ETICHETA LA MASĂ: O carte de vizită în societate

Bunele maniere sunt o carte de vizită mereu, dar mai ales când sunteți într-un cadru oficial. În plus,  eticheta la masă și conduita cu care se servesc anumite mâncăruri pot crea, ușor, confuzie.  Din acest motiv, în luna mai, am ales să abordăm mai profund problema etichetei la masă, motiv pentru care v-am pregătit și un interviu cu Sandra Gătejeanu Gheorghe, membru fondator și lector Ecolage, prima școală de bune maniere din România, care a fost de acord cu invitația noastră de a ne răspunde la câteva întrebări legate de acest subiect.

1)    Care ar fi cele mai importante 3 reguli de bune maniere la masă, dacă ar fi să facem o selecție a acestora?sandra1

R: Din punctul meu de vedere este important ca masa să fie un moment social, de reuniune a întregii familii, în care cei adunați în jurul mesei nu doar mănâncă dar și comunică. Din acest punct de vedere este esențial ca telefoanele mobile, televizorul sau gadget-urile să nu fie folosite pe parcursul mesei. De asemenea, este esențial să avem o postură corectă, ceea ce presupune să avem spatele lipit de spătarul scaunului sau să nu ținem coatele pe masă.

Nu în ultimul rând, este important să știm cum să folosim toate tacâmurile și cum să mâncăm anumite feluri de mâncare, mai speciale, cum ar fi stridiile, melcii, strugurii, anghinarea sau chiar citricele.

2)    Comunicarea non-verbală la masă: Cum ne ajutăm de tacâmuri și ce comunicăm cu ajutorul lor?

S: Modul în care folosim tacâmurile dar și șervetul poate da un semnal oamenilor din jur. Dacă ne ridicăm de la masă în timpul cinei cu intenția de a ne reîntoarce, trebuie să lăsăm tacâmurile sprijinite de farfurie iar șervetul trebuie lăsat pe scaun, niciodată pe masă. În schimb, dacă am finalizat masa, întotdeauna vom pune tacâmurile pe farfurie și șervetul pe masă.

3)    Cum este recomandat să stăm la masă atunci când mâncăm/așteptăm mâncarea?

S: În ambele momente trebuie să păstrăm o postură corectă. Atunci când mâncăm nu ținem coatele pe masă. În schimb, între felurile de mâncare ne putem sprijini ușor de masă cu antebrațul sau putem ține mâinile pe picioare.

Scaunul trebuie tras aproape de masă, astfel încât distanța dintre noi și masă să fie de câțiva centrimetri. Trebuie să stăm drepți și să nu ne aplecăm spre farfurie atunci când mâncăm ci să aducem tacâmurile spre gură.

Distanța între două persoane așezate pe aceeași latură a mesei trebuie să fie între 60 și 90 cm. În acest fel, evităm apropierea nedorită, dar și distanțele foarte mari între participanți.

Nu în ultimul rând, dacă dorim să ajugem la o farfurie poziționată departe de noi, nu ne vom întinde peste masă ci vom ruga persoana cea mai apropiată de obiectul respectiv să ni-l transmită.

4)    Ținuta la masă, în funcție de ocazie. Cum ne prezentăm la masă atunci când suntem invitați, dar și atunci când suntem gazde?

S: Gazda este cea care impune ținuta la masă și o anunță încă din momentul lansării invitației. Astfel că, în calitate de oaspeți, trebuie să respectăm ținuta formală (lounge suit, black tie sau white tie) sau să acceptăm un dress code informal. În orice caz, nu e nimic mai stânjenitor decât să ne prezentăm în pantofi sport și pantaloni jeans atunci când pe invitație scrie black tie. Atunci când suntem gazde și stabilim ținuta trebuie să ținem cont de ocazia dineului, de participanți dar și de locație.

wedding-2208021_960_7205)    Care sunt cele mai des întâlnite greșeli de etichetă, când vine vorba de manierele la masă?

S: În primul rând cred că majoritatea oamenilor au uitat cum trebuie așezată masa și ce reprezintă acest moment al zilei din punct de vedere social. În vâltoarea zilnică, sărim peste mic dejun, mâncăm în picioare sau pe fugă, iar seara preferăm să cinăm în fața televizorului. Cred că trebuie să înțelegem cu toții că masa este un moment de socializare, un moment în care toți membrii familiei se adună în jurul mesei pentru a-și hrăni trupul cu mâncare dar și pentru hrana spirituală, dată de reuniunea alături de cei dragi.

Așezarea mesei, la rândul ei, poate fi văzută ca o artă. Chiar și o masă simplă se poate transforma într-un spectacol vizual. Este important să așezăm și să folosim corect vesela, tacâmurile și paharele. Putem înfrumuseța masa cu flori de sezon, cu mici obiecte adecvate ocaziei (conuri de brad iarna, frunze uscate, toamna, sau ouă de ciocolată, în preajma Sărbătorilor Pascale).

O greșeală des întâlnită este și utilizarea în exces a telefoanelor în timpul mesei. După cum spuneam, masa este un moment important pentru întreaga familie, iar comunicarea cu cei strânși în jurul mesei este prioritară.

Despre Ecolage

Écolage este un proiect nou pe piața din Romania, ce ofere lecții de bune maniere, social skills, leadership skills, copiilor și adolescenților, cu vârste între 4 și 18 ani. Cursurile acopera situatii uzuale cu care copiii se confrunta zilnic: eticheta la scoala, in oras, la masa, in calatorie. Aflati mai multe detalii accesand www.ecolage.ro

 

Leave a Reply