Coconut-1501334_1920

16 lucruri pe care poate nu le știai despre nuca de cocos

Cocotierul face parte din familia palmierului, acest nume făcând referire la copacul al cărui fruct este nuca de cocos. În locurile în care acestea cresc sunt considerate alimente fundamentale, oferind beneficii dincolo de valoarea nutritivă, capabile să vindece orice boală. Din punct de vedere botanic, acest aliment nu este considerat o nucă ci o sămânță, fiind cea mai mare sămânță existentă, sau o drupă, alături de cireșe sau prune.

Dar cu toate acestea ce știi de fapt despre nuca de cocos? Citește următoarele coco tips-uri și află lucruri uimitoare despre nuca de cocos:

  1. Nucile de cocos iubesc soarele

Când ne gândim la insulele tropicale, ne gândim la nucile de cocos. Palmierii cresc peste tot în lume, însă cocotierii cresc doar la ecuator pe o porțiune de aproape 1000 km lățime la nord și la sud.

  1. Verzi, portocalii, maro…

Sunt doar două familii diferite de cocotieri în lume, una cu nuci de cocos verzi și una cu nuci de cocos portocalii. Nucile de culoare maro, sunt cele bătrâne, foarte coapte și care nu conțin deloc suc. În general, sunt preferate nucile de cocos tinere cu mult suc.

  1. Palmierii au o relație strâns legată

Există peste 1300 de specii de palmieri care cresc peste tot în lume, fiind de fapt doar două familii, palmierii din regiunea Pacificului și palmierii care cresc în jurul Oceanului Indian. Nucile de cocos pot fi verzi sau portocalii, însă gustul este practic același. Gustul acestora depinde de apă și de pământ mai mult decât de palmier.

  1. Cum și-a obținut nuca de cocos numele? 

În secolul al XVI-lea, portughezii au realizat că cele trei puncte de pe nuca de cocos seamănă foarte tare cu o față zâmbitoare, dându-i numele de „coco” ceea ce înseamnă „smiling face”.

  1. Nu orice este greu sau are o crustă tare este o nucă

Toată lumea spune despre nuca de cocos ca fiind o nucă, acest lucru este complet eronat. Palmierul produce semințele și mai apoi fructele, acestea fiind nucile de cocos. Ar fi chiar ciudat dacă o nucă ar produce suc. 🙂

  1. Palmierii au o cultură activă

Oamenii se folosesc de palmieri de mai bine de 3000 de ani, ca sursă de mâncare, material pentru construcții sau combustibil. Cu ajutorul fructelor, frunzelor, lemnului și fibrelor, cocotierii sunt perfecți pentru a fi folosiți în viața unui om atât pentru construirea unui adăpost sau a altor lucruri utile în gospodărie, cât și pentru alimentație.

  1. Palmierii sunt surse impresionante de energie

Două hectare plantate cu 35 de palmieri produc anual suficiente frunze, lemn și nuci de cocos pentru a alimenta o familie de 5 persoane. Acest lucru este foarte bun deoarece oamenii din aceste regiuni se folosesc foarte mult în traiul zilnic de acești palmieri.

  1. Palmierii sunt cea mai mare plantație de pe pământ

La fel ca grâul, porumbul, orezul sau meiul, nucile de cocos sunt culese în fiecare an, aproximativ 50 milioane de tone, producându-se anual 15 milioane de tone de ulei de cocos și 5 milioane de tone pulpă din interiorul nucii.

  1. Palmierilor le este foarte greu să se reproducă

Când palmierii au un ambient specific și plăcut, aceștia produc în jur de 200 de fructe pe an, timp de 15-60 ani. După 80 de ani, palmierul nu mai face fructe, bucurându-se încă 20-40 de ani de soare și nisip, apoi uscându-se.

  1. Nucile de cocos adoră să înoate

Când o nucă de cocos este coaptă, acesta se desprinde din palmier și ajunge în mare. Datorită nutrienților din sucul pe care îl conțin nucile, acestea sunt capabile să facă o lungă călătorie pe mare. Nucile de cocos sunt capabile să germineze chiar și după 100 de zile petrecute în apă sărată.

  1. Nuca de cocos este expertă în frumusețe

Nuca de cocos este primul aliment pe care îl alegi în materie de beauty. Foarte multe produse cosmetice sunt bazate pe extract din nucă de cocos: gel de duș,  șampon, ulei de corp, balsam de buze, creme hidratante etc.

  1. Nuca de cocos poate salva vieți

În timpul celui de-al doilea război mondial, foarte mulți oameni au fost răniți și au pierdut foarte mult sânge deoarece nu existau rezerve pentru transfuzii. Nucile de cocos au salvat multe vieți în acea perioadă deoarece sucul acestora este practic identic cu sângele uman. De asemenea, sucul era și steril datorită menținerii sale în interiorul cojii tari.

  1. Recoltarea nucilor de cocos

Palmierii ajung la o înălțime de 20-25 m fiind numiți în regiunile în care cresc „pomii cerului”. Cu cât este mai înalt palmierul, cu atât mai laborioasă, periculoasă și scumpă este recoltarea. În unele țări, maimuțele sunt special antrenate pentru a culege nucile de cocos.

  1. Multe produse au nume înșelătoare

Laptele de cocos este un nume înșelător deoarece oamenii cred că substanța lăptoasă din interiorul nucii de cocos este chiar lapte. Aceasta substanță este doar un lichid care se presează și se amestecă cu apă obținându-se un lichid lăptos aromatic cu o concentrație de grăsime de 20%.

  1. Căderea nucilor de cocos este un adevărat pericol

Majoritatea palmierii ating înălțimea de 20 m, iar o nucă de cocos atinge și până la 5 kg. Această combinație devine un real pericol atunci când o nucă de cocos se desprinde și cade, greutatea și viteza pe care o parcurge până la pământ îi oferă acestui aliment o forță de peste o tonă.

  1. Frunzele gigantice ale palmierilor

Un palmier ajuns la maturitate nu produce doar o cantitate uriașă de nuci de cocos, ci și niște frunze gigantice. Fiecare frunză măsoară între 4 -7 m, cântărind între 10 – 15 kg.

*

Ţi-a fost de folos articolul nostru? Abonează-te la newsletter şi vei primi prin e-mail sfaturi pentru o viaţă mai sănătoasă!

Stay healthy! Shop BIO!