BIOidei pentru masa de Crăciun

OAMENI DE ZĂPADĂ CU GHIMBIR – 25 de fursecuri

Ingrediente:

Mod de preparare:

  1. Preîncălziți cuptorul la 180°C
  2. Amestecați laptele vegetal cu făina din semințe de in pentru a obține amestecul cunoscut sub denumirea de ou vegetal.
  3. Amestecați toate ingredientele uscate într-un castron mare (faina, zahărul, bicarbonatul de sodiu, condimentele).
  4. Încorporați uleiurile, oul vegetal și melasa însă aveți grijă să nu fie un aluat prea bine lucrat (nu se frământă mult).
  5. Întindeți aluatul în folii de 2-3 mm. Se poate pune aluatul între 2 folii de gătit ca să nu se lipească de sucitor.
  6. Decupați cu o formă omuleții de zăpadă. Sau folosiți ce forme aveți: steluțe, inimioare, clopoței, etc.
  7. Se pun pe hârtie de copt într-o tavă și se dau la cuptor pentru 10 min. Nu îi lăsați mai mult chiar dacă vi se par moi.
  8. Lăsați fursecurile în tavă să se răcească și apoi le puteți scoate și decora după plac.

PUNCH DE CRĂCIUN – 20 de porții

Ingrediente:

Mod de preparare:

  1. Într-o oală mare puneți sucul de mere, cel de portocale și siropul de arțar și amestecați bine.
  2. Coaja de portocală și de lămâie, scorțișoara, cuișoarele și celelalte ingrediente se pun într-un tifon dublu care se înoadă ca un săculeț și se scufundă în amestecul lichid.
    Puteți să le lăsați și libere dar apoi trebuie să strecurați punch-ul
    3. Puneți la foc mediu și lăsați oala descoperită timp de 15 minute de când e fierbinte sau până simțiți că aromele sunt emanate. Nu trebuie să fierbeți cu clocote.

Pentru cei care doresc un punch alcoolic, se poate adăuga rom brun înainte de a pune punch-ul pe foc.

TURTE DE CRĂCIUN 

Ingrediente:

 Mod de preparare:

  1. Foile de plăcintă se taie în patru și se coc pe tavă în cuptor una câte una.
  2. Pot fi coapte cu două săptămâni înainte de ajunul Craciunului și ținute să se usuce bine.
  3. Cu două zile înainte de Crăciun se vor însiropa foile.
  4. Se introduce fiecare bucată de foaie coaptă în sirop.
  5. Se așază pe un platou dreptunghilar iar între foi se presară nucă amestecată cu zahărul și coaja de lămâie.

COZONAC

Ingrediente aluat:

Ingrediente umplutură:

  • 50 ml lapte
  • o lingură zahăr
  • o lingură cacao
  • 200 g faină de migdale
  • 100 g stafide, hidratate în rom
  • două albușuri bătute spumă cu un praf de sare

Mod de preparare:

  1. Încălzim 100 ml de lapte (din cei 250 ml), adăugăm o lingură cu vârf de făină și amestecam rapid. Lăsăm amestecul să se răcescă, dar nu de tot. Cât este călduț, adăugăm o linguriță de zahăr și plicul de drojdie uscată. Amestecăm cât să se omogenizeze totul. Acoperim vasul și lăsăm maiaua să crescă. În aproximativ 30 de minute va fi gata.
  2. Hidratăm stafidele cu o lingură de rom autentic.
  3. Într-un bol încăpător batem ouăle cu sarea, zahărul și vanilia, până când cristalele de zahăr nu se mai simt.
  4. Cerneți făina și faceți un mic gol în mijloc. Adăugați ouăle bătute, maiaua și laptele rămas. Frământați un aluat destul de moale, dacă vă mai trebuie lapte, puteți adauga. La sfârșit, veniți cu untul și frământați până când se încorporează tot. Acoperiți bolul și îl lăsați la loc cald până când își dublează volumul.
  5. Pregătiți umplutura: fierbeți laptele cu zahărul și adăugați cacao până se transformă într-un sos gros. Luați-l de pe foc și îl lăsați să se răcească. Adăugați stafidele și făina de migdale. Albușurile bătute spumă le adăugați la sfârșit.
  6. Pe suprafața unsă cu puțin ulei, răsturnați aluatul și îl întindeți. Adăugați umplutura și îl rulați. Așezați cozonacul în tavă și îl mai lăsați la crescut pentru 20-30 de minute.
  7. Preîncălziți cuptorul la 180 grade Celsius. Îl dați la cuptor pentru 45 de minute. Cât este cald îl ungeți cu puțin lapte și zahăr.

SĂRMĂLUȚE CU CIUPERCI

Ingrediente:

Mod de preparare:

  1. Se spală ciupercile și se toacă mărunt.
  2. Se toacă mărunt ceapa și se pune la călit cu ciupercile în 4-5 linguri ulei.
  3. Se lasă pe foc până când scade foarte bine.
  4. Se pune sticla cu sos de legume dacă aveți, dacă nu, se adaugă odată cu ceapa un morcov ras pe răzătoarea mică iar mai târziu 2-3 linguri de bulion dizolvat cu apă.
  5. Se alege orezul, se spală și se pune în cratiță cu ceapa și ciupercile.
  6. Se pune sare și piper după gust și se lasă să se răcească.
  7. Se ia umplutura cu lingurița, se pune pe foaia de viță de vie, se rotește și se ascund capetele înăuntru.
  8. Se pot folosi frunze de la saramură și în cazul acesta se opăresc cu apă și se spală bine sau se folosesc frunze proaspete opărite.
  9. Se pun frunze într-o cratiță, se așază sărmăluțele, se acoperă tot cu frunze.
  10. Se adaugă apă și se pun la fiert la foc mic timp de 20 minute după care se adaugă sucul de roșii, apă, sare, dacă mai e nevoie și se bagă în cuptor timp de o oră la 150-180 grade.

Ești gata să încerci aceste rețete pentru Crăciun? Găsești tot ce ai nevoie pe www.biocorner.ro – alimente proaspete și bio.

Dacă ți-a fost de folos articolul nostru abonează-te la newsletter și vei primi prin e-mail sfaturi pentru o viață sănătoasă!

Stay healthy! Shop BIO!

 

 

Leave a Reply