Biocorner – Vitamina -D

VITAMINA D ȘI ALIMENTELE CARE NE AJUTĂ SĂ OBȚINEM UN BRONZ FRUMOS

Vara este cel mai așteptat anotimp datorită faptului că implică muuultă relaxare, dar este și foarte important pentru producția de vitamina D.
Soarele, respectiv vitamina D pe care o produce organismul sub influența acestuia, reprezintă o necesitate pentru sănătate și un mod ideal de a aduce un boost de vitalitate, care totodată poate oferi și un bronz deosebit. De cele mai multe ori, însă, nu luăm în considerare riscurile și modul în care se poate degrada pielea în cazul expuneri îndelungate la soare, astfel ajungem la arsuri, insolație, iar perioada de relaxare poate fi compromisă.

De ce este atât de importantă vitamina D?
Vitamina D ne aduce nenumărate beneficii atât pe plan fizic, cât și psihic:
• Sănătatea oaselor: rol esențial în absorbția calciului și fosforului din alimente, contribuind astfel la menținerea sănătății oaselor și la prevenirea osteoporozei sau a fracturilor
• Sistemul imunitar: rol în stimularea sistemului imunitar și în apărarea organismului împotriva infecțiilor și bolilor
• Sănătatea cardiovasculară: rol în menținerea sănătății inimii și a sistemului vascular, reducând riscul afecțiunilor cardiovasculare
• Sănătatea mentală: impact pozitiv asupra sănătății mentale, reducând riscul de depresie și anxietate

Care sunt cele mai bune metode de obținere a vitaminei D?
Știm deja că razele UV sunt principalul factor generator de vitamina D, însă există alimente care pot să ofere organismului o cantitate suficientă din aceasta, iar în unele cazuri pot fi luate în considerare și suplimentele alimentare.

1. Expunerea la soare:
Expunerea la soare stimulează producția de vitamina D în organism. În timpul expunerii la soare, colesterolul prezent în piele se transformă în vitamina D3(calciferol) sub influența căldurii pielii. Este important de menționat că există o serie de factori care influențează intensitatea razelor UV și producția de vitamin D:
• Anotimp: intensitate mai mare vara
• Ora: intensitate maximă la prânz
• Altitudine: intensitatea crește odată cu altitudinea la care ne situăm
• Condiții meteo: în cazul condițiilor meteo nefavorabile, intensitatea radiațiilor se diminuează
Protecția solară: blocând razele UVB, loțiunile cu factor de protecție ridicat reduc capacitatea pielii de a produce vitamina D

2. Alimente bogate în vitamina D:
• Peștele gras: somon, sardine, macrou, ton, hearing sunt surse excelente de vitamina D
• Uleiul de pește: uleiurile de pește, precum și uleiul de cod, conțin vitamina D într-o formă ușor asimilabilă
Ouă: gălbenușul de ou conține vitamina D, dar în cantități mai mici decât peștele gras
• Ciuperci: ciupercile pleurotus și shiitake conțin vitamina D

3. Suplimente alimentare:
Persoanele care nu primesc suficientă vitamina D din expunerea la soare și din alimentație, pot opta pentru o alternativă de asemenea eficientă: suplimnetele alimentare. Există diverse forme disponibile precum talbete, capsule, picături, însă pentru această opțiune este necesar să ne consultăm cu un medic specialist, astfel încât doza să corespundă nevoilor individuale.

Ajutor alimentar pentru un bronz ideal
Atunci când ne dorim un bronz sănătos și estetic luăm în considerare mai multe aspecte: expunerea graduală la soare, utilizarea protecției solare(SPF) împotriva razelor UVB și UVA, evitarea orelor de vârf și o bună hidratare. Însă, pe lângă aceste aspecte, de mare ajutor în menținerea sănătății pielii și obținerii unei nuanțe frumoase, ne sunt alimentele:
Morcovii: conțin beta-caroten, un antioxidant care poate spori producția de melanină și poate conferi pielii o nuanță caldă de bronz
Pepenele galben și mango: bogate în beta-caroten și vitamin A, contribuie la menținerea sănătății pielii și obținerea unui bronz sănătos
Roșiile: conțin licopen, un antioxidant care protejează pielea de radiațiile UV și pot îmbunătăți aspectului bronzului
Dovleacul: sursă excelentă de beta-caroten și vitamin A, ajută pielea și contribuie la un bronz frumos
• Peștele gras: somonul, macroul, sardinele sunt bogate în acizi grași omega-3, au proprietăți antiinflamatoare și protejează pielea împotriva daunelor cauzate de soare
• Fructele de pădure: conțin antioxidanți care susțin sănătatea pielii și contribuie la un bronz sănătos
• Legume cu frunze verzi: spanacul, kale-ul sunt surse bune de vitamin E, care protejează pielea de stresul oxidativ și susține sănătatea pielii în timpul expunerii la soare
Nucile și semințele: conțin vitamina E și seleniu, care au efecte benefice asupra pielii și pot contribui la menținerea bronzului

Sănătatea este o prioritate, astfel o alimentație echilibrată și o hidratare bună ne pot menține plini de vitalitate, pot proteja organismul și pot chiar să ajute în procesul de obținere a vitaminei D și a bronzului uniform.
Vitamina D ne aduce nenumărate beneficii, atât pe plan fizic, cât și psihic, însă este important să oferim o atenție deosebită modului în care ne protejăm pielea pe tot parcursul expunerii directe la razele soarelui, să fim precauți în ceea ce privește perioada din zi în care alegem să ne expunem și durata expunerii.