15 Smochine

Ce să faci cu cartoful dulce?

Deși încă nu sunt foarte populari la noi în țară, cartofii dulci ar trebui să îi înlocuiască mult mai des pe cei albi deoarece sunt mult mai nutritivi, au un indice glicemic mai mic și un conținut foarte mare de vitamina A. Nu conțin grăsimi și au foarte puține calorii, ceea ce îi transformă în alimentul perfect pentru cei care vor să se mențină în formă. Conțin mult potasiu (sunt potriviți în perioadele de stres), calciu, fier, proteine, vitamina B5, B6, C, magneziu, acid folic, beta-caroten, antioxidanți. Au un gust dulceag, după cum le spune și numele, reprezintă combustibilul ideal pentru o digestie lentă și ajută la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge.

Folosește-i cât mai des în bucătărie

Rețetele noastre preferate pe bază de cartofi dulci sunt supele cremă, tocănița cu cartofi dulci și năut, piureul, tartele, cartofi dulci la cuptor simpli sau cu parmezan sau chipsuri din cartofi dulci. Cartofii dulci pot reprezenta și un desert delicios de tipul bomboanelor Rafaello, tăvăliți prin cocos, a clătitelor simple, a brioșelor cu banane și cartofi dulci sau a unei negrese vegane.

Consumă-i la micul dejun

Cartofii dulci sunt atât de versatili, încât pot fi preparați și sub formă dulce, dar și sărată. Pot ține locul pâinii dimineața, sub forma unui toast care poate fi combinat cu brânză, somon afumat, unt de arahide și fructe.

Prepară cartofi dulci în stil acordeon

Ai nevoie de 100g iaurt fără grăsimi, piper negru proaspăt măcinat, sare, un cățel de usturoi tocat mărunt, 1 linguriță cimbru, 1 linguriță ulei de măsline, 4 cartofi dulci medii, 1 lingură unt topit. Preîncălzește cuptorul la 220 grade Celsius. Feliază cartofii fără să apeși cu lama cuțitului până jos, astfel încât baza să rămână intactă și să mențină feliile. Îndepărtează câțiva milimetri feliile una de cealaltă. Amestecă untul topit cu ulei de măsline, cimbru, usturoi, sare și piper. Unge cartofii cu jumătate din acest mix, apoi așază-i pe foaia de copt și pune-i la cuptor pentru aproximativ o oră. După o jumătate de oră, scoate-i din cuptor și unge-i cu restul de unt aromat. Servește-i cu un sos preparat din iaurt, sare, piper și ceapă verde sau o șalotă tocată mărunt.

Ţi-a fost de folos articolul nostru? Abonează-te la newsletter şi vei primi prin e-mail sfaturi pentru o viaţă mai sănătoasă!

Stay healthy! Shop BIO!