Detoxifiere după sărbători în 5 pași simpli

Perioada sărbătorilor reprezintă, de cele mai multe ori, un adevărat obstacol pentru definitivarea unei organism sănătos. Alimentele bogate în zaharuri și grăsimi destabilizează funcțiile metabolismului și facilitează dezvoltarea surplusului de kilograme. Tocmai de aceea, un program de detoxifiere este mai mult decât necesar. Cu ajutorul tehnicilor potrivite, vei putea definitiva o siluetă de invidiat într-un timp relativ scurt. Chiar dacă poate părea un proces complex, care necesită eforturi multiple, există câteva reguli care îți vor ușura semnificativ munca.

Iată cum să îți detoxifici organismul după sărbători în cinci pași simpli:

1.     Renunță la cofeină. Diminețile agitate parcă nu au niciun sens fără o ceașcă mare de cafea. Totuși, există alternative mult mai sănătoase, care îți vor oferi cu siguranță energia de care ai nevoie. Începe-ți ziua cu un pahar de apă caldă în care să storci lămâi eco, care devin alcaline în organism. Lămâile sunt recunoscute pentru proprietățile minune pe care le integrează. Susține sistemul imunitar, prezintă beneficii anti-bacteriene și îndepărtează problemele de la nivelul sistemului digestiv. Poți opta și pentru alte sucuri din fructe și legume proaspete. Printre variantele pe care merită să le încerci se numără: sfecla roșie, ghimbirul, morcovii sau portocalele. Le poți combina eficient cu lămâile pentru a definitiva meniuri ingeniose.

2.     Acordă mai multă atenție micului dejun. De cele mai multe ori, timpul limitat nu îți permite să te bucuri de micul dejun, ceea ce cauzează numeroase probleme. Micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, tocmai de aceea este indicat să optezi pentru alimente bogate în vitamine și nutrienți. Iată o combinație sănătoasă și în același timp gustoasă: lapte de capră și musli de ovăz, quinoa și caise.

3.     Înlocuiește carnea de porc, bogată în grăsimi cu cea de pește. De pe masa de sărbători nu pot lipsi preparatele din carne de porc. În ciuda gustului irezistibil, astfel de opțiuni îngreunează funcționarea ficatului și accelerează depunerea de grăsimi. Este recomandat, așadar, să mizezi pe variante mult mai fresh precum pește sau fructe de mare. Printre alternativele pe care merită să le încerci se numără: file de păstrăv eco, somonul sau creveții. Le poți asezona cu legume fierte sau salate de crudități.

4.     Hidratarea este elementul cheie. Apa are numeroase beneficii asupra sistemelor cardio-vascular, nervos și digestiv. Oferă o stare de bine pe tot parcursul zilei și este un aliat de nădejde în lupta cu kilogramele. Tocmai de aceea, este recomandat să îi oferi o importanță deosebită. Doza zilnică recomandată este de minim doi litri. Adesea, senzația de sete este confundată cu cea de foame, tocmai datorită poziționării centrilor nervoși. Însă, poți încerca un truc: de fiecare dată când îți este foame bei un pahar cu apă și aștepți câteva minute. S-ar putea ca senzația de foame să dispară.

5.     Rutina de sport este esențială. Organismul tău are nevoie de mișcare pentru a se menține în formă. Pentru unii, exercițiile fizice devin o adevărată provocare. Însă, a depune efort poate avea și o latură amuzantă. Programul la sala de fitness nu este neapărat necesar. Poți integra activitățile în rutina zilnică a familiei. Poți realiza exercițiile pe ritmuri de dans alături de copii sau poți aloca o oră pe zi în care să vă plimbați împreună prin parc.

Pentru mai multe sfaturi și informații folositoare intră aici!

Alimentația în perioada Sărbătorilor de Iarnă

Sărbătorile sunt despre timp petrecut cu familia, prieteni, mâncare delicioasă și amintiri de neuitat. Însă nu sunt compatibile întotdeauna cu o dietă nutritivă și sănătoasă.

