Orezul Superaliment, Fb Cover (2)

Orezul Jasberry: faceți cunoștință cu cel mai nou superaliment!

În lumea pasionaților de nutriție, superalimentele (“superfoods” în engleză) sunt o categorie foarte restrânsă și selectă de alimente, preponderant de origine vegetală, dar care includ și anumite specii de pește sau unele lactate. Acestea sunt foarte dense din punct de vedere nutrițional și sunt considerate a avea beneficii importante pentru sănătate. Afinele, somonul, varza kale, fructele acai sunt câteva asemenea exemple.  

În ierarhia proprietăților care contribuie decisiv la a confirma statutul de superaliment, capacitatea antioxidantă este una dintre cele mai importante. Iată de ce orezul Jasberry promite să fie o vedetă incontestabilă a acestei categorii.

Ce anume este?

Orezul Jasberry este o varietate specială, obținută prin încrucișări repetate, întinse pe mai bine de  un deceniu. Complet organic și nemodificat genetic, orezul Jasberry are toate proprietățile nutriționale ale soiurilor clasice de orez, dar are și un diferențiator extrem de important: conținutul mult mai mare de atioxidanți, care îi dau și frumoasa culoare violet. Astfel, orezul Jasberry are de 40 de ori mai mulți antioxidanți decât orezul brun,  de 7 ori mai mulți decât varza kale, de 4 ori mai mulți decât  quinoa sau fructele goji și de 3 ori mai mulți decât afinele! 

De ce este important lucrul acesta? Ei bine, o alimentație bogată în antioxidanți contribuie la a reduce riscul de boli grave, ca diabetul, cancerul și bolile cardiace. De asemenea, antioxidanții sunt foarte importanți pentru sănătatea și frumusețea pielii, ajutând la înnoirea celulară, la generarea de colagen și la încetinirea procesului de îmbătrânire, prin reducerea nivelului radicalilor liberi. Aceștia din urmă sunt molecule instabile care deteriorează celulele, atunci când se acumulează în exces.  

Cum se măsoară capacitatea antioxidantă a alimentelor?

Există mai multe metode prin care se poate determina capacitatea antioxidantă a alimentelor. Cel mai cunoscut și mai de încredere este testul ORAC (acronim care înseamnă Oxygen Radical Absorbance Capacity – capacitatea de absorbție a radicalilor liberi). Acest test constă în introducerea într-o eprubetă a unui eșantion din alimentul testat, împreună cu anumite molecule care generează radicali liberi și alte molecule, sensibile la oxidare. După un anumit interval de timp, se măsoară gradul de distrugere prin oxidare a moleculelor vulnerabile, altfel spus cât de bine a protejat alimentul respectiv moleculele vulnerabile de acțiunea radicalilor liberi. Testul ORAC este mai relevant decât altele pentru că nu măsoară conținutul de nutrienți izolați – cum ar fi vitaminele C sau E – ci felul în care nutrienții acționează în sinergie. În plus, se estimează că există mii de compuși antioxidanți în plante, iar majoritatea încă nu au fost identificați, prin urmare nu pot fi măsurați punctual.

De unde vine orezul Jasberry?

Noul superaliment este cultivat în Thailanda de o cooperativă de fermieri care respectă toate standardele agriculturii organice, ca și pe cele ale comerțului echitabil, ale protecției mediului și ale demnității umane. Jasberry este una din cele numai 15 companii thailandeze care dețin certificarea națională ce atestă statutul de „social entreprise”. În plus față de orez, fermierii Jasberry cultivă ceai și produc mixuri de făină de orez.