Preocuparea pentru o alimentație cât mai sănătoasă, alegerea legumelor și fructelor din surse sigure (ferme ecologice certificate) și preferința pentru produsele locale („eat local”) sunt tendințe care au luat amploare și în România. Dacă până în anul 2010, erau înregistrați aproximativ 3.000 de producători certificați ecologic, în perioada 2010-2015, s-a înregistrat o creștere spectaculoasă, ajungându-se la aproape 12.000 de ferme în anul 2015.
Agricultura în sistem ecologic cunoaște în prezent o evoluție accelerată în întreaga Uniune Europeană grație cererii în creștere pentru produse ecologice, 100% naturale, lipsite de riscurile la adresa sănatății implicate de culturile agricole convenționale.
Noi, La Biocorner, suntem mândri de partenerii noștri care ne ajută să vă oferim cele mai bune și mai sănătoase produse, iar Ferma Șendrea este unul dintre aceștia.
Ferma Șendrea a fost înființată în anul 2013, fiind o afacere de familie. Localizată la aproximativ 70 de km de București, în satul Valea Voievozilor, județul Dâmbovița (foarte aproape de orașul Târgoviște), ferma se întinde pe o suprafață de 36.500 mp (3,65 ha), unde sunt cultivate legume (rădăcinoase, roșii, castraveți, ardei, fasole, dovlecei, ridichii ceapă, usturoi), verdețuri (salată, spanac, plante aromatice) și fructe (gutui, cireșe, prune etc).
Având mai întâi un statut de producător, Ferma Șendrea a devenit persoană juridică în anul 2016. Pentru a obține certificarea ecologică, au contactat unul dintre principalele organisme de certificare ecologică din Europa, GROUPE ECOCERT, sucursala din România, și au început perioada de conversie ecologică (3 ani) premergătoare certificării pe care au obținut-o în anul 2016.
Activitatea a început cu un singur solar, construit în regie proprie și culturi în spațiu liber, după care aproape toate veniturile au fost investite în amenajare de solare și modernizare. Tot din perspectiva dotărilor fermei, în anul înființării firmei a fost accesat un proiect pe foduri europene, măsura 6.1, prin care s-a achiziționat un tractor performant și alte utilaje necesare lucrării pamantului mult mai eficient. Toate activitățile agricole sunt realizate de către membrii familiei.
Dragoș Andrei Roșca, director de vânzări Ferma Șendrea, a avut amabilitatea să ne răspundă câtorva întrebări legate de funcționarea fermei ecologice, soiurile cultivate, dificultățile întâmpinate și planurile de viitor.
De ce o fermă ecologică și nu una convențională?
Dragoș Andrei Roșca: „Terenul pe care își desfășoară activitatea ferma noastră nu a fost erbicidat și nici tratat chimic cu mulți ani înaintea înființării, așa că văzând bogația de floră și faună de aici, îmbinată cu idea de a ne hrani sănătos, am născut această fermă ecologică unde totul este 100% natural. Obiectivul nostru este, în primul rând, oferirea unui produs de înaltă calitate, tratat si păstrat în condiții optime și avem ca misiune îmbunătățirea vieții consumatorilor finali prin intermediul produselor noastre.”
Care sunt dificultățile cu care se confruntă o fermă ecologică?
Dragoș Andrei Roșca: „Bineînțeles, dificultățile nu s-au lăsat așteptate: iarba grasă și frumoasă, dar în exces, ce invadează fără mila orice cultură, insecte nenumărate și splendid colorate, dar care rod cu multă perseverență fructele și frunzele, șoricei, șopârle etc. Pentru toate acestea, la momentul debutului nostru, în sistem ecologic, nu erau prea multe metode de combatere. De aici, pierderile masive pe care le-am avut de-a lungul timpului. În anul 2017, am înregistrat o pierdere de aproximativ 2 tone de roșii, datorată unui dăunător redutabil, omida verde.”
Apreciază românii legumele ecologice? Sunt dispuși să investească mai mult pentru propria sănătate? Care este portretul tipic al consumatorului de legume eco?
Dragoș Andrei Roșca: “Românii apreciază legumele ecologice, hrana sănătoasă fiind un trend în creștere. Nu putem contura încă un profil al consumatorului de produse ecologice, dar predilect se achiziționează de către cei cu posibilități materiale sau cei cu probleme de sanitate. Produsele ecologice sunt mai scumpe decât cele convenționale datorită, pe de o parte, costurilor ridicate ale soluțiilor folosite (certificate ecologic) și, pe de altă parte, pierderilor mari ce se înregistrează în acest sistem.”
Ce tipuri de legume sunt cultivate la Ferma Șendrea? De unde provin soiurile cultivate?
Dragoș Andrei Roșca: „Cultivăm, în general, cele mai cerute legume, încercând de la an la an să diversificăm varietatea de sortimente. În același timp, rămânem deschiși la orice sugestie. Din punct de vedere al semințelor folosite, la tomate semințele există în familia noastră de aproximativ 16 ani, fiind păstrate an de an, iar la celelalte categorii , în trecut am achiziționat în sistem ecologic semințe din SUA, Anglia și foarte puțin din țară deoarece oferta pe plan local nu este întotdeauna suficientă. În același timp, căutăm pe la gospodăriile bătrânești din țară soiuri vechi românești cultivate și păstrate de bătrâni. Noi nu cumpărăm sau vindem răsaduri. Pentru aceasta, am construit o răsadniță unde ne producem singuri răsadurile, astfel putând controla tot procesul de creștere a legumelor de la stadiul de sămânță până la fructul care ajunge la client pe masă. În momentul de față, aproape toate semințele le obținem din producția proprie.”
Cum ați descrie cultivarea ecologică?
Dragoș Andrei Roșca: “Cultura ecologică presupune voință și multă muncă. Permanent trebuie să accepți idea de zeciuială: să împarți cu natura tot ce produci. Presupune zeci de ore de căutări de soluții, de instruire, de muncă în lupta cu buruienile, deschidere către tot ce este nou în domeniu, încercări și multă dragoste pentru tot ce este viu.”
Care sunt planurile de viitor pentru Ferma Șendrea?
Dragoș Andrei Roșca: “Planuri de viitor: nenumarate. Noi culturi în sistem ecologic, mult mai performante: plantații de căpșuni, zmeur, mur, piersic, nectarin, vișin, cireș. Un alt vis al nostru pe cale să se înfăptuiască este o linie procesare legume-fructe cu care speram să surprindem plăcut clienții noștri, oferindu-le gemuri, sucuri, zacuscă etc, produse ce ne vor aminti de gustul copilăriei noastre.”