În perioada aceasta este extrem de ușor să devenim mai relaxați cu privire la alimentație și exerciții fizice. Chiar dacă multitudinea de feluri de mâncare de pe masa de Crăciun nu este neapărat direct proporțională cu stilul nostru alimentar din restul anului, dacă ținem cont de câteva lucruri simple, vom putea trece foarte ușor peste acest sezon.

Moderația și controlul porțiilor

Printre cele mai importante aspecte atunci când vorbim despre mesele festive este moderația și controlul portiilor. Sărbătorile sunt un moment de răsfăț, în cadrul unor parametri rezonabili, desigur. Moderația este cuvântul cheie. Sigur că am putea fi cu adevărat disciplinați și să mâncăm doar legume sau doar din bolul cu salată, însă dacă facem asta este foarte posibil să ne fie foame și să vrem mai mult.

Serviți gustări mici în timpul zilei și limitati-va la trei mese medii în loc de trei foarte mari, astfel îmbunătățim digestia și reducem cantitatea pe care o mâncăm. Dacă faceți parte din categoria celor care nu pot reduce porțiile, puteți folosi farfurii pentru desert reducând astfel și caloriile pe care le serviți la fiecare masă, iar dacă alegeți sp vă bucurați totuși de un prânz copios, masa următoare ar trebui să fie mai light, compusă preponderent din alimente sărace în calorii, precum fasolea verde, mazărea sau carnea slabă.

Alternative sănătoase

Există o mulțime de moduri de a include o alimentație sănătoasă de sărbători, dar unul dintre cele mai bune lucruri pe care le putem face este înlocuirea cu alternative sănătoase a felurilor de mâncare preferată. Asta nu înseamnă că trebuie să renunțăm de tot la ele, ci doar că trebuie să facem câteva modificări.

Alegerea alimentelor cu mai puține grăsimi, cum ar fi smântana sau untul sau înlocuirea preparatelor prăjite cu cele la cuptor. Înlocuiți cartofii cu legume și adăugați mesei alte ingrediente bogate în grăsimi saturate. De asemenea, peștele și puiul sunt alternative perfecte pentru carnea de porc.

Nu uitați de legume

Deoarece suntem atât de entuziasmați de această perioadă, obișnuim să umplem masa cu felurile noastre preferate de mâncare, dulciuri și alimente procesate. Așa că ideal este să avem și alegerile sănătoase la îndemână. Un bol de roșii cherry lângă felul principal, mazăre, broccoli sau sparanghel, iar dacă suntem creativi, putem chiar să le asezonăm sau decorăm în așa fel încât să arate mai apetisant.Recomandarea specialiștilor este ca atunci când vă este foame să consumați mai întâi legumele, asigurându-vă astfel necesarul de fibre și menține starea de sațietate.

Plimbarea de seară

Chiar dacă mulți dintre noi renunță la exercițiile fizice de sărbători, este extrem de important să nu renunțăm cu totul la mișcare. Cercetătorii recomandă o plimbare imediat după masă, atât pentru sănătatea fizică, cât și pentru cea mentală.

Printre beneficiile mersului pe jos se mai numără și îmbunătățirea digestiei, reducerea balonării și gestionarea nivelurilor de glucoză din sânge. Indiferent dacă petreceți timp cu familia de sărbători sau dacă participați la un număr mare de evenimente, nu uitați să vă acordați timp în fiecare zi pentru o plimbare.

Ce contează cu adevărat

Chiar dacă mâncarea este unul dintre lucrurile importante de care se ține cont de sărbători, accentul trebuie să fie pe familie și prieteni, amintiri frumoase și veselie. Mai mult, dacă echilibrul și moderația sunt principii după care vă ghidați, este în regulă să vă răsfățați cu desert sau să mâncați puțin mai mult.

Alimentația în sarcină – Top 5 produse bio pe care ar trebui să le consumi

Definitivarea unui regim alimentar sănătos devine principala metodă cu ajutorul căreia te poți bucura de o siluetă de invidiat și un metabolism puternic. Însă, când vine vorba de perioada sarcinii, crearea unui meniu special este un aspect mai mult decât necesar. Alimentația în sarcină devine, de cele mai multe ori, o adevărată provocare. Ar trebui să acorzi o atenție deosebită proprietăților pe care le prezintă fiecare aliment. Astfel, copilul va avea parte de nutrienții necesari pentru o dezvoltare armonioasă, iar tu te vei bucura de o stare de bine constantă.

