Lemon-3606182_960_720

Cum să crești un lămâi la tine acasă

Se spune că, atunci când viața îți dă lămâi, să faci limonadă! 🙂 Dar poți face mai mult de atât, poți crește propriul tău lămâi doar din câțiva sâmburi de la o lămâie bio.

Lămâile aduc numeroase beneficii organismului cum ar fi întărirea sistemului imunitar, menținerea unui pH corespunzător organismului tău, diminuează riscul de cancer, îmbunătățesc starea de spirit, te ajută la concentrare și alungă anxietatea, previn artrita reumatică, protejează ficatul și ajută la pierderea în greutate.

Cel mai bun mod de a profita de toate aceste beneficii este să bei apă cu lămâie, asta în cazul în care nu îți place să o mănânci. Un pahar de apă cu lămâie băut zilnic îți oferă doza de vitamina C necesară, te energizează și te ajută să slăbești. Iar cel mai bun mod de a avea mereu lămâi proaspete, fără a merge la magazin, este să îți crești propriul lămâi la tine acasă.

  • De ce ai nevoie pentru a începe:
  1. O lămâie organică – este important ca lămâia ta să fie bio, deoarece cele crescute convențional sunt tratate cu prea multe substanțe chimice, iar unele dintre aceste semințe nu pot germina.
  2. Pământul pentru plantat – lămâile se dezvoltă foarte bine într-un pământ care conține amestecuri de turbă, perlit, vermiculit și îngrășământ organic. Asigură-te că pământul este destul de ușor pentru ca apa să se scurgă bine. Dacă pământul este greu, poți pune așchii de lemn de esență tare în amestec, pentru a crește spațiile de aer.
  3. Ghiveciul – începe cu un ghiveci mic pentru a controla mai ușor umiditatea solului. Dacă solul rămâne prea umed, un pom tânăr poate putrezi. Pe măsură ce pomul crește, îl poți muta în recipiente mai mari.
  4. Lumina – lămâii au nevoie de o cantitate mare de lumină, chiar dacă aceasta este artificială sau naturală (10-14 ore de lumină pe zi).
  5. Umiditatea – dacă vei crește lămâiul în interior, asigură-te că solul va fi umed zilnic deoarece încăperile închise au tendința de a fi foarte uscate. Este important ca apa să ajungă în adâncimea solului. Dacă frunzele devin galbene, înseamnă că apa nu a ajuns destul de adânc, iar dacă apa plutește atunci când uzi solul, înseamnă că ai așteptat prea mult ca să îl uzi. În general, este bine să îl uzi o dată sau de două ori pe săptămână, dar poți fixa acest lucru în funcție de anotimp și vreme.
  • Cultivarea sâmburilor de lămâie

Dacă te-ai asigurat că poți îndeplini criteriile de mai sus, poți începe cultivarea:

  1. Udă solul bine și pune-l într-un ghiveci, lăsând 2 cm liberi sub marginea recipientului
  2. Pune sâmburii în pământ, la jumătate de cm sub acesta, și asigură-te că nu sunt uscați, pentru a putea germina
  3. Acoperă ghiveciul cu un material de plastic respirabil, pentru ca semințele să aibă un mediu cald și umed
  4. Pune recipientul într-un mediu cald și ține-l sub observație pentru câteva zile
  5. În aproximativ două săptămâni, ar trebui ca din sol să răsară primele frunze. Odată ce acest lucru se întâmplă, poți scoate plasticul și plasa ghiveciul într-un loc cald și unde să poată primi direct lumină de la soare.

Ai grijă de lămâiul tău și bucură-te de lămâi organice!

*

Ţi-a fost de folos articolul nostru? Abonează-te la newsletter şi vei primi prin e-mail sfaturi pentru o viaţă mai sănătoasă!

Stay healthy! Shop BIO!