Unic într-o lume diversă

De mână cu alergiile și intoleranțele

Ani Crețu este actriță, este o femeie… deloc complicată, dar în același timp sofisticată, este un om cu multe calități… dar înainte de toate este mamă. Este o mamă conștientă, ancorată în această lume greu încercată a alergiilor și intoleranțelor copilului. Am reușit să o oprim puțin din tumultul proiectelor în care se implică permanent, proiecte menite să ajute oameni și să stăm la o discuție despre ce înseamnă să fii mamă de alergic, cât de greu se gestionează un copil alergic și totodată cum poți câștigă lupta cu alergiile alimentare.

În primul rând vrem să îți mulțumim pentru timpul pe care îl aloci acestui interviu. Știm că ești un om foarte ocupat, implicat în proiecte menite să ajute atât de mulți oameni care au nevoie de tine. Vom începe prin a te întreba cum trebuie să primească o mama alergiile și intoleranțele copilului în viața ei?
R: Orice problemă care apare în viața noastră și ne scoate din zona de “normal” sau din zona de confort, poate perturba atât starea psiho-emoțională a mamei cât și viața de familie. Noi oamenii avem tendința de a cataloga ceva nou ca ceva rău. Nu spun că a avea copilul cu alergii este ceva bun, căci știu bine ce înseamnă, dar odată ce se confirmă problema, nu ai ce face imediat pentru a schimba situația, în consecință trebuie să te pliezi imediat pe un nou mod de viața, să te adaptezi , să regândești organizarea vieții de familie în noul context. Alergiile par un bau-bau doar dacă le plasezi deasupra ta, ca pe o tragedie. Tragi aer în piept, gândești , plângi dacă îți vine și apoi te uiți la copil: depinde 100% de tine și de ceea ce urmează să faci.
Divinitatea nu ne trimite mai mult decât putem duce sau ne dă situații pentru că suntem mame. Mamele pot! Pot și tații, doar că ei au nevoie de timp pentru a se obișnui cu asta. O mama nu are acest timp, nu își permite luxul de a pierde timp. Ea acționează: medic, analize, diete – un nou mod de viața…

2. Cum explicăm copilului că este alergic? Dar mai ales, cum îl obișnuim să refuze alimente atunci când nu suntem alături de el?
R: Eee, tocmai de aceea am scris cartea ghid : „Sunt Unic într-o Lume Diversă”. În carte am scris povești diferite în care am inclus fiecare alergie fără a spune direct : ești alergic, ci diferit . În lumea asta a fi diferit de multe ori înseamnă a fi defect.
Arătăm la fel? Nu
Ne îmbrăcăm la fel? Nu
Ne plac aceleași lucruri tuturor? Nu
Atunci de ce trebuie să mâncam la indigo pentru a fi …”normali”?
Copilului trebuie să îi spui atunci când poate înțelege, atunci când este pregătit.
Iar mama este exemplul lui. Dacă mama manaca în fața copilului ce nu are el voie, ea îl plasează în zona: tu ești diferit pentru că… Eu mănânc ce are voie Adan, încă de la început, când știa că mâncam bio. El a asociat anumite alimente cu non-bio.
În decembrie 2021 i-am spus și a avut o reacție care ne-a șocat : “adică tu în tot acest timp mi-ai salvat viața nelăsându-mă să mănânc ce nu trebuie.” Și atât! Au urmat îmbrățișări și povești iar acum singur spune: eu nu mănânc X aliment pentru că am alergie la el. Se numește educație fără frustrare!

3. Ai scris o carte, consideri că este un ghid practic pentru părinții ai căror copii au alergii și intolerante alimentare?
R: Este un ghid pentru părinți și o introducere lentă în lumea alergiilor pentru cei mici.
Dacă este utilă? Sper că da. Eu nu am avut așa ceva din partea unei mame care a trecut și trece prin asta. Aș fi considerat-o utilă, un start pentru a mă liniști imediat și a intră pe acest drum știind că se poate orice.

4. Cum ai reușit să-ți găsești insiprația să gătești dintr-un număr redus de ingrediente?
R: Nu este inspirație, este nevoie! Puterea de a te adapta la nou ar trebui să fie temelia vieții noastre. Dar nu suntem educați așa. Cum spuneam mai devreme: nou = rău. Tot ce am citit și am învățat în acești ani îmi folosește și mie. Sănătatea și energia pe care o am azi se datorează anilor de studiu. Practic, lecția pentru mine a stat în spatele experienței.

null

5. Care sunt produsele voastre preferate care se regasesc in magazinul Biocorner?
R: Ooo, sunt multe! La început erau puține produse destinate persoanelor cu alergii.
În timp, datorită dnei Gabriela Matachescu, cu care am luat legătura, au început să apăra produse din ce în ce mai multe și la noi în România. Îi trimiteam mailuri cu produse din alte țări, iar Dna. Gabriela le aducea imediat. Acum nu ne mai putem plânge că nu avem ce sau cu ce.
La început am adus produse din afară prin prieteni… greu. Dar nu am avut ce să fac.

