Alternative la alimentele nesănătoase

Suntem asaltați de alimente ambalate, hiperprocesate, care conţin ingrediente multe şi greu de pronunţat, acestea fiind indicii că produsele respective au o valoare nutriţională scăzută, dar calorii şi aditivi din belşug. Haideți să vedem cu ce putem înlocui alimentele nesănătoase pentru a fi sănătoși şi plini de energie.

Pâine albă vs. pâine integrală

Printre principalele alimente de bază în alimentaţia noastră se regăsesc produsele cerealiere şi derivatele acestora, însă dacă ne dorim să alegem ce este mai sănătos pentru noi va trebui să le alegem pe acestea în forma lor integrală, adică în locul pâinii albe vom opta pentru pâinea integrală sau alte derivate cerealiere precum sunt crackerşii integrali.

De ce varianta integrală? De cele mai multe ori, în timpul procesului de măcinare/prelucrare, părțile nutritive din boabe (tărâţele şi germenele) sunt eliminate, rezultând astfel cerealele rafinate, albe. Cerealele integrale conţin cu până la 75% mai mulţi nutrienţi faţă de cerealele rafinate. Plus că sunt de mare ajutor și în curele de slăbire, bineînţeles, dacă se ţine cont de moderaţie.

Dulciuri vs. fructe

fruits-75a

Pofta necontrolată de a mânca ceva dulce nu este doar un moft. Ea poate fi şi un semnal tras de organism atunci când îi lipseşte ceva. Majoritatea persoanelor care se confruntă cu o poftă majoră de dulce sunt cei care sar peste micul dejun şi nu se alimentează corespunzător pe parcursul zilei, având ca rezultat aceste pofte. De asemenea, unele carenţe de minerale în organism (magneziu, crom, zinc) pot fi responsabile pentru declanşarea acestor pofte.

Ca alternativă la dulciurile bogate în zahăr, putem opta pentru fructe proaspete sau confiate (atenție, acestea trebuie consumate cu moderație). Câteva felii de măr sau pară, un pumn de fructe de pădure sau un ciorchine mic de struguri pot fi o alegere sănătoasă

Carne roșie vs. carne albă

Carnea reprezintă o sursă principală de proteine în alimentaţia noastră zilnică, oferindu-ne un aport semnificativ de aminoacizi esenţiali. Pentru un stil de viaţă echilibrat, consumul de carne roşie se recomandă să fie unul scăzut, de maximum 300 de grame pe săptămână.

În schimb, se recomandă consumul de proteine slabe, precum este carnea de pui, curcan, peşte. Atenţie însă, chiar dacă pledăm în favoarea surselor de proteină slabă, trebuie să alegem varianta cea mai corectă din punct de vedere nutriţional, adică să înlăturăm partea vizibilă de grăsime şi să preparăm carnea la cuptor, nu în baie de ulei, care aduce la pachet atât calorii cât şi colesterol crescut.

Lactate bune vs. lactate grase

alternativa lapte normal 2

Dacă ne îndreptăm atenţia asupra lactatelor şi a brânzeturilor trebuie să ştim că produse precum brânza topită sau alte creme tartinabile pe bază de grăsimi vegetale nu sunt cea mai corectă alegere.

Ar trebui să alegem produsele lactate degresate, precum lapte, iaurt, brânză de vacă, telemea. Însă, dacă ne dorim să consumăm şi variantele cu un conţinut mai ridicat în grăsime, ar trebui să ţinem cont de faptul că acestea trebuie consumate în cantităţi mult mai mici, adică o porţie recomandată în cazul caşcavalului nu va trebui să depăşească 30-50 grame.

O altă variantă pot fi produsele vegetale, pe bază de soia, cocos sau migdale, care sunt bogate în nutrienți, ușor de digerat și extrem de savuroase.

Leave a Reply