Lemon-906141_1920

5 idei de utilizare a uleiurilor esențiale în bucătărie

Atunci când ai treabă în bucătărie sau gătești ceva este foarte util să ai la îndemână uleiuri esențiale. De exemplu, acestea pot fi folosite pentru curățarea blaturilor de lucru din bucătărie și pentru a conferi un parfum potrivit în bucătăria ta.

Cu toate acestea, este important să înțelegi cum să folosești uleiurile esențiale în siguranță, pentru a evita accidentele nedorite.

  1. Folosește uleiurile esențiale pentru a curăța bucătăria

Bucătăriile sunt într-un flux constant de curățare. Blaturile de lucru și mesele sunt folosite de mai multe ori pe zi pentru a pregăti mâncarea, așa că, nu este de mirare că sunt predispuse murdăriei și bacteriilor. Multe uleiuri esențiale au proprietăți anti-bacteriene, inclusiv piperul negru.

Combină uleiul esențial de piper negru cu lămâie și uleiul esențial de cuișoare într-o bază de oțet alb, și vei obține un amestec puternic de curățare pentru blaturile de bucătărie. Adăugă amestecul într-o sticlă cu pulverizator și șterge cu o cârpă umedă.

  1. Folosirea uleiurilor esențiale pentru a scăpa de mirosurile neplăcute din bucătărie

Deși bucătăria poate fi plină de arome tentante de mâncare gătită sau coaptă, există și mirosuri urâte lăsate de gunoi sau de la diverse alimente care se pot strica. Pot fi chiar mirosuri persistente în bucătărie de la gătitul de ieri de care vrei să scapi.

 Poți dezodoriza bucătăria folosind uleiuri esențiale într-un difuzor de aromaterapie. Un studiu asupra activității antifungice a uleiurilor esențiale, a constatat că uleiul esențial de cuișoare este cel mai eficient împotriva ciupercilor în raport cu calitatea aerului, urmat de uleiul esențial de eucalipt și cel de lavandă.

Combinați uleiurile esențiale de cuișoare, lavandă și eucalipt și adăugați câteva picături la un difuzor de aromaterapie, timp de douăzeci de minute în zona bucătăriei. Asigură-te că toate animalele de companie, bebelușii, copiii, persoanele în vârstă și cei cu afecțiuni medicale grave nu sunt în zonă.

  1. Creați un ambient de sezon în casă și bucătărie cu uleiuri esențiale

Uleiurile esențiale pot fi utilizate pentru a invoca o anumită dispoziție, amintire sau ambianță și, chiar dacă nu gătiți sau coaceți în bucătărie, poate doriți să simulați unele dintre aromele asociate cu o bucătărie casnică, în special dacă găzduiți o petrecere de sezon. Uleiurile esențiale care se pretează la aromele pozitive „de bucătărie” includ vanilia, benzoina și uleiurile esențiale de condimente, precum scorțișoara și nucșoara. Benzoinul și cacao au o aromă asemănătoare ciocolatei.

  1. Tratarea arsurilor în bucătărie

Arsurile minore de la tigaie și cuptor pot fi tratate cu uleiuri esențiale. Pentru arsuri mai grave, solicitați imediat sfatul unui medic.

Uleiul esențial de lavandă este perfect de ținut la îndemână pentru acordarea primului ajutor în bucătărie. Combină acest ulei cu o bază simplă, cum ar fi o loțiune pentru arsuri solare. Aplică o cantitate mică de loțiune pe arsură și acoperiți cu un material steril.

  1. Curățarea și dezodorizarea pardoselilor de bucătărie

Podelele din bucătărie se murdăresc constant, nu doar din traficul obișnuit, ci și de la animalele de companie sau copiii care scapă mâncarea pe jos. Combinați bicarbonatul de sodiu cu uleiul esențial de lavandă și amestecați totul cu apa pentru spălat pe jos. Atenție, uleiurile esențiale nu se folosesc pe suprafețele din lemn.

*

Ţi-a fost de folos articolul nostru? Abonează-te la newsletter şi vei primi prin e-mail sfaturi pentru o viaţă mai sănătoasă!

Stay healthy! Shop BIO!