6. Cum facem diferența între produsele bune pentru copiii cu intoleranțe, alergii și cele nepermise?
R: Prin analize care ne spun clar ce trebuie să excludem – la alergii și intoleranțe, dar și prin manifestările copilului căci uneori analizele, la intolerante în special, nu îți dau tot.
Mama cunoaște copilul cel mai bine. Mama este ghidul și reperul ei este manifestarea copilului.

7. Ce înseamnă BIO?
R: Bio înseamnă organic, produse provenite din agricultură sau zootehnia care nu folosește în cultivare și creștere semințe modificate genetic, nu sunt stropite cu substanțe din listele cu risc pentru sănătate, solul este bine pregătit câțiva ani înainte de prima însămânțare, animalele din zootehnia bio sunt hrănite cu cele de mai sus și nu primesc antibiotice și hormoni de creștere. Controlul celor ce cultivă bio este strict și certificarea lor este un întreg proces de avizare. Bio e mult mai mult decât vă pot reda eu în acest interviu…

8. Poate deveni regimul copilului un stil de viață pentru întreaga familie?
R: Absolut. Este un must, mai ales pentru mamă. Altfel, copilul crește cu : eu de ce nu? Eu sunt defect, vreau și eu dar nu mă lasă mama, etc.

9. Un sfat pentru familiile în care se regăsește un copil alergic.
R: Să respire, nu doar să tragă aer pe nas… Respiri, te repliez, îți creezi o nouă zonă de confort și îți vezi de viață!
Să nu uite de familie în general, căci tendința este ca mama să intre într-un cocon cu copilul, să înceapă victimizarea și excluderea tatălui. Și, foarte important, familia extinsă să îi lase în pace cu : fă așa, drege așa, e un moft… credeți-mă că eu știu ce zic! Deviza mea: Mă ajuți cu ceva? Nu! Atunci nu mă încurca!
Mamelor iubiți-vă! Sunteți eroine fără statui și decorații pe Pământ!

Iată că există o normalitate și pentru cei mai puțin norocoși, care trebuie să fie atenți, uneori toată viața la alimentație. Ani Crețu este exemplul nostru că se poate și că cel mic poate găsi bucuria de ceva bun în produsele bio pentru diete speciale, din care sunt excluși diferiți alergeni.
Biocorner este un magazin specializat în comercializarea produselor bio, iar în categoria diete speciale gasiți produse pentru persoanele dragi dumneavoastră cu intoleranțe și alergii.

STRESUL OXIDATIV, UN PERICOL COTIDIAN

Ai auzit, cu siguranță, de stresul oxidativ și de efectele nocive pe care le are acesta asupra organismului și mai ales asupra sănătății pielii. Fără îndoială, stresul oxidativ este un inamic al frumuseții, motiv pentru care trebuie să înțelegem foarte bine care sunt factorii săi declanșatori și cum îi putem evita. Din fericire, există câteva metode eficiente cu ajutorul cărora putem combate efectele stresului oxidativ.

Ce este stresul oxidativ?

Apare în urma unui dezechilibru între radicalii liberi și antioxidanții care se regăsesc în organismul nostru. Radicalii liberi conțin molecule de oxigen și electroni. Tocmai datorită electronilor, moleculele de oxigen reacționează cu ușurință cu alte molecule. Astfel, se formează reacții chimice în lanț în organism, denumite și reacții de oxidare care pot avea consecințe dăunătoare. Dacă ar fi să definim stresul oxidative în acest fel, am putea spune că apare atunci când în organismul nostru se produce un dezechilibru între radicalii liberi și antioxidanți. Procesul de oxidare are loc în mod natural în corpul uman, în diverse situații: atunci când luptăm cu o bacterie, când eliminăm toxinele din fumul de țigară sau când glucoză este sintetizată în energie.

Ce favorizează stresul oxidativ

Stresul oxidativ este cauzat, în primul rând de factori de mediu precum poluarea. Pe de altă parte, alimentele pline de chimicale favorizează și ele stresul oxidativ, la fel ca și razele ultraviolete, care în exces au o acțiune nocivă asupra organismului nostru. Obiceiurile nesănătoase sunt, de asemenea,un factor favorizant al stresului oxidativ:

• consumul de alcool;
• fumatul;
• stresul cronic;
• expunerea la radiații;
• dietă bogată în grăsimi, zaharuri și mâncare procesată.