Iată top 5 produse bio pe care ar trebui să le incluzi în meniul tău:

1. Ouă –  Variante ușor de preparat și integrat în meniul zilnic. Prezintă un mix bogat de vitamine și nutrienți precum Omega 3, D, B12 și fier. Au un rol esențial în dezvoltarea sistemului nervos al micuțului. Totuși, acordă atenție modului de preparare. Fierbe bine ouăle înainte de a le consuma.

2.    Carne proaspătă – Poți miza pe preparate din pui, vită sau curcan. Alege doar variantele bio care nu au fost crescute pe bază de hormoni sau substanțe toxice. Evită pe cât se poate alternativele procesate și încearcă să echilibrezi doza de carne cu alte alimente precum fasole, linte sau soia. Și opțiunile crude sunt contraindicate în timpul sarcinii.

3.    Lactate – Toată gama de lactate oferă numeroase beneficii atât mamei, cât și fătului. Sunt surse importante de proteine și nutrienți. Însă, acordă o atenție deosebită felului în care au fost realizate. Se recomandă consumul de lactate integrale. Laptele de capră este una dintre opțiunile pe care merită să le încerci în timpul sarcinii. Stimulează funcțiile cardiovasculare și este bogat în potasiu.

4.    CerealeFulgii de ovăz sunt bogați în minerale și fibre și au efecte benefice asupra sistemului digestiv. Reglează tractul intestinal și stopează senzația de greață. Poți alege și musli pe bază de afine sau alte fructe roșii. Astfel de opțiuni îmbunătățesc funcțiile vizuale, accelerează detoxifierea organismului, întăresc sistemul imunitar și protejează celulele nervoase.

5.    Curmale – O gustare delicioasă și în același timp foarte sănătoasă. Curmalele sunt recunoscute pentru gama diversificată de fibre și minerale pe care o conțin. Datorită lor te vei bucura de un sistem digestiv perfect funcțional și poți renunța cu ușurință la zaharurile nesănătoase. Poți încerca și alte gustări pe bază de fructe. Mango este o sursă bogată de vitamine: A, B, E, Potasiu, Calciu, Cupru și lista poate continua.

Alimentația în sarcină ar trebui să cuprindă produse bio, care se remarcă prin proprietățile benefice asupra organismului. Alege, așadar, alimente proaspete, care conțin o doză semnificativă de vitamine și minerale. De asemenea, completează regimul alimentar cu o rutină de sport bine definită și adaptată stadiului sarcinii. Practică exerciții speciale pentru perioada sarcinii și fă cat mai multe activități dinamice în aer liber. La final, vei experimenta o stare de armonie totală. Totuși, este recomandat să urmezi sfatul medicului pentru a nu te confrunta cu probleme sau situații neplăcute.

Definitivează-ți o rutină sănătoasă cu ajutorul alimentelor bio și bucură-te de o sarcină echilibrată!

Te așteptăm cu noi sfaturi și informații valoroase aici!

Madlene cu glazură de ciocolată albă

Ingrediente:

Pentru madlene

Pentru glazură

Preparare:

  • Topește untul și apoi lasă-l deoparte să se răcească puțin. 
  • Mixează ouăle și zahărul într-un bol mare, timp de 1 minut. 
  • Adaugă și mierea și continuă să mixezi 3-4 minute.
  • Amestecă și cerne făina și praful de copt.
  • Toarnă făina peste mixul de ouă și zahăr, încorporând-o ușor cu o spatulă.
  • Când untul topit nu mai este fierbinte, adaugă-l în compoziție, omogenizând totul cu spatula.
  • Acoperă bolul și pune aluatul la frigider pentru 2 ore.
  • După cele 2 ore, unge tava specială de madlene cu unt topit.
  • Preîncălzește cuptorul la 180°C.
  • Pune câte o linguriță de aluat în fiecare formă de madlenă. 
  • Nu trebuie să nivelezi, la căldura cuptorului se va uniformiza aluatul în formă.
  • Coace 10-12 minute la 180°C.
  • Scoate madlenele din tava de copt. Repetă procesul dacă mai ai aluat rămas.
  • Când madlenele s-au răcit, topește ciocolata albă la bain-marie.
  • Pune ciocolata într-un castron și introdu madlena în ciocolata topită. 
  • Așază madlenele pe un grătar de patiserie ca să se întărească glazura.
  • Cât ciocolata e încă moale, poți adăuga mici decoruri pentru a le face mai festive.  

