Salad-3434615_960_720

Obezitatea la copii – cum o prevenim sau cum o stopăm?


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/biocorne/public_html/blog/wp-content/themes/biocorner-blog/app/classes/BlogPost.php on line 16

Medicii ne avertizează că, la nivel mondial, obezitatea infantilă este una dintre problemele principale cu care ne confruntăm. Specialiștii în nutriție și pediatrie ne atrag atenția asupra faptului că un copil supraponderal va putea să sufere de această problemă și la vârsta adultă, în plus, acesta este expus la riscul de a suferi de diabet, dislipidemie, probleme respiratorii, boli cardiovasculare, probleme ortopedice, nivel ridicat de colesterol, probleme hepatice și biliare. Se consideră a fi supraponderal copilul a cărui greutate depășește cu 10% greutatea ideală, și obez copilul a cărui greutate este depășită cu 20%.

Factorii care favorizează apariția obezității sunt reprezentați de: baza genetică (dacă unul dintre părinți deține o greutate peste medie, atunci și copilul său va putea să sufere de obezitate infantilă); somnul insuficient; alimentația necorespunzătoare vârstei; lipsa activității fizice care este stimulată, în zilele noastre, de jocurile de pe calculator și de rețelele sociale; diverși agenți psihologici (evenimente tragice din sânul familiei).

Părinții ar trebui să urmeze o serie de reguli pentru a nu ajunge în ipostaza în care copilul lor să sufere de obezitate infantilă, și anume:

  • nu vă obligați copiii să mănânce tot din farfurie;
  • nu le oferiți copiilor dulciuri în exces pentru a-i recompensa pentru o faptă bună;
  • nu oferiți copilului mâncare în timp ce se joacă, se uită la televizor, sau se joacă pe tabletă;
  • gustarea copiilor dintre mese ar trebui să fie compusă din fructe, nu din alimente grele;
  • nu oferiți copilului porții mari de mâncare;
  • asigurați-i copilului vostru o alimentație sănătoasă, apelați la fructe și legume;
  • încurajați copilul să practice diferite activități fizice;
  • limitați-le copiilor accesul la băuturi răcoritoare carbogazoase, dulciuri;
  • nu le permiteți să sară peste micul dejun;
  • mergeți la restaurantele de tip fast-food cât mai rar cu putință.

Cu toate acestea, puteți apela cu încredere la ajutorul unui medic nutriționist deoarece scăderea în greutate implică recomandări nutriționiste și o activitate fizică susținută.

*

Ţi-a fost de folos articolul nostru? Abonează-te la newsletter şi vei primi prin e-mail sfaturi pentru o viaţă mai sănătoasă!

Stay healthy! Shop BIO!