Caroline-Attwood-301746

Brain food sau ce să mănânci pentru o minte mai sănătoasă

Alimentația este un factor important în îmbunătățirea memoriei, a puterii de concentrare și chiar și a stării de spirit pe termen lung, motiv pentru care reîntoarcerea la școală este prilejul ideal pentru a introduce în regimul alimentar de zi cu zi al celor mici o serie de alimente ajutătoare.

Rush University Medical Center din Chicago, împreună cu Harvard T.H. Chan School of Public Health, au lansat cu puțin timp în urmă The MIND Diet, în urma unui studiu efectuat pe un eșantion de 3.000 de oameni. Acesta este deopotrivă un proiect de cercetare, cât și un ghid de alimentație care reunește o serie de alimente benefice pentru creier. Ghidul concluzionează că există o serie de nutrienți, care se găsesc în legume, cereale, nuci, păstăi, uleiuri vegetale și pește, cu rolul de a proteja celulele nervoase și a preveni boli ale sistemului nervos precum Alzheimer, demență și multe altele.

Pe lista celor mai benefice alimente pentru sănătatea minții, conform The MIND Diet, se numără:

  1. Fructele de pădure

Afinele, murele, zmeura, căpșunile și multe alte astfel de fructe contribuie la protejarea creierului de stresul de zi cu zi prin conținutul bogat în antioxidanți. Specialiștii ne recomandă să consumăm frute de pădure de cel puțin două ori pe săptămână.

marc-fulgar-59958

  1. Peștele gras

Fiind bogată în acizi grași omega-3, carnea de pește, cum este de exemplu cea de somon, sardine, hering și macrou, contribuie la realizarea și îmbunătățirea funcțiilor cognitive, printre care și capacitatea de memorare a informațiilor. Mai mult decât atât, peștele reprezintă o sursă importantă de proteine pentru cei mici.

  1. Legumele verzi

Kale, spanac, păstăi de mazăre, salate, varză sau broccoli se numără printre legumele cele mai bogate în nutrienți pe care ni le recomandă experții. Consumate de cel puțin 6-7 ori pe săptămână, acestea contribuie la conservarea și îmbunătățirea capacităților de memorare.

  1. Nuci, semințe și cereale integrale

Este bine să consumăm nuci și semințe cât mai variate pentru un conținut divers de nutrienți și cel puțin trei porții de cereale integrale pe zi. Cerealele pot consta în ovăz, quinoa, orez brun sau chiar paste și pâine din grâu integral 100%.

ryan-pouncy-52372

  1. Păsări de curte

Când vine vorba de carne de pasăre, cea mai recomandată este carnea de pui sau de curcan, de cel puțin două ori pe săptămână, fiartă sau preparată la aburi.

The MIND Diet include de asemenea și o listă de alimente considerate a fi „cele mai nesănătoase” de consumat pe termen lung, pe care o redăm mai jos:

  • Carnea roșie
  • Untul și margarina
  • Brânza
  • Produsele de panificație și dulciurile
  • Alimentele prăjite sau fast food

Surse:

http://bit.ly/2xt2TkV

http://bit.ly/2wl7Dtx