Salată cu conopidă coaptă, rucola, brânza Gouda și nuci

Ingrediente:

• 1 conopidă medie, desfăcută în inflorescențe mici

• 50 g rucola (½ caserolă)

• 100g brânză Gouda, tăiată cuburi

60g nuci coapte, rupte în bucăți mai mici

• 2 linguri ulei de măsline, sare, ierburi de Provence (sau oregano) pentru asezonare conopidă

• dressing: 2 linguri oțet din vin alb, 2 linguri ulei de măsline, sare

Preparare:

• Așază inflorescențele de conopidă în tavă, pe foaie de copt. Asezonează cu sare și ierburi de Provence, apoi stropește cu ulei încât să ajungă la toată bucățile de conopidă.

• Coace conopida la 190 grade C pentru 25-30 de minute. După ce s-a copt, las-o să se răcească 10 minute înainte de a prepara salata.

• Rumenește nucile în tigaie pentru 3-4 minute pentru a le face mai crocante și pentru a intensifica aromele.

• Spală și apoi zvîntă rucola.

• Prepară dressingul într-un borcan cu capac: toarnă în borcan ingredientele, pune capacul și agită bine. Lasă-l deoparte.

• Pune ingredientele într-un bol sau pe un platou, adaugă dressing-ul.

• Servește imediat.

Cartofi copți cu ricotta, bacon și ceapă caramelizată

Ingrediente:

Ceapa caramelizată

Topping

Pregătire:

Spală cartofii în coajă, înțeapă-I cu furculița de câteva ori pe întreaga suprafață, stropește-I cu ulei de măsline și puțină sare. Pune-i la cuptor să se coacă, la 190 grade C pentru aproximativ 1 oră.

Între timp, pregătește ceapă caramelizată. Taie o ceapă medie în rondele subțiri. Pune-le să se călească într-o tigaie cu o lingură de ulei de măsline. După 3-4 minute, stropește rondelele cu oțetul balsamic și presară zahărul brun. Mai lasă în tigaie să se îmbine aromele și să se rumenească rondelele. Scoate-le pe o farfurie.

Amestecă ricotta cu ulei de măsline, sare și piper. Călește 2-3 minute și baconul cubulețe pentru o textură mai crocantă.

Taie cartofii copți în jumătate, pe lungime. Acoperă jumătățile de cartofi cu câte 2 linguri de ricotta, adaugă peste rondele de ceapă caramelizată și cubulețe de bacon. Decorează cu frunze de oregano sau pătrunjel.

Importanța fructelor și legumelor în dieta celor mici

Ai încercat vreodată să strecori piure de legume în grișul cu lapte al copilului tău? Ai inventat povești și ai folosit legumele ca recuzită să-l convingi să le mănânce, dar nimic nu a funcționat? Ei bine, nutriționiștii susțin că acest lucru e complet normal și că nu trebuie să ne facem griji.

De ce copilul meu nu mănâncă legume sau fructe?

Neofobia alimentară sau teama de alimente necunoscute/noi, își are apogeul între doi și șase ani. În acest interval de vârstă, copiii sunt mai predispuși să prefere gustul dulce al alimentelor astfel că pot găsi unele legume neplăcute la gust. Ca urmare, ei refuză unele legume sau fructe și le preferă pe altele.  

Părinții îngrijorați ș pot încerca diferite moduri de a-și determina copilul să mănânce anumite fructe sau legume, însă acest lucru poate doar agrava problema pe măsură ce orele de masă devin stresante atât pentru copil, dar și pentru părinți. 

De ce este important ca cei mici să primească porțiile zilnice recomandate de legume și fructe? 

