Cum vopsim ouăle de Paști folosind ingrediente naturale?

Tot mai mulți părinți caută alternative naturale pentru vopsitul ouălor de Paști. În plus, poate fi o activitate amuzantă și creativă, la care pot participa și cei mici. Sfecla, sucul de afine sau ceaiul sunt o soluție eficientă și rapidă pentru a colora ouăle de sărbători.

Cum preparăm soluția pentru vopsit?

Puneți aproximativ un litru de apă la fiert, adăugați două linguri de oțet și ingredientele din care va ieși culoarea. În funcție de textura acestora, puneți de la 5 linguri (în cazul pulberilor), până la 4 cești în cazul planelor, cojilor sau fructelor. Lăsați să fiarbă la foc mic aproximativ 30  de minute sau până când veți obține culoarea dorită. Cu cât va fi mai închisă, cu atât sunt șanse mari ca ouăle să prindă o culoare intensă.

Cum vopsim ouăle?

Primul lucru pe care trebuie să-l știți despre vopsitul ouălor cu ajutorul culorilor obținute din plante este că ouăle trebuie să fie, de preferință, albe. Înainte de a începe procesul de vopsire, ouăle trebuie spălate bine și degresate.

Odată ce vopseaua este pregătită, aveți două opțiuni: fie fierbeți ouăle direct în soluția colorată, timp de 15-20 minute, fie le fierbeți înainte și apoi le țineți în vopsea, de preferință la frigider, timp de mai multe ore sau chiar peste noapte, până când veți obține culoarea dorită.

Ce culori putem prepara acasă?

Galben/portocaliu: mușețel, morcovi, coji de ceapă galbenă, flori de gălbenele, turmeric

Verde: rozmarin, spanac, iarbă, frunze de mesteacăn

Albastru: varză roșie

Roșu: coji de ceapă roșie, sfeclă roșie, sunătoare, suc de rodie, vișine sau zmeură

Cărămiziu: boia de ardei

Mov: afine, vin roșu

Leave a Reply