Cum alegem produsele cosmetice?

Produsele cosmetice sunt o necesitate zilnică pentru fiecare dintre noi. Fie că vorbim despre obișnuitul săpun de mâini, pastă de dinți, de nelipsitul antiperspirant, gelul de duș, șamponul, crema de mâini, sau despre trusa de farduri – care uneori poate fi o adevărată sursă de probleme pentru sănătate.

Puțini dintre noi realizează pericolul care se ascunde în spatele acestor produse care conțin, în marea lor majoritate, ingrediente chimice cu impact negativ asupra organismului.

Medicii atrag atenția că parabenii, aluminiul, uleiurile minerale derivate din petrol, bisfenolul, triclosanul, fenoxietanolul, SLS-ul (sodium lauryl sulfat) provoacă, pe termen lung, de la alergii până la afecțiuni mult mai grave. De aceea este foarte important să alegem produse cât mai naturale pentru îngrijirea pielii și a părului.

Cum facem aceasta alegere?

Pentru început, este necesar să facem o mențiune în ceea ce privește diferența dintre cosmeticele ECO și cele BIO: ambele tipuri de produse conțin ingrediente naturale, însă în proporții diferite.

alternative-906138_1920

ECO înseamnă doar 50% ingrediente naturale, în timp ce BIO înseamnă 95% componente naturale, restul fiind ingrediente sintetice aprobate de mecanismele de control. Este adevărat, acest tip de cosmetice naturale poate fi uneori un pic mai scump, însă beneficiile compensează din plin diferența de preț plătită în plus.

Produsele certificate BIO sunt absolut naturale, deci nu provoacă efecte secundare negative.

Avantajele produselor BIO

Unul dintre cele mai importante avantaje este lipsa ingredientelor sintetice precum parabenii, despre care s-a dovedit științific faptul că influențează secreția de hormoni și pot determina apriția cancerului (în special la sân). De asemenea, tot aceste substanțe, care sunt de fapt paraoxibenzoaţi, pot provoca instalarea precoce a pubertății, precum și iritații locale sau eczeme persoanelor care au tenul sensibil.

Un alt avantaj al cosmeticelor BIO este reprezentat de lipsa conservanților, ceea ce explică de ce produsele au o perioadă de valabilitate mai redusă decât cosmeticele standard – de doar 3 până la maximum 6 luni.

În compoziția produselor cosmetice naturale nu se vor regăsi niciodata parfumuri artificiale, coloranți sau alte substante chimice cu potențial dăunător organismului.

La polul opus, pe lista substanțelor sintetice care se regăsesc în componența cosmeticelor obișnuite sunt și parfumurile sau coloranții artificiali – care pot produce reacții adverse, mai ales copiilor, bebelușilor sau persoanelor cu tenul foarte sensibil.

Copiii nu reușesc la fel de bine ca adulții să facă față substanțelor chimice cu care intră în contact, de aici și sensibilitatea lor sporită. Tocmai de aceea, este recomandată folosirea produselor organice, care conțin numai ingrediente naturale și care sunt mult mai blânde și mai bune pentru pielea unui copil.

newborn-1399193_960_720

În ceea ce privește efectele imediate pe care le simțim atunci când folosim cosmeticele BIO, este demonstrat faptul că acestea sunt absorbite mult mai rapid de piele, datorită componentelor naturale, cu structură chimică foarte apropiată de cea a grăsimilor care se găsesc în corpul uman.

Mai mult decât atât, machiajul realizat cu produse de origine minerală este mult mai rezistent decât machiajul realizat cu produse standard.

One thought on “Cum alegem produsele cosmetice?”

  1. Bună ziua. Foarte interesantă mențiunea dintre diferențele produselor cosmetice eco și bio. Puteți indica și sursa, vă rog? Eu știam că eco și bio înseamnă același lucru în cazul produselor alimentare.
    Mulțumesc.

Leave a Reply