Selecția soiurilor de legume #bio

Preocuparea pentru sănătatea populației a determinat fermierii să susțină din ce în ce mai mult cultivarea legumelor biodinamice. Astfel, legumele sunt crescute natural, fără folosirea pesticidelor, a insecticidelor sau a fertilizanților chimici și sintetici ce periclitează în timp sănătatea umană. Agricultura biodinamică nu vine doar în ajutorul sănătății umane, ci ajută și mediul înconjurător să se refacă și să devină mai productiv. De exemplu, un sol cultivat ecologic, netratat, poate ajuta la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră până la 40% și poate reține carbonul cu până la 71%.

Pentru că tuturor ne place să găsim la raft legume sezoniere, furnizorii noștri au grijă constant de soiurile și semințele legumelor, dezvoltând astfel agricultura biodinamică.

Putem spune că multe dintre soiuri s-au pierdut din cauza intensificării puternice a agriculturii. Agricultura convențională s-a axat pe soiurile individuale, cu randament ridicat, care pot fi cultivate cu ajutorul îngrășămintelor și al pesticidelor, mulți dintre fermieri gândindu-se la profit și mai puțin la calitatea legumelor pe care le furnizează.

Din dorința de a lăsa o tradiție sănătoasă generațiilor viitoare, furnizorii noștri dezvoltă o varietate de soiuri de legume robuste, cu semințe rezistente, care nu necesită pesticide și îngrășăminte chimice și care pot face față fluctuațiilor de temperatură. Un bun exemplu, ar putea fi Asociația Kultursaat eV care crește și cercetează legumele, dezvoltând peste 90 de soiuri aprobate de Oficiul Federal pentru Soiuri de Plante, pe care le distribuie partenerilor de semințe organice. Aceștia practică agricultura biodinamică în 30 de grădini Demeter din țări precum: Germania, Olanda sau Elveția.

Pentru a înțelege cum este creată o nouă legumă, trebuie mai întâi înțeles faptul că agricultura de reproducere biodinamică se bazează în principal pe: selecție și încrucișare. Putem lua ca exemplu morcovii: din toate exemplarele cultivate la scară largă, se aleg doar cele disponibile pentru selecție și producție de semințe, iar mai apoi doar cele care corespund criteriilor dorite. Apoi, acestea sunt plantate împreună, li se recoltează semințele și se repetă acest ciclu până când fermierii sunt mulțumiți de rezultate. Pentru a crește un soi nou de morcov sunt necesari aproximativ 20 de ani, deoarece agricultura biodinamică necesită mult timp și muncă manuală.

Printre criteriile de selecție pe care trebuie să le aibă un soi pentru a intra în ciclul agriculturii biodinamice se numără și gustul. La morcovi, gustul trebuie să fie unul dulce, aromat și de lungă durată, pentru ca fermierul să își dea seama că morcovul și-a păstrat toate uleiurile esențiale. În plus, morcovul trebuie să aibă o constituție robustă (astfel poate fi sesizat că nu a fost afectat de ciuperci sau alte boli), iar interiorul acestei legume trebuie să fie bine colorat.

Atunci când un soi nou este creat, acesta este imediat înregistrat la Oficiul Federal pentru Soiuri de Plante, astfel încât semințele sale pot fi distribuite legal după aprobare. Noua sămânță nu este considerată o proprietate aducătoare de profit, ci ca un bun cultural ce trebuie contabilizat.

            Sursă: http://bit.ly/2TFsGAp

*

Ţi-a fost de folos articolul nostru? Abonează-te la newsletter şi vei primi prin e-mail sfaturi pentru o viaţă mai sănătoasă!

Stay healthy! Shop BIO!

Leave a Reply