
Sarea iodată vs. sarea neiodată: care este mai potrivită pentru consum?
Tu cum dai gust mâncării pe care o prepari? Te folosești de diferite tipuri de condimente sau mergi pe varianta clasică: sare și piper? Știi că mâncarea gustoasă depinde de modul de preparare, ingredientele folosite și foarte important, de condimente. Sigur ai uitat să pui cel puțin o dată sare în mâncare, iar gustul ți-a lăsat impresia de ”mâncare de spital”.
Sarea, este elementul principal, prezent în orice rețetă folosită. Chiar și la deserturi, în multe rețete, este nevoie de puțină sare. De ce dacă nu pui sare în mâncare, ai impresia că este ceva ce doar la spital ai putea consuma? Pentru că în cazul regimurilor alimentare, doctorii, de foarte multe ori, nu recomandă folosirea sării în mâncare.
Care este diferența dintre sarea iodată și cea neiodată?
Foarte simplu, sarea iodată are un element în plus față de cea neiodată, și anume: iodul. Corpul are nevoie de iod, însă într-o anumită cantitate, și nu ar trebui să depășești doza recomandată. Sărurile pentru consum, sunt de obicei iodate. Dacă mergi la magazin și cumperi o râșniță cu sare, cel mai probabil, aceasta conține sare iodată. Iodul de care are nevoie corpul nu se ia doar din sarea de bucătărie, ci și din pește, alge, pentru că este o substanță pe care o găești în mări și oceane. Nimic folosit în exces nu este bun. Dacă stai într-o zonă în care poți avea acces foarte ușor la produse marine, atunci alege sarea neiodată ca să nu depășești doza recomandată.
Ce să alegi? Sarea iodată sau neiodată?
Ambele variante au avantaje și dezavantaje. Alegerea pe care o faci depinde de nevoile tale personale. Sarea iodată o să te ajute să nu ajungi în punctul unei deficiențe de iod. Lipsa iodului din corp poate să îți provoace probleme cu tiroida, iar sarea iodată îți asigură doza de iod de care corpul tău are nevoie. Sarea neiodata nu este atât de procesată ca cea iodată, astfel că poate conține mai multe minerale benefice corpului. Dacă alegi să consumi doar sare neiodată, trebuie să te asiguri că te folosești de alte alimente care să furnizeze corpului iod, cum ar fi peștele.
Alegerea pe care o faci depinde strict de nevoile tale. Atât sarea iodată, cât și cea neiodată poate fi o alegere bună. Dacă trăiești într-o zonă de mare, în care poți avea acces ușor la produse marine sau dacă iei suplimente ce conțin iod, poți folosi la gătit, sarea neiodată. Dacă nu îți place peștele și nu ai putea să îți iei iodul necesar din alimente, atunci apelează la sarea iodată. Este o alegere care ține strict de nevoile tale personale. Dacă vrei să eviți cât mai mult aditivii, sarea neiodată este o alegere potrivită pentru tine, pentru că nu este la fel de procesată ca sarea iodată.
La noi găsești sare neiodată de Himalaya, de rocă, fină sau grunjoasă. Dă gust mâncării cu tipul de sare care crezi ca s-ar plia mai bine nevoilor tale personale.