Baby-Boy-1508121_960_720

Cum consolidăm imunitatea copiilor noștri

 

Un articol de Dumitru Bălan, nutriționist

Te-ai gândit că alegem, de prea multe ori, tratarea timpurie a copiilor noștri, apelând la arsenalul medicamentos constituit din antibiotice, inhalatori sau antiinflamatoarele chimice, fără a lua în calcul soluţiile naturopate, care sunt mai eficiente şi mai prietenoase cu organismul unui copil? Care sunt alternativele?

VITAMINIZAREA ORGANICĂ ȘI BENEFICIILE EI

Spre exemplu, vitaminizarea naturală bazată pe sucurile de legume organice este menită să crească aportul nutrienţilor biodisponibili în sistemul circulator în numai 15 minute.

În acest mod, corpul va trece mult mai uşor peste simptomele generate de infecţia declanșată. Febra, una dintre cele mai mari temeri ale părinţilor are ca soluție hidratarea. În momentul în care copilul „arde” la propriu, medicamentele naturii rezonează cel mai bine cu organismul uman. Suntem o maşinărie vie, iar motorul acesteia trebuie întreţinut cu un combustibil premium compus din vitamine, minerale, antioxidanţi, enzime, aminoacizi, acizi graşi esenţiali, probiotice etc.

SURSE DE VITAMINE

Unde putem găsi toţi aceşti nutrienţi în cele din urmă? Adevărul este că nu-i găsim în altă parte decât în grădinile şi în fermele organice. Din perspectiva mea, fructele, legumele, seminţele, uleiurile vegetale antiinflamatoare, ceaiurile vrac din plantele vii, carnea provenită de la păsările care pasc iarbă proaspătă în mod liber şi ouăle sănătoase reprezintă cele mai eficiente medicamente care i se pot administra unui copil atât în perioada în care se află în convalescenţă, cât mai ales în afara acesteia.
PREVENȚIA MAI BUNĂ CA TRATAMENTUL

Insist pe ideea prevenţiei și a consumului echilibrat de alimente, în detrimentul tratamentului medicamentos, care vine și cu efecte adverse, de cele mai multe ori.
În situaţiile urgente, medicamentele ne pot salva viața, într-adevăr, însă trebuie să învățăm să facem diferența dintre urgențele reale, în care tratamentul medicamentos este imperios necesar și situațile în care putem remedia afecțiunea și fără intervenții care implică pastile.

Trist este că ajungem de prea multe ori în situaţia de a ne supratrata copiii cu medicamente, fără a lua în calcul capacitatea extraordinară a organismului de a se reface prin forţe proprii.

TRATAMENTELE NATUROPATE VALIDATE DE CERCETĂTORI

Cercetările ştiinţifice validează la unison puterea remediilor naturopate şi ar trebui să le luăm în calcul mai des, astfel încât să nu ajungem în situaţia nefericită de a constata rezistenţa microbiană faţă de antibioticele prescrise în mod regulat.

Situațiile în care optăm pentru medicamente în detrimentul alimentelor organice se înmulțesc, iar asta nu face decât să-mi motiveze și mai tare dorința de a comunica mai intens beneficiile și eficiența alimentelor organice. Acestea au existat din-totdeauna, numai că natura nu se poate patenta în vederea obţinerii unor beneficii imediate.

Din acest motiv, omul a fost nevoit să îşi schimbe valorile, înlocuind foarte uşor verdele viu cu chimia.

Conceptul revoluţionar „Food is the only medicine” va ajunge în cele din urmă să guverneze destinul copiilor noştri şi nu am niciun dubiu că vom atinge alte orizonturi.