Primul ajutor în caz de anafilaxie

Anafilaxia este o reacție alergică severă care survine brusc și poate fi cauzatoare de moarte. Odată ce este declanșată, nu oferă mult timp de reacție, de aceea orice persoană trebuie să cunoască simptomele.

Simptomele apar în primele minute sau chiar în primele secunde de la expunerea la alergen. Iată care sunt simptomele sugestive ale reacţiei alergice de debut:

  • Înroșire pielii, erupții urticariene
  • Mâncărimi la nivelul pielii, buzelor, limbii, palmelor, tălpilor, organelor genitale
  • Strănut, nas curgător/înfundat, răgușeală
  • Umflături la nivelul ochilor, limbii sau buzelor
  • Dificultăţi în respiraţie, umflarea faringelui
  • Respirație zgomotoasă, respirație șuierătoare, tuse iritativă
  • Puls accelerat sau scăzut, palpitaţii, scăderea tensiunii arteriale, șoc
  • Senzație de nelinişte, amețeală, confuzie, pierderea stării de conștiență

Alte simptome ale anafilaxiei includ dureri de cap, vărsături şi diaree. Colapsul şi pierderea conştienţei pot fi determinate de o scădere bruscă a tensiunii arteriale.

Anafilaxia poate fi declanșată de orice tip de alergen, uneori cauza neputând fi depistată. Această recție alergică periculoasă este cauzată de mușcături, înțepături de insecte, medicamente și cea mai mare cauză o au alergiile alimentare. Anafilaxia este indusă de eliberarea anumitor proteine din leucocite. Eliberarea acestora poate fi indusă fie de o reacție a sistemului imunitar, fie de o altă cauză fără legătură cu sistemul imunitar. Anafilaxia este diagnosticată pe baza simptomelor și semnelor prezentate de pacient.  În cazul în care știți că sunteți alergic la orice fel de aliment cel mai bine este să aveți un dispozitiv EpiPen.

Potrivit Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (Autorizaţia de punere pe piaţă nr. 6111/2014/01-02), EpiPen este un stilou autoinjector conceput pentru a fi utilizat cu ușurință de către persoane fără pregătire medicală, în tratamentul de urgență al anafilaxiei.

Substanța activă din interiorul acestui dispozitiv se numește adrenalină, care este un medicament adrenergic. Acesta acționează în mod direct asupra sistemului cardiovascular și respirator, respinge efectele potențial letale de anafilaxie, prin constricția rapidă a vaselor de sânge și relaxarea mușchilor de la nivelul pieptului pentru a îmbunătăţi respiraţia şi bătăile inimii.

Din grijă și respect pentru clienții care suferă de alergii, în special cele alimentare, Biocorner deține în trusa de prim ajutor un dispozitiv EpiPen gata să fie folosit în cazuri de urgență. Din data de 7 februarie 2019, în legislație s-a introdus obligativitatea dotării cabinetelor medicale din grădinițe, cabinetelor medicale școlare și a cabinetelor de medicină dentară cu EpiPen 150 micrograme soluție injectabilă în stilou preumplut cu 2 ml pentru o doză unică de 0,3 ml. Indicat este ca fiecare instituție publică sau privată să dețină cel puțin un astfel de dispozitiv.

Leave a Reply