BIOidei: Turtă dulce

Mai sunt câteva zile până la Crăciun, iar pregătirile sunt în toi. În bucătăriile de pretutindeni, preparatele savuroase tradiționale învăluiesc încăperea în arome îmbietoare ce atrag năsucurile curioase ale celor mici. Gândindu-ne la acest cadru irezistibil, mintea ne-a zburat, cel mai probabil, la turta dulce, un deliciu emblematic al sărbătorilor de iarnă.

Astfel, alături de talentata noastră prietenă, Andreea Mira, ne-am gândit să vă oferim o rețetă pentru inconfundabila turtă dulce, care va aduce cu siguranță spiritul Crăciunului în sufletele și casele voastre.

Să ne apucăm, așadar, de preparare!

Ingrediente

Turtă dulce

Glazură (royal icing)

Mod de preparare

Turta dulce

 1. Pune mierea, zahărul brun și untul tăiat cuburi într-o crăticioară pe aragaz, foc mediu. Amestecă ușor cu o spatulă până se topesc zahărul și untul.
 2. Când începe să fiarbă, dă-o deoparte de pe foc. Pune bicarbonatul de sodiu în această compoziție, amestecă și apoi lasă să se răcorească puțin.
 3. După ce compoziția nu mai este fierbinte, adaugă oul, condimentele pentru turtă dulce, praful de copt și făina. Amestecă-le până obții un aluat omogen. Dacă simți că încă este foarte lipicios, mai presară puțină făină.
 4. Formează 2 discuri de aluat, acoperă-le cu folie alimentară/pungi și pune-le în frigider pentru măcar 30 minute.
 5. Preîncălzește cuptorul la 180°C. Pregătește 2 tăvi cu hârtie de copt.
 6. Scoate unul dintre aluaturi, presară făină pe masă și întinde coca de turtă dulce până la o grosime de 3-4 mm. Decupează cu formele pe care le ai la dispoziție și așază fiecare turtă dulce în tavă, lăsând 1-2 cm între ele. Coace timp de 7-8 minute.
 7. Strânge resturile de cocă într-o bilă și întinde iar o foaie din care să decupezi iarăși cu formele de turtă dulce. Repetă aceeași procedură și la al doilea aluat.
 8. Când sunt gata, lasă-le 5 minute în tavă, apoi mută-le pe un grătar ca să se răcească de tot. După ce s-au răcit, te poți apuca de decorat sau le poți lăsa fără decor – formele de Crăciun sunt suficient de draguțe și fără decor.
 9. În total ies cam 40-50 de turte dulci (4-5 tăvi).

Glazurarea

 1. Bate cu o furculiță albușul de ou într-un castron până se spumează ușor.
 2. Adaugă gradual zahărul pudră cernut și amestecă până se omogenizează. Pune zeama de lămâie și mai amestecă o dată ca sa o încorporezi.
 3. Pune glazura într-un cornet de hârtie sau într-o pungă la care tai unul din colțuri.
 4. Decorează după cum ai inspirație, dacă ai nevoie de idei, găsești o mulțime de modele pe internet.

Bucurați-vă de acest tort aromat alături de cei dragi! 

Mai multe detalii și sfaturi pe pagina de Instagram a Andreei: https://bit.ly/3qs7NIe

Enjoy it! 

*

Ţi-a fost de folos articolul nostru? Abonează-te la newsletter şi vei primi prin e-mail sfaturi pentru o viaţă mai sănătoasă!

Stay healthy! Shop BIO!

Leave a Reply