Cartofi copți cu ricotta, bacon și ceapă caramelizată
Ingrediente:
- 2 cartofi medii
- 1 lingură ulei de măsline
- Sare pentru asezonare
Ceapa caramelizată
- 1 ceapă tăiată rondele
- 1 lingură ulei de măsline
- 1 lingură oțet balsamic
- 1 linguriță zahăr brun
Topping
- 150g ricotta + 1 lingură ulei de măsline + sare +piper
- 50 g bacon cuburi, ușor călit
- Inele de ceapă caramelizată
Pregătire:
Spală cartofii în coajă, înțeapă-I cu furculița de câteva ori pe întreaga suprafață, stropește-I cu ulei de măsline și puțină sare. Pune-i la cuptor să se coacă, la 190 grade C pentru aproximativ 1 oră.
Între timp, pregătește ceapă caramelizată. Taie o ceapă medie în rondele subțiri. Pune-le să se călească într-o tigaie cu o lingură de ulei de măsline. După 3-4 minute, stropește rondelele cu oțetul balsamic și presară zahărul brun. Mai lasă în tigaie să se îmbine aromele și să se rumenească rondelele. Scoate-le pe o farfurie.
Amestecă ricotta cu ulei de măsline, sare și piper. Călește 2-3 minute și baconul cubulețe pentru o textură mai crocantă.
Taie cartofii copți în jumătate, pe lungime. Acoperă jumătățile de cartofi cu câte 2 linguri de ricotta, adaugă peste rondele de ceapă caramelizată și cubulețe de bacon. Decorează cu frunze de oregano sau pătrunjel.