Bio Idei

Ce să faci cu uleiul de in?

Text preluat de pe blogul Dieta de rotație:

Mi-am propus de multă vreme să scriu despre uleiurile pe care le folosim noi în dieta Ilenei.

Am ales să scriu acum pentru că am văzut zilele trecute la Biocorner în magazin lângă intrare 3 uleiuri recunoscute pentru omega 3 (uleiul de in, uleiul de cânepă și uleiul de chia marca Olmuhle). Olmuhle produce multe uleiuri, iar Biocorner aduce aceste uleiuri (presate la rece cele pe care le-am văzut). Au un gust bun.

Poate pentru cine a mâncat toată viața ulei de porumb și ulei de floarea soarelui dublu rafinat, va fi nevoie de un timp de adaptare.

În timp, am ajuns să iubesc aceste uleiuri deși la început îmi amintesc că respingeam uleiul de in până am găsit mărci care să-mi placă și să înțeleg că e foarte important să alegeți un produs de calitate.

Încă din 2016, Ileana avea în dietă, prin rotație, următoarele uleiuri, în general presate la rece: uleiul de in, de cânepă, de măsline și mai rar pe cele de rapiță, armurariu sau șofrănel, avocado. Acum știu că unele dintre ele sunt excelente și că altele pot fi folosite, dar mai rar, pentru alergici pentru că sunt inflamatoare.

În 2017, când țineam dieta exact ca Ileana, mi-am făcut testele pentru colesterol (atât colesterolul total cât și cel rău ). Pentru prima oară în mulți ani, colesterolul total era în limite, iar colesteroul bun HDL-ul cumva de 3 ori peste limita de jos. Foarte bine adică!!! Colesterolul bun este cel care ne protejează de bolile cardiovasculare. Colesterolul rău era foarte mic de data asta. Medicul m-a întrebat atunci „Ce mâncați, doamnă, de aveți valorile acestea? N-am văzut în viața mea aceste valori la un pacient.”

I-am povestit în mare ce mâncăm și apoi am început să studiez mai mult ca să înțeleg ce se întâmplase. Atunci m-am gândit că excluderea laptelui din meniu și adăugarea alimentelor antiinflamatoare (cum sunt cele din familia crucifere: varză, broccoli, gulie, conopida, etc.) și uleiurile vegetale (multe) pe care nu le avea înainte în dietă (dintre care uleiul de in și cel de măsline erau în cantitatea cea mai mare) , m-au ajutat să ajung aici cu nivelul colesterolului.

Ce mi se pare important la uleiurile din dietă?

  • să fie recunoscute pentru omega 3 pentru că acestea sunt antiinflamatoare și de dorit în dietă
  • dacă ne dorim un ulei cu omega 6 ( proinflamatoare) pentru că ne place gustul, trebuie să îl folosim în cantitate foarte mică și combinăm cu alte grăsimi/semințe cu mult omega 3 ( semințe cânepă, chia, in, somon, alt pește gras) pentru a păstra balanța în favoarea omega 3
  • să fie presate la rece ( dacă sunt așa, nu le vom încălzi, le vom folosi adăugate reci în mâncare pentru a beneficia la maxim de avantajele lor

În imagine: ingredientele pentru pastele servite cu ulei de in și fulgi de drojdie inactivă

Păstram uleiul de in în frigider după deschidere și îl adăugăm în preparate:

  • Uneori îl mănâncă presărat pe crackers/lipii/pâine de mei alături de alte legume.
  • Îl adăugăm în paste după ce le fierbem și spălam, adăugăm ulei de in și fulgi de drojdie inactivă, vlăstari sau alte legume crude sau la abur (sos de broccoli, de gulie, de dovleac, etc). Aveți aici rețeta pentru pastele fără gluten, cu ulei de in și fulgi de drojdie inactivă.
  • Având un gust de nuci, se combină foarte bine și cu gemul de prune și se poate adăuga pe tartine pentru masa de dimineață sau gustare.
  • Adăugat în legume fierte și pasate (această pastă de fasole cu ulei de in și zeama de lămâie este delicioasă).

Cum păstram uleiul de in?

  • Alegeți un ulei de în aflat în sticlă ( nu plastic!)
  • Îl păstrați la frigider după deschidere și îl consumați în maximum 30 zile.
  • Alegeți întotdeauna un ulei de in în recipient mic pentru a-l putea consuma de plăcere în acest interval și pentru a nu ocupa mult loc în frigider.
  • Nu folosiți la foc uleiul de in, are punct de fumegare scăzut și îl stricați.

De ce să adăugați ulei de in în dietă?

Acizii omega 3 (din uleiul de in) sunt esențiali pentru sănătate și au fost asociați cu beneficii ca: reducerea inflamației, îmbunătățirea sănătătății inimii și protejarea creierului de efectele procesului de îmbătrânire.

Punctul cheie este că ALA – Omega-3-urile găsite în semințele de in – sunt nutrienți esențiali destul de rari printre alimentele de origine vegetală și ceruți pentru sinteza altor tipuri de acizi grași Omega-3. Aceste grăsimi sunt importante pentru sănătatea inimii, a creierului și buna dispoziție; există dovezi suplimentare ca lignanii și alte molecule din semințele de in ar putea ajuta la prevenirea cancerului, accidentului cerebral și a diabetului.

Stay healthy! Shop BIO!