Aloe vera – „Elixirul tinereții” în zilele noastre

În trecutul îndepărtat, egiptenii o numeau „planta nemuririi”. Poporul asirian utilizau sucul ei pentru a îndepărta probleme medicale severe. Alexandru cel Mare a fost rănit pe câmpul de luptă și a fost tratat de preotul său cu gelul frunzelor plantei de Aloe. „Elixirul din Ierusalim”, cu care a fost îmbălsămat corpul lui Iisus era un unguent obținut din smirnă și Aloe, utilizat apoi de templieri sau masoni, pentru calitățile sale curative.

Pliniu cel Bătrân, autorul tratatului „Historia Naturalis” sublinia utilizările terapeutice ale sucului de Aloe în vindecarea rănilor sau a unor tulburări diverse ale organismului uman. Timpul nu a ignorat aceste urme și mărturii și a rămas credincios mențiunilor plantei supranumite „Elixirul tinereții”.

Astăzi, ne despart veacuri nenumărate de la prima lecție de istorie, dar Aloe Vera a devenit o plantă universal cunoscută pentru proprietățile sale deosebite.

Aloe Vera sau Aloe barbadensis miller aparține familiei Asphodelaceae (Liliaceae), a cărei frunză conține 75 de substanțe active, dintre care multe nu pot fi obținute în laborator.

Beneficiile plantei de Aloe Vera sunt multiple și sunt dedicate atât uzului intern, cât și uzului extern. Există rețete ce combină sucul de Aloe Vera și alte plante, dar și alte substanțe ce au nevoie de compoziția frunzei acesteia. Se fabrică geluri, creme și unguente care sunt aplicate pe răni sau zone ce au nevoie de efectele curative ale acestei plante. Are efect antiinflamator, antiseptic, de detoxifiere și de stimulare a producției de colagen, ceea ce justifică utilitatea ei în medicina naturistă și industria cosmeticelor.

Planta conține o serie de substanțe, precum aminoacizi, minerale, vitamine, enzime, proteine, polizaharide și componente biostimulatoare. Acestora le sunt datorate efectele benefice asupra sănătății, compoziția Aloe Vera fiind complexă. Substanțele cu efect antioxidant asigură importante efecte benefice în prevenirea unor afecțiuni cardiovasculare și în încetinirea procesului de îmbătrânire a celulelor. Datorită acizilor grași, gelul de Aloe Vera are acțiune calmantă și funcționează ca un analgezic. Este util persoanelor care suferă de dureri provocate de artrita reumatoidă.

Vitaminele și mineralele din Aloe Vera asigură tonicitatea organismului și activează răspunsul sistemului imunitar al organismului și îl întăresc.

Produsele pentru igiena dentară, care conțin Aloe Vera, au în compoziție substanțe antiseptice, ce ajută la eliberarea cavității bucale de bacterii și alți agenti patogeni. Au un efect pozitiv în acțiunea de prevenire a afecțiunilor gingivale, dar asigură și sănătatea orală prin tratarea inflamațiilor.

Aloe Vera poate fi un ajutor în constipație, în ameliorarea arsurilor, calmarea iritațiilor, protecția împotriva razelor UV și împotriva tratamentelor pe bază de radiații.

În cosmetică, Aloe Vera are un efect de hidratare și de catifelare asupra tegumentului, menținând pielea tânără și sănătoasă, prin stimularea producției de colagen. Ajută la sănătatea scalpului, la prevenirea alopeciei, la tratarea acneei și a seboreei și prevenirea ridurilor, ceea ce justifică prezența plantei în compoziția cremelor și serurilor cosmetice.

În alimentație, sucul de Aloe Vera este utilizat la scară largă pentru eliminarea toxinelor din organism. Este consumat sub formă de macerat, sirop de aloe vera, tinctură sau ceai.

Zi de zi, planta Aloe Vera sau produsele derivate care o au în compoziție nu ar trebui să ne lipsească din casă. Fie că vorbim de persoane de vârste diferite, fie că vorbim de stil de viață diversificat, proprietățile ei și beneficiile pe care le aduce nu ne pot face să ignorăm existența ei și modul în care ne poate influența viața pozitiv.

În magazinele noastre veți găsi o gamă diversificată de produse pe bază de Aloe Vera, precum și planta de Aloe Vera în stare naturală.

Ţi-a fost de folos articolul nostru? Abonează-te la newsletter şi vei primi prin e-mail sfaturi pentru o viaţă mai sănătoasă!

Stay healthy! Shop BIO!

Leave a Reply