Care sunt efectele stresului oxidativ

Stresul oxidativ are o mulțime de efecte nocive asupra sănătății. Acesta este principalul responsabil de degradarea organismului și produce îmbătrânirea prematură, slăbirea țesuturilor, precum și modificarea ADN-ului. În plus, se pare că stresul oxidativ acționează asupra vulnerabilităților din organismul nostru, favorizând astfel declanșarea cancerului, a depresiei, a bolilor sistemului nervos (Alzheimer și Parkinson), a aterosclerozei și a infecțiilor.

Cum se manifestă stresul oxidativ

Sunt numeroase simptome care îți pot atrage atenția că stresul oxidativ are efecte asupra corpului tău. Iată cum îți poți da seama că acesta te afectează:

• stare de oboseală în exces, fără un motiv anume;
• dureri musculare sau articulare, fără cauză medicală;
• dureri de cap;
• infecții recurente (infecții urinare, răceli și altele);
• pierderi de memorie;
• ridurile s-au intensificat ca număr și structură;
• părul este tern și uscat;
• unghiilesunt casante și fragile.

Cum combatem stresul oxidativ

Bineînțeles că din alimentați și obiceiuri sănătoase putem combate stresul oxidativ. În primul rând, este important să asiguri organismului o cantitate suficientă de antioxidanți prin intermediul alimentației, dar și prin folosirea unor suplimente:

• Vitamina A;
• Vitaminele B1, b2, b6, B12;
• Vitamina C;
• Vitamina E;
• Coenzimă Q10;
• Seleniu;
• Acid folic;
• Minerale (Zinc, Cupru, Mangan).

null

Printre sursele bogate în antioxidanți se numără fructele și legumele proaspete, nucile și semințele crude, peștele, uleiul de măsline sau fructele de mare, alimente BIO pe care le găsești în magazinele Biocorner sau online, accesând www.biocorner.ro.

Ceaiul verde este, de asemenea, recunoscut pentru antioxidanții pe care îi conține, așa că este un supliment ideal de inclus in alimentația zilnică pentru prevenirea stresului oxidativ și detoxifierea blândă a organismului. Cacao sau cafeaua conțin antioxidanți benefici organismului, dar consumul acestora trebuie făcut cu masură.

Pentru a potența efectele benefice ale acestor produse, poți apela și la suplimentele bogate în antioxidanți, precum uleiurile de la Zinzino, Balance Oil, un supliment alimentar cu Polifenol Omega complet natural pentru echilibru, bogat în polifenoli din ulei de măsline, Omega-3 şi Vitamina D3.

Astfel, se pare că stresul oxidativ afectează atât persoanele tinere, cât și pe cele mai în vârstă, iar obiceiurile, alimentația și stilul de viață definesc cât dăm voie acestuia să ne afecteze. Alege un stil de viață activ, o alimentație echilibrată și zâmbește mai mult, cu siguranță motivația este chiar în fața ta!

Toamna “se numără” carențele

Cu toți resimțim în această perioadă a anului astenia de toamna, ce începe să își facă simțită prezența din ce în ce mai pregnanant. Scăderea temperaturilor și reducerea numărului de ore în care beneficiem de lumina zilei ne dau o senzație de somnolență, o stare prelungită de slăbiciune fizică.

Astenia de tomana are însă, și o explicație științifică, această fiind produsă de lipsa melatoninei, hormonul responsabil de reglarea somnului. Odată cu scăderea luminii solare, melatonina crește și odată cu această, crește și senzația de oboseală. Pe de altă parte, serotonină scade, generând astfel somnolență și stare de oboseală generală. De multe ori, acest dezechilibru hormonal este, de asemenea, asociat cu o imunitate scăzută, una sau mai multe carențe de vitamine în organism.

Știi deja că alimentația este un factor esential în menținerea unei sănătăți fizice și emoționale bune, devenind un factor extrem de important de luat în considerare pentru combaterea asteniei de toamnă. Dieta trebuie să fie sănătoasă și echilibrată, prioritizând alimentele bogate în vitamine și minerale, cum ar fi fructele și legumele, iar așa cum deja te-ai obișnuit în magazine Biocorner gasești fructe și legume proaspete de sezon. De asemenea, dacă timpul nu îți permite să faci o vizită într-unul din magazinele nostre, poți accesat magazinul online, www.biocorner.ro, în secțiunea Fresh market vei găsi fructele și legumele necesare unei alimentații echilibrate ce va ține la distanță acest dușman al sezonului, astenia de toamna.

