Ce să faci cu o conopidă?

Consumată crudă sau gătită, conopida rămâne o vedetă între legumele bune pe care trebuie să le incluzi în meniul familie tale. Pe lângă gustul dulce pe care îl adaugă mâncărurilor, conopida este o sursă excelentă de vitamine și minerale de care poți să profiți la fiecare masă. Conopida are, din belșug, și fibre care îmbunătățesc digestia, acid folic care este necesar pentu a apăra organismul împotriva anemiilor, dar ajută și la regenerarea țesuturilor. Iată ce poți face cu ea:

Conopida ajută la detoxifiere

Conopida conține substanțe importante pentru ficat, pentru a-l ajuta să elimine toxinele din organism. Prezența unor substanțe ca sulforafan și izotiocianat, mult mai bogate la conopidă decât la alte legume surori, gen varza sau broccoli, cu până la 70%, asigură un proces de detoxifiere a ficatului și a întregului organism.

Consumă suc de conopidă

Pentru a beneficia la maximum de calitățile terapeutice ale conopidei, este bine să o consumi crudă, ca atare, sau sub formă de suc. Alege o conopidă proaspătă, fără pete. Spal-o bine, taie-o în bucăți mici și pune-o în storcător. Dacă gustul nu te încântă prea tare, poți să combini sucul de conopidă cu suc de mere sau de morcovi. Sucul de conopidă este benefic pentru mucoasa stomacului, se digeră ușor și este absorbit rapid de organism. Ajută la cicatrizarea ulcerului duodenal, la vindecarea constipației și la scăderea nivelul glucozei din sânge.

Cum gătim conopida?

Cel mai sănătos, dacă vrei să îi păstrezi toți nutrienții intacți, este să o mănânci crudă, dar o poți consuma și fiartă, sotată sau coaptă. Esențial este să știi cât de mult să o gătești ca să nu își piardă toate calitățile. Dacă nu vrei să o transformi într-o pastă în urma fierberii, trebuie să știi cât să o ții pe foc. De exemplu, buchețelele de conopidă de aceeași mărime pot fi fierte în 10 minute sau înăbușite în 6 minute. Dacă vrei o conopidă crocantă, poți să o călești în puțin unt, iar dacă vrei să îi păstrezi textura fermă, poți să o pui la cuptor.

Ţi-a fost de folos articolul nostru? Abonează-te la newsletter şi vei primi prin e-mail sfaturi pentru o viaţă mai sănătoasă!

Stay healthy! Shop BIO!

 

Sursa foto: Freepik http://bit.ly/2PjAx2x

Leave a Reply