sursa foto: Pinterest

Efectul chimicalelor din cosmetice asupra copiilor

 

sursa foto: Pinterest
sursa foto: Pinterest

De ce atâta bio? Ne explică un nou studiu. Cercetătorii au vrut să afle în ce măsură contează pentru bebeluși ce cosmetice folosesc femeile însărcinate. Și așa au descoperit că fetuşii expuşi unor niveluri ridicate de ftalaţi, substanţe chimice prezente în numeroase produse cosmetice de larg consum, au un coeficient de inteligenţă, în medie, mai scăzut.

Substanţele la care se referă studiul sunt ftalaţii de dibutil şi de diizobutil, au precizat cercetătorii de la facultatea de sănătate publică de la Universitatea Columbia din New York, autorii acestei cercetări, care a stabilit în premieră o legătură între expunerea prenatală la ftalaţi şi coeficientul de inteligenţă în cazul copiilor de vârstă şcolară.

 

Aceste substanţe se găsesc într-o mare varietate de produse de consum, precum unele rujuri, vopsele de păr, lacuri de unghii şi săpunuri, potrivit studiului publicat în revista ştiinţifică americană PLOS ONE și citat de Mediafax.

Cercetătorii au măsurat nivelul a patru ftalaţi prezenţi în urina femeilor aflate în al treilea trimestru de sarcină. Coeficientul de inteligenţă al copiilor a fost evaluat când aceştia au împlinit şapte ani.

Copiii care fuseseră supuşi, în uter, celor mai ridicate concentraţii de ftalaţi aveau un coeficient de inteligenţă, în medie, cu 6,6 – 7,6 puncte mai scăzut decât cei care fuseseră expuşi unor niveluri mai scăzute.

“O reducere cu şase sau şapte puncte a coeficientului de inteligenţă poate avea consecinţe notabile în ceea ce priveşte succesul şcolar şi potenţialul profesional”, a spus Robin Whyatt, profesor de medicina mediului la aceeaşi universitate, care a condus studiul. Subiectul, pe larg, AICI.

Iată de ce este atât de important să avem grijă nu doar ceea mâncăm, ci și cu ce cosmetice utilizăm. Biocorner vă așteaptă cu o gamă excelentă de astfel de produse 100% organice.

Leave a Reply