Ce trebuie să mănânci ?
Fructe și legume pentru creșterea aportului de vitamine în organism;
Nuci pentru a-ți crește nivelul de energie;
• Omega 3 si Vitamina D, supliment Balance Oil de la Zinzino, pentru o bună dispozitie;
Iaurtul natural care ajută la regenerarea florei intestinale și favorizează producția de serotonină;
Ciocolată neagră, bogată în antioxidanți și magneziu, care reduce nivelul hormonilor de stres;
Lămâi și portocale, citrice bogate în antioxidanți și vitamina C, pentru stimularea sistemului imunitar și încetinirea nivelului de
cortizol;
Banană, care oferă potasiu și triptofan cu un puternic efect anti-stres.

Astfel, un stil de viață echilibrat, o alimentație corectă, mișcare în aer liber și un management mai bun al stresului cotidian vă ajută să treceți fără mari probleme peste această perioada de tranziție, pentru că până la urmă toamna este un anotimp superb, care ne reamintește în fiecare an cât de importantă este schimbarea. Natura este singură care se adaptează mereu la schimbare fără să opună rezistență, arătându-ne și nouă că lipsa de împotrivire și flexibilitatea sunt esențiale pentru a rămâne ancorați în realitate.

Kimchi, secretul sănătății din Coreea “walk with the wok”

Kimchi, secretul sanatatii - biocorner

Alimentele fermentate devin din ce în ce mai uilizate în dietele oamenilor din întreaga lume și se conștientizează din ce în ce mai mult multiplele beneficii pe care aceste alimente le oferă. Oameni din toate colțurile lumii au mâncat alimente fermentate timp de secole, datorită beneficiilor digestive ale acestora.
Multe regiuni au propriile alimente fermentate tradiționale, cum ar fi iaurtul, brânzeturile,sosul de soia și nu numai. Astăzi ne vom opri atenția asupra unui aliment extrem de sănătos, kimchi, un soi de varză picantă fermentată, un aliment tradițional în Coreea de Sud.

Kimchi este un aliment foarte sănătos datorită probioticelor pe care le conține. Acestea sunt bacterii benefice, responsabile pentru fermentarea legumelor, cu un rol important în buna funcționare a sistemului digestiv. La baza acestui preparat se află varză napa, cunoscută și că varză chinezească, ridichi albe și ceapă verde, în asociere cu un amestec de condimente.


Beneficiile consumului de kimchi

Kimchi este pregatit cu foarte mare atentie si pricepere, trebuie să finalizat un proces de fermentare în recipiente din sticlă închise ermetic. Legumele sunt lăsate la fermentat câteva zile, poate chiar și luni, până când textura și aroma lor încep să se schimbe și preparatul dobândește numeroase beneficii pentru sănătate. Culturile vii care se formează în timpul fermentării sporesc proprietățile acestui aliment extraordinar, făcându-l foarte benefic pentru organism. În general, consumul de kimchi ajută la:

•Dezvoltarea microbiotei intestinale și protejarea sănătății digestive;
• Scăderea riscului de diabet și alte boli metabolice;
• Controlul colesterolului ridicat;
• Scăderea poftei de mâncare și prevenirea obezității și a creșterii în greutate;
• Întărirea sistemului imunitar pentru a reduce riscul de boli bacteriene și virale;
• Prevenirea îmbătrânirii premature.

Dacă vrei să introduci Kimchi în dieta ta și a familiei tale îl găsești la Biocorner, un produs fără lactoză, fără gluten, vegan, fără aditivi și fără conservanți. Îți recomandăm să îl folosești că aperitiv, garnitură sau fel principal. Se servește adesea cu orez, dar se potrivește și cu salate, pizza și multe alte feluri de mâncare.

ZINZINO BALANCE OIL TUTTI FRUTTI

Supliment alimentar inovator

BalanceOil Tutti Frutti este un supliment alimentar revoluționar, Polyphenol Omega Balance, creat dintr-un amestec inovator de uleiuri derivate din peste mic de captură și ulei extra virgin de măsline verzi, pentru o absorbție eficientă.
Aroma Tutti Frutti face că formula să fie ușor de înghițit fiind potrivită atât pentru copii cât și pentru întreagă familie.
Formula sinergică a uleiului BalanceOil Tutti Frutti reface în condiții de siguranță echilibrul de acizi grași și susține creșterea norrmală și dezvoltarea copiilor. Formula științifică a uleiului BalanceOil Tutti Frutti conține cantități benefice atât de Omega-3, cât și de Omega-7 combinată cu o măsură certificată științific de ulei de măsline care furnizează polifenoli, fitonutrienti și Omega-9 , contribuind la o stabilitate oxidativă sporită a lipidelor omega-3 și la un echilibru Omega-6:3 de 5:1 (pentru copii) și 3:1 (pentru adulți).

