Cum ne ajută postul să ne menținem sănătatea?
Începem cu o altă întrebare: „Ce este postul?”
O definiție clasică ar suna așa: perioada din an, de obicei premergătoare sărbătorilor importante, în care persoanele religioase (și nu numai) renunță la alimentele de origine animală pentru a-și pregăti trupul și sufletul pentru o trăire spirituală.
În ultima vreme, însă, s-a constatat că postul are și o serie de alte beneficii, de la detoxifiere, până la prevenirea unor maladii precum diabetul sau cancerul. Toate acestea sunt posibile datorită consumului unor alimente specifice, dar și renunțării (temporare) la altele, precum carnea.
Totuși, te sfătuim să fii foarte atent la proveniența alimentelor pe care le consumi, pentru că există și posibilitatea ca acestea să îți dăuneze mai mult decât să te ajute! Mai trebuie să știi că postul poate fi ținut oricând, ÎNSĂ este indicat să ai în vedere niște REGULI pe care să le respecți când faci acest lucru, pentru a te putea bucura cu adevărat de beneficii.
În primul rând, trebuie să ții minte că și în zilele în care postești, la fel ca și în celelalte, trebuie să ai asigurate 3 mese principale și 2 gustări pe zi. De asemenea, trebuie să te hidratezi corespunzător.
Un alt lucru de care trebuie să ții cont este că, atunci când organismul tău nu primește o cantitate suficientă de hrană, el folosește depozitele de grăsime din corp, și astfel postul te poate ajuta să slăbești.
Ba, mai mult, în timpul postului, corpul își modică ușor modul de funcționare și este posibil să te simți mai slăbit decât de obicei. De aceea, este recomandat să înlocuiești activitatea fizică intensă cu o plimbare în pas alert și chiar să eviți să ții post atunci când urmează să iei parte la un eveniment stresant sau care îți poate provoca emoții puternice, mai ales dacă nu ești obișnuit cu astfel de situații.
Un prim pas pe care îl poți face pentru a profita la maximum de beneficiile postului este să alegi doar produse naturale. Fructele și legumele proaspete sunt foarte des întâlnite, mai ales în perioada dinainte de Paște, deoarece aceasta coincide cu începutul primăverii.
Pe de altă parte, imediat cum începe postul, rafturile hipermarketurilor se umplu de produse „de post”, dar care, în fapt, conțin foarte mulți aditivi – coloranți, conservanți și alte produse chimice. Evită pe cât posibil aceste alimente și alege doar ceea ce este bun pentru tine!
Cum îți poți da seama ce alimente e bine să consumi? Alege-le pe cele care au cât mai puține ingrediente, ale căror ingrediente le cunoști, sau care au denumiri cât mai ușor de…pronunțat.
Alt lucru pe care îl poți face face este să cauți rețete cu preparate de post pe care să le faci singur, folosind ingrediente naturale. Poți folosi linte, năut, fasole, hrișcă, sau chiar soia (alege-o pe cea care nu este modificată genetic). ATENȚIE, însă, la aceasta din urmă: conține hormoni estrogeni care pot avea efecte negative asupra organismului dacă este consumată în exces!
Alimente precum cele menționate anterior au o serie de calități pe care carnea nu le are, acestea stând de altfel la baza procesului de detoxifiere a organismului. Printre ele se numără: reglarea sau păstrarea nivelului optim de zahăr în sânge, beneficii asupra sănătății sistemului digestiv, prin conținutul de fibre, sau îmbunătățirea memoriei și păstrarea sănătății sistemului nervos pentru o perioadă îndelungată.
Așadar, fie că dorești să faci o cură de detoxifiere, să slăbești sau că alegi să ții post din alte motive, beneficiile sunt multiple și vin la pachet!