De ce să alegi banane BIO?

Bananele sunt în topul celor mai consumate fructe la nivel mondial, după mere și portocale. Fie gustul lor desăvârșit, fie faptul că sunt bogate în vitamine, fibre și minerale, toate acestea ne fac să le punem în coșul de cumpărături. În ultimii ani, însă, mai multe studii și analize au condus la concluzia că bananele sunt fructele care conțin cantități însemnate de pesticide, ce pot fi extrem de periculoase pentru organismul uman.

Pesticidele sunt folosite masiv pentru protejarea culturilor

Cei mai mari exportatori de banane din lume sunt Costa Rica și Ecuador. Acolo există mii de hectare de monoculturi de bananieri, ceea ce înseamnă că bananele sunt produse în mod industrial. Pentru a fi productive, culturile sunt tratate chimic cu fungicide, pesticide și fertilizatori.

Mai mult, pentru a proteja bananele de dăunători, acestea sunt înfășurate în pungi în care se introduc insecticide. Se estimează că în culturile industriale de banane se folosesc aproximativ 15 kilograme de pesticide la fiecare 4.000 de metri pătrați. Această valoare depășește cu mult cantitățile folosite pentru alte culturi de plante. Inevitabil, aceste cantități ridicate de pesticide sunt absorbite în proporții mai mari sau mai mici și de fructele pe care, mai apoi, le consumăm.

Bananele sunt coapte artificial

Bananele pe care le găsim în piețe sau în supermarketuri nu sunt coapte natural, ele sunt culese verzi pentru a putea rezista pe drumul lung din America de Sud până la noi. Odată ajunse la noi, bananele sunt coapte artificial, prin gazare cu etilenă. Etilena este un hormon vegetal folosit pentru maturarea fructelor. În mediul lor, fructele produc în mod natural etilena, însă în camerele de coacere etilena este dată din butelii. Mai mult, pentru că supermarketurile vor sa aibă pe rafturi fructe care arată impecabil, producătorii sunt nevoiți să folosească o substanță antifungică, astfel încât buchetele de banane să nu se altereze.

De ce sunt pesticidele periculoase pentru organism?

Expunerea organismului la o cantitate crescută de pesticide, poate genera o serie de probleme grave cum ar fi bolile respiratorii, bolile de tiroidă sau modificarea formulei sangvine. De asemenea, expunerea constantă a corpului la pesticide poate duce la creșterea toxicității hepatice și chiar la apariția unor tipuri de cancer.

Consumați banane crescute organic

În Germania, mai multi cercetători, specializați în agricultura organică, au făcut studii de laborator și au găsit reziduri de pesticide în bananele crescute industrial. Studiile făcute pe bananele crescute organic au arătat că acestea pot fi consumate în siguranță. Unul dintre motive ar fi faptul că, în cazul culturilor bio, bananierii cresc împreună cu alte specii de pomi, lucru care ajută la menținerea biodiversității și nu necesită tratamente cu pesticide. Așadar, se recomandă bananele crescute organic, mai ales în cazul copiilor, deoarece au sistemul imunitar în plină formare.

Dacă, totuși, consumați banane crescute industrial, este recomandat să vă spălați pe mâini după ce desfaceți coaja, pentru a reduce contaminarea fructului cu substanțele de pe coajă.

Leave a Reply