Beneficiile principale ale consumului de BalanceOil Tutti Frutti pentru copii:
• Contribuie la creșterea și dezvoltarea normală a copiilor -fiind o sursa esențială de acizi grași;
• Contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar al copiilor -conține 8,3 μg de vitamina D3 (160% din DZR);
• Contribuie la funcția normală a creierului și a sistemului vizual (conține 285 mg de ADH);
• Contribuie la creșterea și dezvoltarea normală a oaselor – doza zilnică conține 8,3 μg de vitamina D3.

Cum alegi suplimentul potrivit de Omega-3 pentru copilul tău?

Atunci când facem alegeri pentru micuții noștri atenția și informarea sunt elemente esențiale pentru rezultate de succes, iar când vorbim de Omega-3 este foarte important să ținem cont de mai mulți indici decizionali, precum:
• Încrederea pe care o avem în brandul ales;
• Gustul produsului ales;
• Dozarea optimă necesară unei dezvoltări armonioase.

Zinzino a luat în considerare toate aceste condiții și a creat suplimentul alimentar Polyphenol Omega Balance, numit BalanceOil Tutti Frutti, un produs testat molecular pentru toxine în vederea garantării de prospețime, siguranță și puritate a ingredientelor din care a fost conceput, disponibil acum și în magazinele Biocorner.

Adăugă Omega-3 în dieta copilului tău și asigură-te că acesta primește toți nutrienții de care are nevoie pentru o dezvoltare optimă, într-o lume cu atât de multe provocări.

Top 5 trenduri nutriționale 2022

Nutrition Hub alături de Centrul Federal pentru Nutriție al Ministerului German al Alimentației și Agriculturii au solicitat specialiștilor în nutritie evaluarea celor mai importante tendințe ale acestui an. Astfel, 107 experți în nutriție au evaluat pentru noi, iubitorii de mâncare sănătoasă, cele mai importante tendințe de nutriție pentru 2022.

1.Produse crescute in sistem ecologic

Studiul a evidențiat faptul că se achiziționează din ce în ce mai mult mâncăruri de sezon și regionale și sunt la mare cautare fructele și legumele sau preparatele vegetale.
Găsești in magazinul Biocorner legume si fructe BIO regionale aici.

2.Diete vegane și pe bază de plante

Sunt tot mai mulți părinți doritori să-și hrănească copiii cu o dietă vegetariană sau vegană și caută informații veridice de la profesioniști.
Aici poți vizualiza oferta noastră generoasă de produse destinate vegetarienilor.

3.Conștientizarea alimentației sănătoase

Mulți oameni recunosc influența dietei asupra propriei sănătăți. Motivul principal care ne duce către mâncare sănătoasă este dorința de a „vindeca” propria relație cu mâncarea. Putem spune că într-o mare măsură adoptarea unei diete echilibrate este primul pas către o iubire corectă de sine.

4.Nutriția pentru intestin și probiotice

Problemele digestive nu mai sunt de mult un subiect tabu și din fericire apare din ce în ce mai multă conștientizare a sănătății intestinale. Tot mai multe persoane corelează intestinul și bacteriilor intestinale cu psihicul și nutriția. Recomandarea noastra pentru tine este ZinoBiotic+, un amestec de 8 fibre dietetice naturale. Aceste fibre sunt metabolizate în colon (intestinul gros), unde susţin creşterea bacteriilor sănătoase.

8.Mituri nutriționale și informații false despre nutriție

Marketingul de influență stângaci este de obicei recunoscut cu ușurință, neprezentând încredere. Prin urmare, brandurile mari din sectorul alimentar apelează din ce în ce mai mult la uneltele educaționale de influența în nutriție, păstrandu-se într-o zonă ușor medicală. Astfel, singurul în măsură să recomande o dietă alimentară este medicul sau specialistul în nutriție. Este important să verificăm foarte bine sursa din care ne informăm atunci când luăm sfaturi nutriționale.

Orezul Jasberry: faceți cunoștință cu cel mai nou superaliment!

În lumea pasionaților de nutriție, superalimentele (“superfoods” în engleză) sunt o categorie foarte restrânsă și selectă de alimente, preponderant de origine vegetală, dar care includ și anumite specii de pește sau unele lactate. Acestea sunt foarte dense din punct de vedere nutrițional și sunt considerate a avea beneficii importante pentru sănătate. Afinele, somonul, varza kale, fructele acai sunt câteva asemenea exemple.  

În ierarhia proprietăților care contribuie decisiv la a confirma statutul de superaliment, capacitatea antioxidantă este una dintre cele mai importante. Iată de ce orezul Jasberry promite să fie o vedetă incontestabilă a acestei categorii.

Ce anume este?

