Alimentația în perioada Sărbătorilor de Iarnă
Sărbătorile sunt despre timp petrecut cu familia, prieteni, mâncare delicioasă și amintiri de neuitat. Însă nu sunt compatibile întotdeauna cu o dietă nutritivă și sănătoasă.
În perioada aceasta este extrem de ușor să devenim mai relaxați cu privire la alimentație și exerciții fizice. Chiar dacă multitudinea de feluri de mâncare de pe masa de Crăciun nu este neapărat direct proporțională cu stilul nostru alimentar din restul anului, dacă ținem cont de câteva lucruri simple, vom putea trece foarte ușor peste acest sezon.
Moderația și controlul porțiilor
Printre cele mai importante aspecte atunci când vorbim despre mesele festive este moderația și controlul portiilor. Sărbătorile sunt un moment de răsfăț, în cadrul unor parametri rezonabili, desigur. Moderația este cuvântul cheie. Sigur că am putea fi cu adevărat disciplinați și să mâncăm doar legume sau doar din bolul cu salată, însă dacă facem asta este foarte posibil să ne fie foame și să vrem mai mult.
Serviți gustări mici în timpul zilei și limitati-va la trei mese medii în loc de trei foarte mari, astfel îmbunătățim digestia și reducem cantitatea pe care o mâncăm. Dacă faceți parte din categoria celor care nu pot reduce porțiile, puteți folosi farfurii pentru desert reducând astfel și caloriile pe care le serviți la fiecare masă, iar dacă alegeți sp vă bucurați totuși de un prânz copios, masa următoare ar trebui să fie mai light, compusă preponderent din alimente sărace în calorii, precum fasolea verde, mazărea sau carnea slabă.
Alternative sănătoase
Există o mulțime de moduri de a include o alimentație sănătoasă de sărbători, dar unul dintre cele mai bune lucruri pe care le putem face este înlocuirea cu alternative sănătoase a felurilor de mâncare preferată. Asta nu înseamnă că trebuie să renunțăm de tot la ele, ci doar că trebuie să facem câteva modificări.
Alegerea alimentelor cu mai puține grăsimi, cum ar fi smântana sau untul sau înlocuirea preparatelor prăjite cu cele la cuptor. Înlocuiți cartofii cu legume și adăugați mesei alte ingrediente bogate în grăsimi saturate. De asemenea, peștele și puiul sunt alternative perfecte pentru carnea de porc.
Nu uitați de legume
Deoarece suntem atât de entuziasmați de această perioadă, obișnuim să umplem masa cu felurile noastre preferate de mâncare, dulciuri și alimente procesate. Așa că ideal este să avem și alegerile sănătoase la îndemână. Un bol de roșii cherry lângă felul principal, mazăre, broccoli sau sparanghel, iar dacă suntem creativi, putem chiar să le asezonăm sau decorăm în așa fel încât să arate mai apetisant.Recomandarea specialiștilor este ca atunci când vă este foame să consumați mai întâi legumele, asigurându-vă astfel necesarul de fibre și menține starea de sațietate.
Plimbarea de seară
Chiar dacă mulți dintre noi renunță la exercițiile fizice de sărbători, este extrem de important să nu renunțăm cu totul la mișcare. Cercetătorii recomandă o plimbare imediat după masă, atât pentru sănătatea fizică, cât și pentru cea mentală.
Printre beneficiile mersului pe jos se mai numără și îmbunătățirea digestiei, reducerea balonării și gestionarea nivelurilor de glucoză din sânge. Indiferent dacă petreceți timp cu familia de sărbători sau dacă participați la un număr mare de evenimente, nu uitați să vă acordați timp în fiecare zi pentru o plimbare.
Ce contează cu adevărat
Chiar dacă mâncarea este unul dintre lucrurile importante de care se ține cont de sărbători, accentul trebuie să fie pe familie și prieteni, amintiri frumoase și veselie. Mai mult, dacă echilibrul și moderația sunt principii după care vă ghidați, este în regulă să vă răsfățați cu desert sau să mâncați puțin mai mult.