Ulei-De-Masline-Extravirgin-Peste-Salata-De-Mozzarella-Cu-Busuioc-Si-Rosii-Biocorner

Cum să folosești uleiul de măsline extravirgin în bucătărie: ghidul unei rețete de succes!

Te-ai obișnuit să prăjești totul cu ulei de floarea-soarelui și acum nu-ți ies rețetele cu ulei de măsline extravirgin? Află aici secrete despre cum să-l folosești.

Se spune că rețetele de gătit sunt mai degrabă o sugestie, fiind un ghid per ansamblu care să-ți spună cum și în ce ordine să pui ingredientele. Spre deosebire de prăjiturit, gătitul nu-i o știință exactă. Așadar, ai loc să experimentezi. Astfel, ai ajuns, probabil, să introduci prima dată uleiul de masline extravirgin în ceea ce ai gătit tu. Ai încercat să prăjești cartofi în el? Ți-ai dat seama, atunci, cu siguranță, că nu au un gust foarte bun. În rândurile ce urmează, îți spunem și de ce, dar și cum să folosești în mod corect acest ulei.

De ce să nu prăjești cartofii în ulei de măsline: despre punctul de ardere a uleiului

Atunci când un ulei se arde, devine cancerigen și capătă un gust oribil. Uleiul de măsline extravirgin se arde extrem de repede, în special în comparație cu uleiul de floarea-soarelui, de exemplu. Și totuși, de ce se pune ulei de măsline în cartofii la cuptor? Totul stă într-un mic secret: cantitatea.

Chit că temperatura din cuptor poate fi mai mare față de cea din tigaie, uleiul de măsline nu se arde atunci când este pus peste cartofi, ci este asimilat în ei sau se usucă prin evaporare, dat fiind că se aplică într-o cantitate mică. Așadar, poți folosi uleiul de măsline în cuptor fără griji!

Ghidul temperaturilor în funcție de uleiul pe care-l folosești

  • Ulei de măsline extravirgin: 160-190C. Folosit la prăjeli rapide, salate și sosuri.
  • Ulei de avocado: 200-220C. Folosit la gătit cu temperaturi medii și prăjire ușoară.
  • Ulei de floarea-soarelui: 200-220C. Folosit la gătit cu temperaturi medii și prăjire.
  • Ulei de susan: 230-250C. Folosit la prăjire și wok.
  • Ulei de arahide: 230-250C. Folosit la prăjire și wok.

Rețetă ușoară și rapidă: paste aglio oglio e peperoncino

Spaghetti AOP – o alegere ideală pentru toți, indiferent de restricții. Este o rețetă rapidă și ușor de preparat, pe bază de trei ingrediente: ulei de măsline extravirgin, usturoi și ardei iute. Așadar, iată cum se face:

  • Pui pastele la fiert.
  • În tigaie, se pune un strat generos de ulei de măsline.
  • Se adaugă ardeiul iute tăiat mărunt (câte un ardel mic, în funcție de cât de picant vrei să fie uleiul – de regulă, se pun doi) și usturoiul, iar apoi se dă la foc mic atunci când pastele sunt al dente (nu le scoate din apă încă).
  • Rumenește ardeiul și usturoiul până se face ușor auriu.
  • Adaugă pastele direct în tigaie, amestecând ușor. Închide focul.
  • Servește cu pătrunjel proaspăt peste. Parmezanul ras este opțional!

Cantitatea de ardei iute din această rețetă nu este direct proporțională cu porțiile, având în vedere că poate fi de dimensiuni diferite. Aici, contează experimentarea. De preferat, în această rețetă, este usturoiul românesc, deoarece “mușcă” mai tare față de alte soiuri. Vei obține, astfel, un gust plăcut de picant!