Orezul Jasberry este o varietate specială, obținută prin încrucișări repetate, întinse pe mai bine de  un deceniu. Complet organic și nemodificat genetic, orezul Jasberry are toate proprietățile nutriționale ale soiurilor clasice de orez, dar are și un diferențiator extrem de important: conținutul mult mai mare de atioxidanți, care îi dau și frumoasa culoare violet. Astfel, orezul Jasberry are de 40 de ori mai mulți antioxidanți decât orezul brun,  de 7 ori mai mulți decât varza kale, de 4 ori mai mulți decât  quinoa sau fructele goji și de 3 ori mai mulți decât afinele! 

De ce este important lucrul acesta? Ei bine, o alimentație bogată în antioxidanți contribuie la a reduce riscul de boli grave, ca diabetul, cancerul și bolile cardiace. De asemenea, antioxidanții sunt foarte importanți pentru sănătatea și frumusețea pielii, ajutând la înnoirea celulară, la generarea de colagen și la încetinirea procesului de îmbătrânire, prin reducerea nivelului radicalilor liberi. Aceștia din urmă sunt molecule instabile care deteriorează celulele, atunci când se acumulează în exces.  

Cum se măsoară capacitatea antioxidantă a alimentelor?

Există mai multe metode prin care se poate determina capacitatea antioxidantă a alimentelor. Cel mai cunoscut și mai de încredere este testul ORAC (acronim care înseamnă Oxygen Radical Absorbance Capacity – capacitatea de absorbție a radicalilor liberi). Acest test constă în introducerea într-o eprubetă a unui eșantion din alimentul testat, împreună cu anumite molecule care generează radicali liberi și alte molecule, sensibile la oxidare. După un anumit interval de timp, se măsoară gradul de distrugere prin oxidare a moleculelor vulnerabile, altfel spus cât de bine a protejat alimentul respectiv moleculele vulnerabile de acțiunea radicalilor liberi. Testul ORAC este mai relevant decât altele pentru că nu măsoară conținutul de nutrienți izolați – cum ar fi vitaminele C sau E – ci felul în care nutrienții acționează în sinergie. În plus, se estimează că există mii de compuși antioxidanți în plante, iar majoritatea încă nu au fost identificați, prin urmare nu pot fi măsurați punctual.

De unde vine orezul Jasberry?

Noul superaliment este cultivat în Thailanda de o cooperativă de fermieri care respectă toate standardele agriculturii organice, ca și pe cele ale comerțului echitabil, ale protecției mediului și ale demnității umane. Jasberry este una din cele numai 15 companii thailandeze care dețin certificarea națională ce atestă statutul de „social entreprise”. În plus față de orez, fermierii Jasberry cultivă ceai și produc mixuri de făină de orez.

Top 10 cele mai bogate surse de proteine vegetale

Indiferent de tipul de dietă practicată, proteinele reprezintă un nutrient absolut inconturnabil în alimentație. “Materia primă” principală pentru mușchi, piele, organele interne, mai ales pentru creier și inimă, proteinele sunt descompuse în procesul metabolic în 22 de aminoacizi, dintre care 9 sunt considerați aminoacizi esențiali, în sensul că nu pot fi produși de organism în alt mod și trebuie absorbiți din alimentație. 

Lucurile acestea sunt în general cunoscute, dar ce se știe mult mai puțin este faptul că lumea vegetală este plină de surse de proteine care înlocuiesc cu succes proteina animală – altele decât soia, despre care a auzit toată lumea, desigur. Să vedem, așadar, alte câteva surse excelente de proteine din legume și fructe bio, grupate pe categorii. 

1. Quinoa

100 de grame de quinoa conțin aproape 4 grame de proteină – mai puțin decât alte alimente de pe lista noastră, dar quinoa este o proteină completă, ceea ce înseamnă că are toți cei 22 de aminoacizi și este o alternativă excelentă și la carbohidrați. 

2. Leguminoasele (linte, năut, mazăre, fasole)

Leguminoasele sunt sărace în grăsimi și foarte accesibile. Conținutul lor de proteine per 100 de grame este printre cele mai ridicate: 8-9 grame pentru linte, 7 grame pentru năut, 7 grame pentru mazăre, 7-10 grame pentru fasole. 

3. Ovăzul

Acesta este un carbohidrat complex, cu eliberare lentă de energie și, lucru mai puțin știut, o excelentă sursă de proteină vegetală, cu un conținut comparabil cu al fasolei (cca. 10 grame la 100 grame). 

4. Tofu

Tofu este un produs derivat din soia. În plus față de conținutul ridicat de proteine (8 gr/100gr), tofu are și avantajul de a fi un aliment foarte vsersatil, care se poate găti într-o mare varietate de feluri.

