Tartă de mere cu cremă de migdale (frangipane)
Ingrediente aluat tartă:
– 250 g făină
– 125g unt rece tăiat cuburi mici
– 30 g zahăr
– 1 gălbenuș
– 4 linguri apă rece
– un praf de sare
Ingrediente umplutură:
– 80g unt moale (la temperatura camerei)
– 80g zahăr
– 2 ouă
– 140g făină de migdale
– 2 linguri de făină
– 1 linguriță extract de vanilie
– un praf de sare
– 3 mere medii
– migdale feliate pentru decor (coapte)
Preparare:
Aluat:
– pune ingredientele uscate și untul într-un robot de bucătărie. Mixează pentru a le amesteca și a obține o consistență de firimituri.
– adaugă apoi gălbenușul și apa rece, mixează din nou până când ingredientele se adună într-un aluat.
– pune aluatul pentru măcar 2 ore la frigider.
– aluatul rece se întinde pe o suprafață înfăinată, apoi se pune într-o formă de tartă unsă cu unt (dimensiune tartă – 24 cm).
– se coace aluatul 15 minute în cuptorul preîncălzit la 180 grade C.
Crema de migdale:
– amestecă într-un bol zahărul cu untul moale. Adaugă ouăle și extractul de vanilie.
– pune ambele tipuri de făină și mixează pentru a obține o cremă omogenă.
Asamblare și coacere
– taie merele în jumătăți, înlătură cotorul și taie-le în felii subțiri, încercând să păstrăm feliile grupate pentru a le așeza decorativ pe tartă.
– toarnă crema de migdale în aluatul pre-copt. Nivelează cu o spatulă.
– așază peste crema de migdale grupuri de 4-5 felii de mere (ușor înclinate), din loc în loc, decorativ.
– coace tarta la 180 grade C pentru 45 de minute.
– presară fulgi de migdale (rumeniți în prealabil 3-4 minute în tigaie).