7 Alimente Pe Care Sa Nu Le Mananci

7 Alimente pe care n-ar trebui să le mănânci niciodată (I)

O alimentaţie curată înseamnă să alegi fructe, legume şi cărnuri care sunt cultivate, crescute şi procesate cât mai puţin posibil. De foarte multe ori acestea sunt alimente organice şi foarte rar (dacă nu niciodată) conţin aditivi. Dar, în cele mai multe cazuri, metodele de procesare/producţie nu sunt nici curate şi nici sustenabile. Rezultatul? Deteriorarea sănătăţii noastre, a mediului sau chiar a amândurora.

Aşa că, ne-am decis să aruncăm oprivire asupra alimentelor din perspectiva celor care îşi petrec viaţa cercetând şi descoperind ce e sigur şi ce nu e sigur să mâncăm. Fiind întrebaţi: „Ce alimente aţi evita?” răspunsurile specialiştilor nu constituie neapărat o listă cu alimentele „interzise”, ci mai degrabă îţi oferă alternative care să îţi aducă o sănătate mai bună şi linişte interioară că faci alegerile care îi fac bine organismului tău.

1. Un endicronolog nu va mânca niciodată: roşii din conserve

Problema: Pereţii cutiilor de conserve conţin bisfenol-A (BPA), un estrogen sintetic cu implicaţii asupra multor probleme de sănătate precum bolile de inimă, diabet şi obezitate. Aciditatea din roşii (o caracteristică puternică a roşiilor) face ca BPA-ul să se infiltreze în alimente. Studiile arată că BPA-ul din corpul majorităţii persoanelor depăşeşte limita admisă, inhibând astfel producţia de spermă sau cauzează daune cromozomiale la ouăle de animale. „Puteţi asimila 50 mcg de BPA pe litru dintr-o roşie, iar acesta este un nivel care poate afecta sănătatea oamenilor, în special a tinerilor,” spune Fredrick Vom Saal, endocrinolog la Universitatea din Missouri care studiază bisfenol-A.

Soluţia? Alege roşii organice, proaspete sau cumpără-le pe cele ambalate în borcane sau sticlă de sticlă şi cutii tetra pack.

2. Un fermier nu va mânca niciodată: carne de vită hrănită cu porumb sau soia

Problema: Bovinele au evolut să mănânce iarbă şi nu cereale. Dar fermierii din ziua de astăzi le hrănesc cu porumb sau/şi soia tocmai pentru a creşte în greutate într-un timp cât mai scurt. Un studiu recent realizat de USDA şi cercetătorii de la Universitatea Clemson constată că în comparaţie cu carnea provenită de la bovinele crescute cu cereale, cea provenită de la bovinele crescute cu iarbă este mult mai bogată în beta-caroten, vitamina E, omega-3, acid linoleic conjugat (CLA), calciu, magneziu şi potasiu, mai slabă în inflamatorii omega-6 şi mai redusă în grăsimi saturate, care au fost legate de bolile de inimă. „Trebuie să respectăm faptul că bovinele sunt ierbivore şi să nu le hrănim cu cereale şi resturi de la păsări” spune Joel Salatin co-owner al Polyface Farms şi autor al multor cărţi despre agricultura sustenabilă.

Soluţia? Alege carnea de vită etichetată ca atare sau întreabă măcelarul înainte de a o achiziţiona.

3. Un expert în alimentaţia organică nu va mânca niciodată: mere convenţionale

Problema: Dacă fructele de toamnă ar intra într-un concurs… să îl denumim: „cele mai stropite cu pesticide fructe şi legume” merele cu siguranţă l-ar câştiga. De ce? Acestea sunt grefate individual, astfel încât fiecare soi îşi menţine aroma distinctivă. Astfel, merele nu dezvoltă rezistenţă la dăunători şi sunt stropite foarte des. Industria producătoare susţine că aceste reziduuri nu sunt dăunătoare, dar Mark Kastel (co-director al Institutului Cornucopia, un grup de cercetare agricolă şi de politici care sprijină alimentele organice) susţine importanţa minimizării riscului de expunere prin evitarea consumării merelor stropite cu pesticide. Acesta afirmă că fermierii expuşi pesticidelor sunt foarte predispuşi îmbolnăvirii de cancer, iar tot mai multe studii leagă încărcătura mare de pesticide din organism (provenite din toate sursele) cu boala Parkinson.

Soluţia? Cumpără mere organice. Dacă nu îţi permiţi să achiziţionezi mere organice, este bine să le speli cu un amestec de apă, bicarbonat şi lămâie şi să le curăţi coaja. Dar, Mark Kastel refuză compromisul: „Mai degrabă renunţi la un gadget scump decât să cumperi mere crescute convenţional şi să-ţi pui în pericol sănătatea. Este una dintre deciziile care vor forma un stil de viaţă sănătos în familia ta.”

În următorul articol vom discuta despre celelalte 4 alimente pe care n-ar trebui niciodată să le mănânci.

***

Acum că ştii care sunt alimentele care n-ar trebui să le mănânci niciodată eşti gata să le încerci alternativele sănătoase? Le găseşti pe toate la BIOCORNERproaspete şi ecologice.

Ţi-a fost de folos articolul nostru? Înscrie-te la newsletter şi vei primi prin e-mail sfaturi pentru o viaţă mai sănătoasă!

Imagine via Pinterest