Fructele și legumele sunt bogate în vitamine, minerale și fibre, tocmai de aceea, cei mici trebuie încurajați sa le consume în loc de gustări și fast-food care sunt bogate în grăsimi și zahăr. 

Vitaminele, mineralele, fibrele și antioxidanții din fructe și legume oferă următoarele beneficii:

  • Protejează împotriva împotriva bolilor
  • asigura creșterea și dezvoltarea sănătoasă a copilului.
  • Întăresc sistemul imunitar al copilului și ajută la lupta împotriva bolilor
  • Conținutul ridicat de fibre poate ajuta la buna funcționare a sistemului digestiv și poate preveni constipația

Este în regulă dacă copilul meu mănâncă doar o singură legumă pentru o perioadă lungă de timp? 

Consumul unei singure legume înseamnă că s-ar putea ca micuțul dumneavoastră să rateze nutrienții esențiali care sunt disponibili într-o varietate de legume. De exemplu, morcovii sunt bogați în Vitamina A, în timp ce spanacul este bogat în Vitamina K. Deoarece obiceiurile alimentare și gusturile se formează încă de la o vârstă fragedă, este important ca părinții să ofere o varietate în alimentația copiilor lor de mici, astfel încât aceștia să aibă mai puține șanse să dezvolte deficiențe nutriționale pe termen lung.

Turmericul, ingredientul perfect împotriva acneei

Condimentul cunoscut sub numele de turmeric poate fi cel mai eficient supliment nutritiv existent. Provine din Asia și este foarte popular în bucătăria Europeană. Pe lângă versatilitatea acestuia în bucătărie, turmericul și compusul său cel mai activ, curcumina, are beneficii majore pentru sănătate. Printre aceste beneficii se numără și îmbunătățirea sănătății inimii, îmbunătățirea simptomelor depresiei și artritei și este un ajutor de nădejde în combaterea acneei.

Beneficii
Printre cele mai importante proprietăți ale turmericului se numără efectul detoxifiant și în același timp este un puternic antioxidant prevenind procesul de îmbătrânire. Datorită acestor proprietăți, turmericul devine un aliat de nădejde în combaterea acneei sau a pielii iritate, fiind un antiinflamator și un antiseptic natural care oprește răspândirea bacteriilor și a germenilor.

Calitățile antiinflamatorii pot curăța porii și calma pielea. Turmericul este, de asemenea, cunoscut pentru reducerea cicatricilor. Această combinație  poate ajuta fața să se curețe de erupțiile de acnee. În combinatie cu alte ingrediente hidratante, turmericul patrunde in piele, o hraneste, o curata de toxine oferindu-i un plus de strălucire.

Cum folosim turmericul pentru acnee?
Există o serie de moduri în care poți folosi turmericul pentru a trata acneea. Turmericul este disponibil într-o mare varietate de forme, de la pulberi și paste până la ceaiuri, capsule și chiar săpunuri.

Înainte să începeți o cură cu turmeric, este indicată întreruperea utilizării oricăror alte preparate pentru acnee fără prescripție medicală pe care le utilizați, atât pentru a evita uscarea excesivă și suprastresarea pielii, cât și pentru a putea vedea ce funcționează cel mai bine. Cu toate acestea, dacă luați medicamente pentru acnee pe bază de rețetă, discutați întotdeauna cu medicul care le prescrie înainte de a le întrerupe brusc.

Dacă nu ați folosit niciodată turmeric pentru îngrijirea pielii până acum, este indicat să aplicați mai întâi o cantitate minimă pe o porțiune de piele mai puțin vizibilă. Așteptați 48 de ore pentru a vedea cum răspunde pielea, iar dacă totul este bine, puteți continua să utilizați turmeric pentru a vă trata acneea.

