Pesticide

3 studii care confirmă amenințarea pesticidelor

După cum bine știți, unul dintre beneficiile de netăgăduit ale produselor bio este lipsa pesticidelor. Recoltele obișnuite sunt pline de fel de fel de substanțe care le protejează de dăunători și de diferitele afecțiuni ale plantelor. Iar aceste substanțe rămân în produse și ajung pe mesele consumatorilor. O cercetare a americanilor spune că și după spălare, aproape 70% dintre produse păstrează reziduuri de pesticide. Agricultorii de fructe și legume bio stau departe de astfel de substanțe – folosesc fie capcane pentru insecte, fie fac o selecție mai atentă a soiurilor de semințe și le pun pe cele mai rezistente la boli, fie pun peste plante microorganisme benefice care să alunge primejdiile. Toate măsurătorile de laborator arată că între un produs bio și unul convențional există o diferență ca de la cer la pământ în privința pesticidelor. De ce ne ferim atât de tare de ele? Pentru că au legătură cu numeroase riscuri de sănătate, în special cu problemele de dezvoltare care apar la copii. La adulți dau mai ales tulburări hormonale. Iată trei studii grăitoare despre riscurile pesticidelor:

• Favorizează apariţia sindromului hiperkinetic cu deficit de atenţie (ADHD)

Copiii expuşi la concentraţii mari de pesticide prin intermediul consumului de fructe şi legume pot prezenta riscuri mai mari de a dezvolta sindromul hiperkinetic cu deficit de atenţie (ADHD), potrivit unui studiu publicat în revista Pediatrics.

• Dublează riscul de astm

Expunerea la pesticide, de tipul celor utilizate în agricultură sau pentru plantele de interior, poate dubla riscul de a dezvolta astm, potrivit unui studiu american prezentat la congresul Societăţii europene de boli respiratorii, la Stockholm.

• Factor de risc pentru dezvoltarea autismului

Femeile însărcinate care locuiesc în apropierea fermelor unde sunt utilizate pesticide prezintă un risc cu 66% mai mare de a naşte un copil autist, au descoperit cercetătorii de la Universitatea Davis din California, SUA.

Sursa foto : http://grasshopperlawns.com/