5. Nuci și semințe

Acestea pot fi consumate ca ingredient în salate sau în alte feluri de mâncare sau ca gustări între mese. În plus față de conținutul de proteine, acestea au și alte beneficii importante (grăsimi bune, acid folic etc.). În privița conținutului de proteine, o lingură plină de semințe de cânepă conține 5 grame, 6 migdale conțin circa 3 grame, 3 nuci conțin 3 grame, 10 nuci caju conțin 3 grame, în timp ce 6 nuci braziliene conțin 4 grame de proteine. 

6. Semințe de chia

O lingură de semințe de chia conține cam 2 grame de proteine. În plus, semințele de chia se pot consuma la micul dejun, în salate și supe sau în budinci savuroase, ca desert. De asemenea, chia este  hidrofilă și, ca atare, reprezintă un foarte bun înlocuitor pentru ou în meniurile vegane. 

7. Hrișcă

Această plantă erbacee este din ce în ce mai populară, atât pentru conținutul ridicat de proteine (5 grame la 100 grame de produs), cât și pentru cel de fibre. Unde mai pui că nu conține nici gluten!

8. Alte cereale

Am menționat deja ovăzul, dar și alte cereale au un conținut foarte bun de proteine, mai ales sorgul, cu aproape 8 grame la 100 grame; după sorg, secara albă conține cam 5 grame la 100 grame, iar orezul brun și orezul sălbatic aduc cam 4 grame.  

9. Legumele crucifere 

Acestea sunt foarte bogate în vitamine și sunt excelenți detoxifianți. În privința conținutului de proteine, sunt mai puțin remarcabile decât alimentele de mai sus, dar rămân demne de luat în seamă, mai ales ținând cont că varietatea este secretul unei alimentații vegane sănătoase. Astfel, broccoli conține cca. 3 grame/80 grame de produs, varza de Bruxelles și varza kale câte 2 gr./80 gr., iar conopida 1,5 gr./80 gr.

10. Avocado

Cu 2 grame de proteină per fruct, avocado încheie onorabil topul nostru, din care merită să facă parte și pentru celelalte beneficii ale sale: conținutul înalt de potasiu, acid folic, vitamine (A, C, D, E, K, B6, B12, luteină, antioxidanți). 

Așadar, cei care sunt tentați de un regim vegan sau vegetarian, dar se tem de efectele dezastruoase ale lipsei proteinelor din alimentație nu mai au acum niciun motiv să ezite: posibilitățile sunt atât de multe, încât singurele limite sunt cele ale propriilor imaginații!

Ce înseamnă produse BIO?

Tot mai des auzim despre beneficiile produselor BIO, ECO și organice, de cele mai multe ori producându-se confuzii în ceea ce privește însemnătatea acestori termeni. În esență produsele BIO sunt același lucru cu produsele ECO sau organice. Motivul pentru care se foloesc trei denumiri pentru aceeași categorie de produse este că fiecare dintre ele reprezintă zona geografică în care sunt ultilizate. De exemplu, denumirea BIO este folosită adesea în Franța și Germania, termenul organic în Anglia, iar ECO este termenul adoptat și în România.
În definitiv, toți acești trei termeni sunt folosiți pentru a evidenția o certificare standard de calitate. Certificarea produselor BIO se obține după un set de reguli general valabile în toată lumea, de către organisme de stat sau private, acreditate în evaluarea conformităţii produselor, precum:
Culturile sunt rotite pentru că resursele să fie folosite într-un mod eficient;
Pesticide chimice, fertilizatori sintetici, antibiotice și alte substanțe chimice sunt sever restricționate;
Organismele modificate genetic sunt interzise;
Sunt încurajate folosirea resurselor naturale, cum ar fi gunoiul de grajd pentru îngrășământ sau furajele produse în ferme;
Animalele sunt crescute în aer liber și sunt hrănite cu furaje ecologice;
Practicile de creștere a animalelor sunt adaptate conform speciei;

De ce produsele BIO sunt mai scumpe decât cele obișnuite?

Pentru produsele BIO nu se folosesc îngrășăminte chimice sau insecticide, iar apărarea culturilor de dăunătoare se face cu ajutorul substanțelor naturale, prietenoase cu mediul și deloc dăunătoare plantelor și, respectiv omului.
Astfel, creșterea unei culturi ecologice presupune timp și resurse mărite, producție limitată și produse cu un grad de persisabilitate mai crescut față de cele ne-ecologice. La Biocorner gășiți o gama variată de legume și fructe proaspete, crescute în sistem ecologic.

Ce aport aduc în viața noastră produsele BIO?