Sfaturi practice pentru reducerea acneei
Potrivit Academiei Americane de Dermatologie, poți ajuta la reducerea sau diminuarea acneei prin:

  • spălarea feței de două ori pe zi cu un demachiant delicat, neabraziv
  • asigurându-te că orice produse aplicate pe față nu conțin iritanți și alergeni
  • Evitarea atingerii pielii de pe față, deoarece aceasta poate agrava acneea

Tartă de mere cu cremă de migdale (frangipane)

Ingrediente aluat tartă:

– 250 g făină
– 125g unt rece tăiat cuburi mici
– 30 g zahăr
– 1 gălbenuș
– 4 linguri apă rece
– un praf de sare

Ingrediente umplutură:
– 80g unt moale (la temperatura camerei)
– 80g zahăr
– 2 ouă
– 140g făină de migdale
– 2 linguri de făină
– 1 linguriță extract de vanilie
– un praf de sare
– 3 mere medii
migdale feliate pentru decor (coapte)

Preparare:
Aluat:
– pune ingredientele uscate și untul într-un robot de bucătărie. Mixează pentru a le amesteca și a obține o consistență de firimituri.
– adaugă apoi gălbenușul și apa rece, mixează din nou până când ingredientele se adună într-un aluat.
– pune aluatul pentru măcar 2 ore la frigider.
– aluatul rece se întinde pe o suprafață înfăinată, apoi se pune într-o formă de tartă unsă cu unt (dimensiune tartă – 24 cm).
– se coace aluatul 15 minute în cuptorul preîncălzit la 180 grade C.

Crema de migdale:
– amestecă într-un bol zahărul cu untul moale. Adaugă ouăle și extractul de vanilie.
– pune ambele tipuri de făină și mixează pentru a obține o cremă omogenă.

Asamblare și coacere
– taie merele în jumătăți, înlătură cotorul și taie-le în felii subțiri, încercând să păstrăm feliile grupate pentru a le așeza decorativ pe tartă.
– toarnă crema de migdale în aluatul pre-copt. Nivelează cu o spatulă.
– așază peste crema de migdale grupuri de 4-5 felii de mere (ușor înclinate), din loc în loc, decorativ.
– coace tarta la 180 grade C pentru 45 de minute.
– presară fulgi de migdale (rumeniți în prealabil 3-4 minute în tigaie).

De ce să alegi pește certificat MSC?

Ce este MSC?

Marine Stewardship Council este o organizație internațională non-profit unde sunt recunoscute și recompensate eforturile de a proteja oceanele și de a proteja aprovizionare de pește și fructe de mare pentru viitor. Puteți ajuta la protejarea oceanelor noastre alegând produse din pește și fructe de mare cu eticheta alabstră MSC.

Eticheta albastră MSC se aplică numai peștilor sălbatici sau fructelor de mare din care au fost certificate conform MSC Fisheries Standard, un set de cerințe pentru pescuitul sustenabil.

Peștele și fructele de mare cu eticheta albastră provin dintr-un tip pescuit care a fost evaluat independent în ceea ce privește impactul asupra populațiilor de pești sălbatici și asupra ecosistemelor din care fac parte. Pe tot parcursul lanțului de aprovizionare, produsele certificate MSC sunt separate de cele necertificate. Sunt etichetate clar, astfel încât să poată fi urmărite întotdeauna la o sursă durabilă certificată.

De ce avem nevoie de eticheta MSC?

Pescuitul excesiv este o amenințare gravă pentru oceanele noastre și motivul pentru care există MSC și eticheta ecologică. Se estimează că peste o treime din stocurile de pește sunt pescuite la niveluri nesustenabile. Pescuitul excesiv este determinat de mai mulți factori care vor înrăutăți starea oceanelor noastre, dacă nu facem ceva în privința lor. De exemplu, fructele de mare sunt deja printre cele mai comercializate produse alimentare din lume, iar cererea de fructe de mare crește pe măsură ce populația globală crește.

Efectele pescuitului excesiv sunt accentuate de schimbările climatice, care modifică ecosistemele marine și habitatele de care depind peștii. În Atlanticul de Nord-Est, de exemplu, stocurile de macrou se deplasează spre nord pe măsură ce temperaturile mării cresc.

Putem pune capăt pescuitului excesiv dacă nu mai mâncăm pește?

Probabil că vor fi zece miliarde de oameni pe pământ până în 2050 și este esențial să valorificăm resursele marine într-un mod sustenabil. Pentru milioane de oameni din comunitățile de coastă din întreaga lume, renunțarea la pescuit nu este o opțiune.

