16 Smochine

Ce să faci cu smochinele proaspete?

Cu aroma lor florală și textura delicată, smochinele sunt fructele ce nu trebuie ratate în această toamnă. Supranumite și fructele regilor, acestea erau fructele preferate ale Cleopatrei, iar romanii considerau că smochinele sunt un dar de la Zeul Fertilității.

Smochinul, originar din Asia Sud-Occidentală, crește în special în Orient, în zona Mării Mediteraneene, dar și în România în zona Dobrogei. Smochinele au miros plăcut și gust dulce, pot fi de culoare neagră, roșie, galbenă, mov, verde și maro. Pot fi consumate coapte, confiate, uscate sau în stare proaspătă.

Benefice pentru digestie și în curele de slăbire

Smochinele sunt o sursă vitală de fibre alimentare, ajutând la ameliorarea digestiei. Conțin vitamina A, B2, fibre (controlează greutatea corporală, îmbunătățesc digestia și previn constipația), calciu (întăresc oasele), fier, potasiu (scad tensiunea arterială), clor, beta-caroten, polifenoli și flavonoide (antioxidanți) și o enzimă numită ficină, ce ajută la digestie. Fiind un fruct alcalin, ajută la reglarea pH-ului corpului. De asemenea, smochinele sunt benefice în diverse afecțiuni respiratorii, astm, tuse productivă, febră, otite, abcese, boli venerice, ficat. Acestea sunt utile în curele de slăbit datorită conținutului de acizi grași omega 3 și omega 6.

Ideale pentru deserturi deosebite

Smochinele proaspete trebuie păstrate în frigider până în momentul în care vă hotărâți să le consumați. Dintre preparatele obținute din smochine, amintim: dulceața de smochine, budinca, prăjiturile, tarte, salate, rulade, biscuiți umpluți cu smochine, dar și spaste sau pizza. Totodată, smochinele pot fi adăugate în bolul de cereale dimineața sau în smoothie-urile de fructe. Pot fi create mini torturi sau prăjituri delicioase fără zahăr sau făină.

Ţi-a fost de folos articolul nostru? Abonează-te la newsletter şi vei primi prin e-mail sfaturi pentru o viaţă mai sănătoasă!

Stay healthy! Shop BIO!