11 alimente pe care nu știai că le poți congela

Congelarea este o metodă sigură și ușoară de a păstra mâncarea proaspătă, fără a distruge substanțele nutritive din respectivele produse. Toată lumea știe că poți congela mâncarea bebelușului, legumele, carnea și preparatele gătite. Însă metoda congelării se poate aplica și pe câteva alimente pe care sigur nu știai că le poți congela. Iată topul celor 11 alimente:

 1. Nucile

Deoarece nucile au un conținut mare de uleiuri, acestea pot râncezi foarte repede. După aproximativ două săptămâni la temperatura camerei, nucile vor avea un gust amar. Prin introducerea lor la o temperatură scăzută, procesul de râncezire va fi stopat. Pentru cantitățile de nuci care se consumă într-un timp relativ scurt, se recomandă stocarea acestora în frigider, abalate în pungi speciale. În cazul în care nucile nu se vor consuma în perioada imediat următoare, acestea vor fi depozitate în congelator.

 1. Ierburile

Nu este recomandat să congelezi ierburile imediat după ce au fost culese deoarece vor deveni moi și își vor pierde din aromă și miros, dar există o cale pentru a le congela adecvat astfel încât aceste lucruri să nu se întâmple. Trucul este să le acoperi cu ulei de măsline. Taie ierburile în bucățele mici, pune-le în forme pentru gheață și toarnă peste ele ulei extra virgin de măsline astfel încât să formezi niște cuburi. Când ești gata să le folosești, pune cuburile pur și simplu în mâncare, în supă sau tocăniță.

 1. Bananele prea coapte

Dacă bananele s-au copt prea tare și tot nu ești sigur dacă să le mănânci sau nu, nu trebuie decât să le congelezi până te hotărăști. Decojește banana, și doar decupează petele care au apărut pe ea. Le poți pasa sau le poți tăia în feliuțe și doar să le pui într-o pungă specială pentru congelat. Oricând ai poftă de banană, nu trebuie decât să le decongelezi fără grija că acestea și-au pierdut gustul.

 1. Ouăle crude

Dacă ai norocul să primești foarte multe ouă, dar nu crezi că apuci să le mănânci înainte ca acestea să se strice, nu există decât o soluție sigură. Congelarea! Dacă încerci să congelezi ouăle în propria coajă, trebuie să știi că acestea își vor mări volumul și coaja se va sparge. Pentru ca acestea să fie congelate perfect nu trebuie decât să le spargi și să le mixezi cu puțină sare iar apoi să le împarți în mai multe punguțe. În felul acesta, cantitatea de ouă va ține mai mult de un an.

 1. Știulete de porumb

Menține porumbul proaspăt prin congelarea acestuia imediat după recoltare. Stochează-l în punguțe de congelare cu frunzele și mătasea intacte. Iar atunci când îl decongelezi, acesta va fi la fel de proaspăt ca atunci când l-ai pus în congelator.

 1. Usturoiul

Usturoiul poate fi conservat prin congelare fie tocat, fie întreg. Condiția de bază este ca usturoiul pe care îl pregăteși de congelare să fie de cea mai bună calitate și să fie sănătos, pentru a-și păstra în întregime prospețimea.

 1. Strugurii

Strugurii congelați sunt cele mai sănătoase gustări. Nu trebuie decât să îi spălați și să îi uscați foarte bine, iar apoi doar să îi puneți în congelator. Aceștia pot fi puși într-un pahar cu vin sau pot da un gut minunat și unui pahar de apă într-o zi călduroasă.

 1. Citricele

Citricele congelate sunt foarte bune pentru a răcori o băutură și oferă organisului o cantitate mare de vitamina C și anioxidanți.  Asigură-te că înainte de congelare speli coaja acestora pentru a înlătura toate microorganismele dăunătoare.

 1. Orezul gătit

De multe ori, depozitarea orezului în frigider face ca gustul acestuia să devină neplăcut, iar bobul de orez să fie tare și uscat. Prin înghețarea orezului proaspăt gătit, în recipiente închise etanș, orezul va rămâne proaspăt, umed și delicios.

 1. Ceapa

La fel ca în cazul usturoiului, ceapa poate fi congelată atât tăiată, cât și întreagă. Decojiți ceapa și amabalați-o în punguțe speciale pentru congelator și aceasta își va păstra aroma și toate proprietățile nutritive.

 1. Făina

Făina chiar ar trebui depozitată în congelator și nu în cămară. Aceasta are o durată mai mare atunci când este congelată. Congelarea permite o mai bună păstrare a nutrienților și o feresc de infestarea cu dăunători. Depozitați făina în borcane etanșe sau în pungi cu fermoar, direct în congelator.

Leave a Reply