Un Crăciun BIO: cum poți reduce risipa în perioada sărbătorilor

Sărbătorile sunt un prilej de a petrece momente splendide alături de cei dragi, într-o atmosferă încântătoare, a cărei magie este amplificată de tradițiile specifice Crăciunului: dăruirea cadourilor, decorarea bradului, mesele festive. Însă, acestea ascund o realitate mai puțin plăcută: în preajma sărbătorilor de iarnă, risipa atinge proporții uriașe.

Una dintre problemele majore cu care ne confruntăm în această perioadă este cumpăratul compulsiv. Acesta este un simptom al mai multor fenomene culturale, istorice și psihologice.

Din perspectivă istorică, cumpăratul compulsiv este unul dintre efectele prelungite pe care comunismul le-a avut asupra persoanelor care au trăit ororile și lipsurile regimului totalitar și care acum au încă tendința de a cumpăra mai mult decât este nevoie, din frica unei potențiale perioade de sărăcie. Din punct de vedere cultural și sociologic, acest fenomen se datorează asocierii dintre abundență și o condiție socială înstărită, cu toate că, în realitate, 25% dintre români au salariul minim pe economie. În ceea ce privește factorul psihologic, numeroase studii științifice au demonstrat faptul că anotimpul rece crește predispoziția apariției depresiei sezoniere, ceea ce îi determină pe oameni să aibă un comportament de consum dezechilibrat, pentru a compensa pentru golul interior pe care îl simt.

Metode pentru reducerea risipei

Astfel, pentru conservarea mediului, cât și a energiei pe care o investim în pregătirile fervente de sărbători, vă oferim câteva sugestii pentru a avea parte de un Crăciun mai sustenabil.

(NE)BRADUL DE CRĂCIUN

În fiecare an, în preajma Crăciunului, se ivește invariabil marea întrebare: brad natural sau artificial? Răspunsul la această întrebare este destul de complex, însă. 

Noi am recomanda achiziționarea unui brad natural, în ghiveci, dacă îl puteți planta fie în curtea casei, în cazul în care nu locuiți la bloc, fie într-o pădure. Cu toate acestea, aceasta nu este o metodă cu succes garantat, având în vedere că bradul ar putea să nu prindă rădăcini cum trebuie, deci cumpărarea unui astfel de brad trebuie să fie bine chibzuită în prealabil.

 Problema cu brazii artificiali este, bineînțeles, plasticul. Astfel, dacă aveți deja un brad din plastic, vă sugerăm să nu-l aruncați și să-l folosiți în continuare. Altfel, suntem de părere că ar fi mai bine să decorați un nebrad! Probabil vă întrebați ce este un “nebrad”. Ei bine, este un pom de Crăciun alternativ, creat prin diverse mijloace creative. Spre exemplu, puteți face un “nebrad” creat din globuri, din cărți, bețe, ghirlande, etc.  Singura limitare este imaginația!

DECORAȚIUNI CREATIVE

Decorațiunile de Crăciun făcute de mână nu numai că sunt o alegere mult mai benefică pentru mediul înconjurător, dar vor conferi o căldură familiară locuinței. Pentru idei creative de decorațiuni festive, poți consulta articolul realizat de noi, dedicat acestei teme. În plus, cu această ocazie, veți putea să petreceți clipe minunate alături de cei dragi.

AMBALAJE SUSTENABILE PENTRU CADOURI

Goana după cadouri aduce cu sine utilizarea unei cantități uriașe de ambalaje decorative. Din păcate, hârtia folosită pentru împachetarea cadoruilor de cele mai multe ori nici nu poate fi reciclată, iar reutilizarea ei este destul de dificilă, având în vedere că este destul de greu să desfaci un cadou fără a deteriora ambalajul. 

Așadar, dacă aveți deja hârtie de împachetat prin casă, o puteți folosi – nu merită aruncată. Altminteri, fie vă asigurați că hârtia pe care o utilizați pentru cadouri este reciclabilă, fie puteți găsi alte alternative, precum ziare vechi, hărți (pentru un efect vintage), o eșarfă (ce poate face parte din cadou), etc.

MESE CUMPĂTATE

Sectorul alimentar este unul dintre cele mai afectate arii în ceea ce privește risipa din perioada Crăciunului. Conform statisticilor, în luna decembrie, un român risipeşte, în medie, peste 16 kilograme de alimente, dublu faţă de o lună obişnuită. 

Printre mijloacele de a reduce risipa alimentară se numără planificarea temeinică a cumpărăturilor, rezistența în fața promoțiilor din perioada festivă, integrarea alimentelor nu tocmai proaspete sau resturilor în rețete inedite, păstrarea unei alimentaţii cât mai echilibrate și a unui aport de lichide adecvat.

DĂRUIREA MAI DEPARTE A CADOURILOR DE CARE NU AVEM NEVOIE

Persistă încă, în conduita românilor, acele legi nescrise cu privire la ceea ce este sau nu „frumos” de făcut. Printre aceste norme sociale se numără și norma conform căreia „nu-i frumos” să oferi mai departe cadourile pe care le primești, chiar dacă nu-ți sunt folositoare, nu ți se potrivesc sau nu-ți plac. Până la urmă, darurile sunt menite să aducă fericire, iar dacă știm că un anume cadou va fi mult mai apreciat de altcineva, de ce nu l-am dărui mai departe? O altă soluție pentru aceste cadouri este donarea lor, cu condiția ca acestea să fie într-o stare bună!

În încheiere, dorim să vă reamintim că magia sărbătorilor nu constă în bunurile materiale, ci în timpul petrecut alături de cei apropiați. Și din iubirea pe care le-o purtăm celor dragi, trebuie să păstrăm o atitudine responsabilă față de planetă, astfel încât și generațiile viitoare să aibă ocazia de a cunoaște farmecul Crăciunului în deplinătatea sa.

Leave a Reply