Alegerea unui produs BIO în detrimentul unuia convențional poate însemna alocarea unei sume mai mari de bani la momentul achiziției, dar reprezintă , cu siguranță , o „investiție” pe termen lung în menținerea și chiar îmbunătățirea stării noastre de sănătate fizică și psihică cu un impact pozitiv și asupra mediul înconjurător.
Există numeroase studii care certifică faptul că produsele atestate BIO sunt mult mai benefice pentru sănătatea noastră, își păstrează un conținut mai mare de vitamine și minerale, iar metodele agriculturii Bio păstrează solul natural, minimizând influență omului asupra mediului înconjurător.
Biocorner reprezintă un lanț de magazine ce comercializează produse crescute în sistem ECOLOGIC. De asemenea, ne gășiți și online, accesând site-ul: www.biocorner.ro, unde puteți face alegeri sănătoase dintr-o varietate mare de produse BIO, de la produse alimentare, condimente, suplimente alimentare, cosmetice și detergenți, la produse BIO pentru persoane cu diete speciale.

Bucură-te de o viață sănătoasă alături de cei dragi !

Fructe confiate – Top 10 lucruri pe care nu le știai

Este mai mult decât evident că fructele reprezintă o sursă bogată de vitamine și nutrienți, care oferă avantaje multiple organismului. Însă, în sezonul răcoros este destul de dificil să găsim variante proaspete. În asemenea situații poți opta pentru fructe confiate, rezultate prin utilizarea unor tehnici eficiente de deshidratare. O mare parte din mixul de antioxidanți și vitamine este conservată cu succes, ceea ce te va ajuta să te bucuri de rezultate imediate. Totuși, lista avantajelor pe care le prezintă fructele confiate nu se oprește aici.

Iată zece lucruri pe care nu le știai despre fructele confiate:

1.                  Stafidele, merișoarele sau curmalele eco se numără printre opțiunile care oferă o gamă diversificată de nutrienți precum magneziu, fier, calciu, fosfor sau potasiu. Vitaminele A și E sunt de asemenea prezente din belșug.

2.                  Stimulează funcționarea metabolismului și au un rol important în eliminarea kilogramelor în plus. Prunele sau caisele bio sunt gustări ideale pe care le poți lua între mese. Îți vor oferi cantitatea necesară de dulce și îți vor da senzația de sațietate. Te vor ajuta, de asemenea, să te bucuri de o energie debordantă pe tot parcursul zilei. Fructele de Goji sunt recunoscute pentru îndepărtarea anxietății sau factorilor de stres. 

3.                  Ameliorează problemele digestive, prin aportul sporit de fibre alimentare. Fructele uscate facilitează funcționarea tranzitului intestinal și îmbunătățesc activitatea colonului.

4.                  Îndepărtează cu succes riscul dezvoltării osteoporozei. Prunele uscate au rolul de a ameliora problemele sistemului osos. Stafidele, de asemenea, conțin fier și potasiu, ceea ce stimulează densitatea osoasă.

5.                  Conferă pielii un aspect strălucitor. Procesul de îmbătrânire va fi încetinit, iar pielea va da dovadă de vitalitate și elasticitate.

6.                  Afinele și căpșunile sunt ideale pentru prevenirea dezechilibrelor de la nivelul sistemului nervos. Te vor ajuta, așadar, să îmbunătățești abilitățile de logică, memorie și concentrare.

7.                  Pot fi introduse în diverse meniuri. Fructele confiate reprezintă o explozie de arome răcoritoare și gusturi irezistibile. Le poți integra cu ușurință în meniul zilnic. La micul dejun le poți adăuga în iaurturi cu cereale. La cină poți opta pentru salate sau preparate din carne asezonate cu fructe uscate. Așa-i că sună delicios?

8.                  Au beneficii asupra sistemului imunitar. Alternativele bogate în vitamina C precum fructele de goji eco sunt variantele cele mai indicate pentru menținerea unui metabolism sănătos.

9.                  Sunt opțiuni indicate pe timpul sarcinii. Femeilor însărcinate li se recomandă de cele mai multe ori curmale, tocmai datorită conținutului de fibre. Însă, conțin numeroase zaharuri, tocmai de aceea ar trebui să consulți părerea medicului pentru a te asigura că totul este în regulă.

10.  Previn problemele aparatului cardiovascular. Caisele sunt răspunzătoare pentru eliminarea hipertensiunii arteriale.

Pe lângă gustul delicios, fructele uscate te vor ajuta să obții un organism perfect funcțional. Te vei simți mult mai bine în pielea ta și te vei bucura de un boost de energie constant. Ai grijă, totuși, să alegi variantele naturale, 100% eco, distribuite de furnizori de încredere. Rezultatele vor fi cu siguranță pe măsura așteptărilor.

Mizează întotdeauna pe calitate și alege opțiunile premium când vine vorba de alimentație!

Intră aici și află mai multe lucruri despre beneficiile produselor bio!