Different-Fresh-Fruits-And-Vegetables-For-Eating-Healthy-And-Dieting_3236-541

Topul legumelor și fructelor cu cel mai mare conținut de pesticide

A venit anotimpul cald, iar odată cu el, piețele și supermarket-urile s-au umplut de fel și fel de fructe și legume, despre care știm deja cu toții că sunt o adevarată sursă de vitamine și stau la baza unui stil de viață sănătos. Însă, în ultimii ani, devine din ce în ce mai greu să punem semnul egalității între legume sau fructe și sănătate. Asta pentru că multe dintre ele sunt crescute în culturi intensive și conțin cantități însemnate de pesticide.

Organizația non-profit din Washington, numită „Environmental Working Group”, realizează încă din anul 2004 un clasament al legumelor și fructelor cu cel mai înalt grad de contaminare cu pesticide. 70% din cele 48 de legume și fructe crescute în culturi convenționale testate au rezultat pozitiv la cel puțin un pesticid. În cazul multora dintre ele numărul este mult mai mare.

De trei ani încoace, „campioanele” în acest top îngrijorător sunt căpșunile. O singură căpșună a fost depistată pozitiv la 22 de tipuri de pesticide.  În ceea ce privește spanacul, clasat pe locul al doilea, deși acesta este bogat în calciu, fier și vitamine, în urma analizelor de laborator, specialiștii au descoperit, în 40% din cantitatea de spanac non-bio analizat, că acesta conține urme de pesticide neurotoxice.

Iată topul legumelor și fructelor cu cele mai mari cantități de pesticide:

1.Căpșuni
2. Spanac
3. Nectarine
4. Mere
5. Struguri
6. Piersici
7. Cireșe
8. Pere
9. Roșii
10. Țelină
11. Cartofi
12. Ardei grași

Pesticidele pot cauza ADHD, infertilitate sau cancer

Specialiștii în domeniu atrag atenția că substanțele chimice cu care sunt stropite fructele și legumele se acumulează în organism și pot deveni foarte periculoase pentru sănătate, atât pentru adulți cât și pentru copii. Studiile făcute în acest domeniu au demonstrat faptul că expunerea constantă a organismului copilului la substanțele nocive din pesticide poate provoca tulburări neurologice, ADHD (tulburarea hiperactivă cu deficit de atenție), defecte congenitale, astm sau chiar cancer.  În ceea ce îi privește pe adulți, raportul de anul acesta scoate la iveală și o legătură între expunerea organismului la pesticidele din legume și fructe și apariția infertilității, atât la femei, cât și la bărbați.

Consumați fructe și legume BIO

Unul dintre avantajele legumelor și fructelor cultivate BIO constă în faptul că acestea sunt crescute într-o manieră sustenabilă, care protejează mediul înconjurător. Așadar, pentru că filosofia agriculturii ecologice respinge total folosirea de pesticide, aceasta asigură alimente mai sigure atât pentru noi, cât și pentru mediu.

Cum spălăm fructele și legumele pentru a îndepărta pesticidele?

Pentru a reduce cât mai mult efectul nociv al pesticidelor, este recomandat să spălați fructele și legumele sub un jet puternic de apă, cel puțin 30 de secunde. Majoritatea studiilor făcute în domeniu arată că spălarea cu apă sau chiar decojirea fructelor și legumelor nu sunt suficiente pentru a îndepărta în totalitate pesticidele. S-au dovedit, totuși, a fi destul eficiente următoarele metode:

  • Scufundarea în apă cu bicarbonat de sodiu a legumelor și fructelor
  • Prepararea termică a legumelor si fructelor
  • Îndepărtarea frunzelor exterioare ale legumelor frunzoase, înmuierea celorlalte în apă călduță și apoi spălarea sub un jet de apă

Stay healthy! Shop BIO!