Rawpixel-Com-256640

Intoleranțele alimentare – de ce ar trebui să le luăm în serios

8 din 10 români suferă de intoleranță alimentară

Nu întotdeauna reușim să ne explicăm clar reacțiile pe care le are corpul nostru, punând simptome precum balonarea, problemele de tranzit sau migrenele pe seama unei alimentații haotice sau a unei indispoziții de moment.

Atenția scăzută pe care o acordăm acestor reacții are sens mai ales dacă aruncăm o privire asupra rapoartelor întocmite de Organizația Mondială a Sănătății conform cărora jumătate din populația globului suferă de cel puțin o intoleranță alimentară, în timp ce doar un miliard dintre aceste persoane sunt diagnosticate.

Lucrurile nu stau mai bine nici la nivel național: 8 din 10 români suferă de intoleranță alimentară de un anumit grad.

În timp ce mare parte dintre alergiile alimentare apar încă din copilărie, cel puțin 15% dintre acestea sunt diagnosticate abia la maturitate.

De ce se întâmplă asta?

Putem deduce deci că majoritatea celor care nu știu că suferă de o alergie alimentară nu acordă atenție simptomelor.

În termenii cei mai simpli, intoleranța alimentară presupune o reacție de respingere a organismului față de un anumit aliment, care nu poate fi digerat și asimilat în mod corespunzător. Concret, odată cu indigestia alimentului respectiv, are loc o reacție locală inflamatorie care va duce, în timp, la afectarea mucoasei intestinale, dar și la reacții adverse cu repercursiuni asupra întregului organism.

O confuzie realizată în mod frecvent este cea dintre alergia și intoleranța alimentară. Dacă în cazul alergiilor simptomele sunt observate imediat de către pacient, reacțiile apărute în urma unei intoleranțe alimentare se pot manifesta după un interval de la o oră și până la trei zile.

În ceea ce privește riscurile majore la care sunt supuse persoanele care manifestă intoleranțe alimentare, cel mai important este cel de anafilaxie.

Reacțiile severe sau fatale se pot întâmpla la orice vârstă. Cel mai mare risc de anafilaxie apare însă în cazul adolescenților și al tinerilor adulți. Mai mult, persoanele care suferă de astm au un risc mai ridicat de a avea reacții mai drastice sau fatale.

Cum depistăm intoleranțele alimentare?

Poți afla care sunt alimentele neagreate de organism doar cu ajutorul unor teste serologice speciale. În prezent, Pinner Test-ul este recunoscut ca fiind una dintre cele mai eficiente metode de a afla ce alimente ar trebui să excluzi din alimentația ta pentru a evita viitoarele surprize neplăcute.

Altfel spus, nu există un tratament generalizat pentru tratarea intoleranțelor alimentare, cea mai la îndemână metodă fiind îndepărtarea cauzelor, respectiv excluderea alimentelor problematice din dieta pacientului.

Nu este atât de dificil pe cât pare, mai ales dacă luăm în calcul numărul mare de produse dedicate persoanelor cu diferite intoleranțe.

Sursă foto