De ce să mâncăm produse românești? Cât de mare impact are consumul de mâncare locală asupra sănătății tale și ce beneficii oferă țării? Dezbatem acest subiect împreună și răspundem la întrebările anterioare pentru ca tu să poți lua o decizie asupra acestui subiect mult dezbătut în ultima perioadă.
Principalele motive pentru care consumarea produselor românești este mai bună decât cea din import sunt: mâncarea locală este mai proaspătă, mai sănătoasă și are un gust mai bun deoarece petrece mai puțin timp în tranzit, păstrându-și toți nutrienții.
Iată 10 dintre nenumăratele motive pentru care ar trebui să susținem achiziționarea de produse realizate pe teritoriul țării noastre:
- Sprijinirea fermelor locale – achiziționarea produselor alimentare locale mențin fermele productive și creează locuri de muncă pentru procesarea și distribuția alimentelor
- Susține economia locală – Toții banii produși din vânzarea alimentelor locale, rămân în economia României, creând mai multe locuri de muncă la întreprinderile din interiorul țării
- Drum mai scurt al alimentelor de la producător la consumator – alimentele produse în țară parcurg o distanță mult mai mică comparativ cu cele importate, prin urmare utilizează mai puțin combustibil și generează un nivel mai scăzut de gaze cu efect de seră
- Scăderea nivelului de deșeuri – datorită lanțurilor de distribuție mai scurte, sunt mai puține pierderi în cadrul distribuției și depozitării
- Prospețimea – mâncarea locală este mai proaspătă și mai sănătoasă datorită timpului mai puțin petrecut în tranzit, astfel evitându-se și o mare parte din stricarea alimentelor
- Descoperirea unor noi alimente și păstrarea aromelor – atunci când începi să cumperi alimente locale vei descoperi sortimente sezoniere noi, precum și arome proaspete și gustoase. De asemenea, datorită tranzitului mai mic, aroma fructelor și legumelor se va păstra mai mult timp
- Susținerea unui sol sănătos – alimentele locale încurajează diversificarea agriculturii locale, ceea ce reduce dependența de monocultură (culturi individuale cultivate pe o suprafață largă în detrimentul sănătății solurilor)
- Atrage turiștii – alimentele locale promovează agroturismul (vizitarea fermelor și a producătorilor de alimente locale ajută la atragerea turiștilor)
- Păstrarea terenurilor pentru agricultură – achiziționarea produselor locale ajută la supraviețuirea terenurilor agricole, fără ca dezvoltatorii să construiască cartiere rezidențiale
- Construirea de comunități – încurajarea producătorilor români conduce la crearea unor comunități locale de fermieri și producători și dezvoltarea asociațiilor de tip lanț scurt
*
Ţi-a fost de folos articolul nostru? Abonează-te la newsletter şi vei primi prin e-mail sfaturi pentru o viaţă mai sănătoasă!
Stay healthy! Shop BIO!