Dacă gestionăm stocurile de pește în mod sustenabil, acestea se pot întrema și se pot dezvolta. Exista informații cum că înzdrăvenirea merluciului din Namibia și a peștelui-luș patagonian la un număr sănătos se datorează unui management bine pus la punct.

Cercetările arată că stocurile de pește gestionate în mod sustenabil sunt mai productive pe termen lung, ceea ce duce la un „win-win” pentru oceane, dar și pentru noi.

Ce sunt fructele de mare sustenabile?

Fructele de mare sustenabile provin din categoria unde se utilizează pescuitul ca tehnică care prinde pește în moduri care asigură sănătatea pe termen lung a unei specii și bunăstarea oceanului.

Conform cerințele pentru sustenabilitate aleStandardul MSC, există peste 400 de zone de pescuit sălbatice din întreaga lume. Pentru a deveni certificate, aceste activități de pescuit trebuie să respecte trei principii:

  • pescuitul doar stocuri sănătoase,
  • o bună gestiune astfel încât pescuitul să se poată realiza pe termen lung și
  • minimizarea impactulului acestora asupra altor specii și asupra ecosistemului

Cât de trainic este sistemul de certificare MSC pentru fructele de mare?

Procesul  de certificare este unul independent și bazat pe știință. Pescuitul nu este certificat în mod direct, ci se obține o certificare de la un evaluator independent.

În multe dintre cazuri procesul de certificare MSC este unul de durată, care poate dura chiar ani. Chiar și în momentul în care certificarea e obținută, mai sunt mulți pași de făcut. La fiecare cinci ani, evualuatoii realizează rapoarte pentru a verifica progresul și pentru a reevalua calitatea pescuitului. Conform cerințelor, pescuitul trebuie să se îmbunătățească continuuu până când ajunge la ceea ce se consideră un ”mod sustenabil de a pescui”. În cazul în care nu se ating anumite etaloane într-o perioadă de timp specificată, certificatele sunt suspendate până când se atinge nivelul de performanță cerut de Standardul MSC.

De unde știu că fructele de mare pe care le cumpăr sunt sustenabile?

Eticheta albastră MSC se aplică numai peștelui sălbatic sau produselor de mare care au fost certificate conform standardului MSC. Standardul pentru lanțul de custodie pentru întreprinderile din lanțul de aprovizionare se asigură că peștele și fructele de mare certificate MSC sunt separate de cele care nu sunt certificate și sunt etichetate clar.

Peste 7.000 de companii din întreaga lume sunt certificate MSC Chain of Custody, inclusiv peste 48.000 de site-uri de la supermarketuri și restaurante până la procesatori, distribuitori și depozite. Aceste întreprinderi sunt auditate anual și fac obiectul unor audituri neanunțate, pentru a se asigura că sunt în conformitate cu cerințele privind trasabilitatea, etichetarea și separarea.

De asemenea, MSC comandă uneori teste ADN independente pe produsele etichetate MSC pentru a se proteja împotriva fraudei peștilor, asigurându-se că fructele de mare certificate MSC nu au fost înlocuite cu o altă specie – posibil pe cale de dispariție. Cercetările publicate în revista Current Biology arată că ratele de etichetare greșită a produselor etichetate MSC sunt mai mici de 1% – semnificativ mai mici decât alte etichete ale fructelor de mare.

Ce pot face pentru a pune capăt pescuitului excesiv?

Fiecare dintre noi are un rol de jucat. Ar trebui să căutați să cumpărați fructe de mare certificate MSC, din surse sustenabile, de la supermarketul sau când mâncați la un restaurant. Cu cât presiunea publică este mai mare pentru produsele sustenabile din fructe de mare, cu atât mai repede vor fi eliminate practicile de pescuit nesustenabile.

De asemenea, guvernele at trebui să acționeze pentru a pune capăt subvențiilor dăunătoare pentru pescuit, care contribuie la pescuitul excesiv, precum și pentru a stabili cote de pescuit în conformitate cu recomandările științifice cu privire la ceea ce este durabil. Știm cum să luptăm cu pescuitul excesiv, dar cu toții trebuie să ne jucăm rolul colectiv pentru a-l pune capăt.