10 trucuri pentru îmbunătățirea digestiei

În ultima perioadă, pentru mulți dintre noi, problemele digestive au început să fie aspecte recurente din cotidianul nostru. Pentru că timpul pare că s-a comprimat, avem un program încărcat cu foarte multe activități, avem locuri de muncă solicitante, tindem să sărim peste una dintre cele trei mese principale ale zilei sau peste gustări. Mâncăm alimente procesate, pe grabă, nesănătoase, ceea ce poate avea consecințe nefavorabile asupra sistemului nostru digestiv. Digestia este un proces normal, care ar trebui să se desfășoare fără disconfort, iar organismul uman să beneficieze de toți nutrienții, fibrele, mineralele pe care le extrage din hrana pe care a consumat-o. Pentru ca acest proces să se deruleze la cote optime, este fundamental să urmărim aceste sfaturi:

  1. Hidratează-te. Este esențial pentru sistemul tău digestiv să bei o cantitate cât mai mare de apă și alte lichide care vor accelera tranzitul intestinal. Nu este indicat ca apa sau alte lichide să fie consumate în timpul mesei deoarece diluează sucurile gastrice și îngreunează digestia.
  2. Ceaiurile naturale. Ceaiuri precum menta, ceaiul verde, mușețelul sau rădăcina de obligeană sunt ceaiuri medicinale care contribuie la funcționarea tractului digestiv în parametrii normali.
  3. Limitează mâncarea nesănătoasă. Prăjelile, mâncarea tip fast-food conțin grăsimi care se depun, sunt greu de digerat și îți încarcă ficatul. Margarina poate fi înlocuită cu uleiurile presate la rece, carnea de porc poate fi înlocuită cu cea de pasăre sau pește, iar alternativa alimentelor procesate poate fi reprezentată de mâncarea gătită în casă.
  4. Consumă mai multe fibre. Fructele, legumele, cerealele integrale au un aport ridicat de fibre, ajută la eliminarea constipației și ușurează tractul digestiv.
  5. Mestecă încet fiecare înghițitură. Dacă vei mesteca încet, nu te vei grăbi, nu vei desfășura nicio altă activitate în timpul mesei, nu vei consuma băuturi răcoritoare carbogazoase în timpul hrănirii, vei ușura munca stomacului și informația că te-ai saturat va fi transmisă către creier. De asemenea, sunt recomandate mesele dese și ușoare, în detrimentul meselor mult prea consistente și rare.
  6. Acordă atenție asocierii diferitelor alimente. Nu este recomandat să se combine proteinele, precum carnea, ouăle, laptele, cu cerealele: porumb, hrișcă, orez, și cu legume cu un conținut ridicat de amidon: fasole, cartofi, linte. Fructele nu se consumă pe post de desert, după masă, deoarece pot rămâne blocate în intestin și pot fermenta. Deoarece se digeră foarte repede, fructele sunt recomandate să fie consumate cu o oră sau două înainte sau după masă.
  7. Probioticele sunt aliatele tale de nădejde. Acestea sunt culturi vii de bacterii benefice pentru organismul uman, care protejează și refac flora intestinală. Probioticele se găsesc în iaurturi, kefir, murături sau alte alimente fermentate. Iaurtul poate fi consumat atât la micul dejun, alături de cereale, fructe, cât și pe post de gustare între mese.
  8. Recurgi la mișcare. Exercițiile fizice accelerează digestia, stimulează mușchii tractului intestinal, ajută la un tonus pozitiv și la o stare de bine și vitalitate pe durata întregii zile.
  9. Adaugă lămâie în băuturi și mâncare. Este indicat să adaugi o felie de lămâie în paharul tău cu apă, iar asta nu doar că îi va conferi alt gust, dar lămâia poate contribui la reducerea inflamațiilor din organism și îl va ajuta să absoarbă antioxidanți din alte alimente. De asemenea, conținutul ridicat de vitamina A, C, fibre, calciu, potasiu din lămâie va menține un sistem imunitar puternic, dar și cu un puternic rol antioxidant.
  10. Consumă ghimbir. Crud sau uscat, ghimbirul are proprietăți asemănătoarea mentei, acesta ameliorează tranzitul intestinal.

*

Ţi-a fost de folos articolul nostru? Abonează-te la newsletter şi vei primi prin e-mail sfaturi pentru o viaţă mai sănătoasă!

Stay healthy! Shop BIO!

Leave a Reply