orez, quinoa sau cuscus
Fonio este una dintre cele mai vechi cereale din lume.
A fost cultivata în Africa de Vest de peste 7.000 de ani, unde este considerat un aliment de bază.
Deși a fost înlocuit de orez în epoca colonială, în prezent este redescoperit datorită proprietăților sale excelente.
În mitologia dogană se spune că universul a fost creat dintr-un singur bob de Fonio – de unde si denumirea sa de „SAMANTA UNIVERSULUI”.
Fonio aparține speciei de mei.
Este gata pentru recoltare în 6-8 săptămâni, rezistent la secetă și tolerează solurile sărace și nisipoase cu puțină apă. Se dezvoltă acolo unde nimic altceva nu crește și nu necesită tratament cu pesticide sau erbicide.
Ca si gust, Fonio are o aroma de nuci până la neutru, iar textura amintește de cuscus.
Fonio este cunoscut pentru versatilitatea sa. Este gata preparat in cateva minute și atât de ușor de preparat încât un proverb african spune: „Fonio nu-l incurca niciodată pe bucătar”.
Făina de FONIO este ideală pentru toate produsele de patiserie, prăjituri și pâine.
Fonio este considerata o cereale foarte nutritiva si oferă multe beneficii pentru sănătate.
FONIO este potrivit pentru persoanele cu boală celiacă și persoanele cu intoleranță la gluten precum si pentru diabetici (indice glicemic scăzut)
Bogat în fier (100 g Fonio conține aproximativ 7 mg fier, ceea ce corespunde cu 50% din necesarul zilnic) și aminoacizi
O sursă de zinc, vitamine B1 și B3 și fosfor
Foarte bogat în fibre
Mod de Pregătire:
In oală :
Pentru o porție: la 50 g Fonio adaugati 100 ml apă si puneti la fiert ( foc mic ) timp de 5 minute.
In cuptor microunde :Lasati la inmuiat timp de 3 minute 50 gr Fonio cu 100 ml apa clocotita.A
Informatii nutritionale si calorice la 100 g :
ENERGIE 1557 kj / 367 kcl
Grasime : 1,6 g, din care:
Acizi grasi saturati : 0,45 g
Carbohidrati : 80.3 , din care :
Zaharuri : 0,1 g
Proteine :7 g
Sare : 0,003 g
Fibre : 1.7g
FIER 7,0 mg
MAGNEZIU 19,0 mg
MANGAN 0,2 mg
CALCIU 7,9 mg
FOSFOR 55,2 mg