Ani Cretu

Cum este să fii mama unui copil cu alergii alimentare – Interviu cu Ani Crețu

Am stat de vorbă cu actrița Ani Crețu, o mamă devotată și grijulie, îndrăgostită până peste cap de micuțul Adan, fiul ei în vârstă de patru ani. Din păcate, Adan suferă de numeroase alergii și intoleranțe alimentare care, uneori, sunt greu de controlat.

Este imposibil să te pui în locul unei mame care se confruntă cu o astfel de problemă și din acest motiv vă prezentăm în continuare destăinurea lui Ani, cu suișurile și coborâșurile, cu reușitele și eșecurile cu care s-a confruntat în lupta cu boala lui Adan.

Cum v-a schimbat viața faptul că ați devenit mamă? 

Întru totul! Văd viața prin ochii copilului din mine pe care nu l-am crescut la timpul potrivit cum ar fi trebuit! Mă joc acum cât nu m-am jucat atunci. Cresc crescându-l pe Adan, băiatul meu. Emoția, sentimentul iubirii are acum o altă formă decât ce știam până acum 4 ani și 5 luni. Este un tot!

Spuneți-ne, vă rog, cu ce problemă de sănătate se confruntă fiul dvs. și cum a debutat?

A debutat la 2 luni și câteva zile cu probleme digestive, diagnosticate după ureche, pentru care am primit medicație nepotrivită. În timp, au apărut alergiile, intoleranța la histamină, o alergie foarte puternică și greu de controlat, tulpini de Candida pe intestine, intestin permeabil, malabsorbție și multe altele. Însă acum este mult mai bine. Am avut perioade în care avea voie să consume doar 9 alimente, apoi 16. Aș dori să uit, dar nu pot… În acest moment, tot partea digestivă este punctul slab.

Cum se poate ajuta singur un părinte într-o astfel de situație?

Citind, studiind cazuri similare, căutând soluții la medici care, în primul rând, să îi asculte pe părinți, pe mame în special și care să meargă pe cauzalitate și nu pe efecte. Dispărând cauza care generează efectul, automat nu mai ai efect sau ai minimum de efecte.

Am învățat că alimentația este foarte importantă în viața unui copil, modul în care ne hrănim și ne hidratăm și, mai ales, CU CE! Sursa de proveniență a hranei este esențială.

Cum se manifestă o criză alergică și care sunt măsurile pe care un părinte trebuie să le ia atunci când are loc o astfel de reacție la copil?

Modul de manifestare a alergiilor este diferit de la individ la individ. La copilul meu, manifestările sunt de cele mai multe ori digestive, iar cele cutanate sunt secundare.  Mai exact, violența cu care îmi arată că are o reacție la un aliment este mai mare pe tubul digestiv decât la nivelul pielii, prin erupții cutanate. La alți copii am văzut că este invers. Unii nu au reacții digestive violente, alții deloc, dar în schimb au manifestări cutanate sau respiratorii.

Am trecut cam prin toate – diaree, ochii înroșiți în zona cearcănelor, umflarea pleoapelor,  manifestări cutanate – erupții, wizzing, spasm laringian, dar și un șoc anafilactic.

Cum acționează un părinte? E greu să sfătuiești cum pentru că fiecare copil este unic. De aceea, este indicat să mergi la medic. Iar acolo, împreună cu un specialist – alergologul, să se stabilească un protocol pentru părinte. Și copilul și părintele au nevoie să se afle în siguranță. Părintele trebuie să fie pregătit pentru a interveni la timp până când ajunge cu copilul la spital.

Cum a fost integrarea în comunitate, cu ceilalți copii? Ați întâmpinat dificultăți?

Încă o aștept. În curând, pe 15 septembrie, începe grădinița. El a fost înscris și anul trecut, dar nu l-am putut duce având în vedere strictețea în care era nevoit sa trăiască și am preferat să nu îl frustez. Am ales să îl înscriu la programul scurt și va mânca acasă, exclusiv BIO.

Care sunt alimentele pe care copilul dvs. nu are voie să le consume și cu ce le înlocuiți?

Eu nu cred în înlocuirea unor alimente cu altele. Când Adan avea voie să consume doar 9 alimente, mă bucuram că am ce să-i dau să mănânce! Lui nu-i plac fructele, doar bananele. În schimb, mănâncă zilnic dovlecel crud și morcov, în cantități foarte mari și salată verde cu ceapă.

Dați-ne un exemplu de meniu pe care i-l pregătiți fiului dvs. într-o zi obișnuită.

Mic dejun – ouă de prepeliță fierte cu pâine fără gluten din făină de cânepă sau făină de migdale, 1/2 dovlecel tăiat cu puțină sare și un pahar cu lapte vegetal de migdale.

Prânz – supă cremă de broccoli cu cartof dulce și crutoane (pâine uscată de cânepă) peste care pun o lingură de ulei de cânepă.

Cina – paste de hrișcă cu sos făcut de mine din ceapă, morcov, fenicul, usturoi, pastă roșie de ardei făcută de mine, ulei, busuioc.

Pe la ora 22 – ce dorește el – de obicei, îmi cere paste cu „untuleț”, adică ulei măsline sau margarină Vitaquelle, cu o felie șunculiță de curcan BIO și, bineînțeles, un pahar de lapte vegetal de migdale.

La gustări îi dau morcovi, iaurt de soia (doar cu afine!) sau biscuiți fără alergeni de la Biocorner, de pe raftul vesel, cum l-am botezat noi. Adan nu a avut probleme cu glutenul, dar l-am scos din alimentație pentru că îngreunează refacerea intestinului. Acum, dacă mănâncă biscuiți cu gluten, nu e o tragedie, dar în trecut nu aveam așa ceva în casă.

Țin să mai menționez două lucruri – fiul meu mănâncă exclusiv BIO și NU știe de alergiile lui. Eu mănânc cam ce mănânca el, deci nu e greu.

Care este mâncarea preferată a lui Adan? De unde vă procurați alimentele pentru mesele lui?

Paste cu orice! J De unde? De la Biocorner în proporție de 70% vara și de la mama din grădină. Iar iarna, exclusiv din magazinele BIO.

Cât de costisitoare este o dietă specială pentru un copil care suferă de intoleranțe și alergii alimentare?

Îmi numesc copilul „micul meu Rolls Royce” și cu asta cred că am dat răspunsul la întrebare. J

Cum reușiți să mențineți un echilibru între cariera dvs. de actriță și timpul dedicat fiului dvs.?

Nu știu… pur și simplu o fac. Nu pot pleca de acasă fără să las zilnic mâncarea gătită pentru el, indiferent de ora la care trebuie să mă trezesc. Poate, uneori, nu mă mai culc…

Ce sfat ați oferi părinților care se confruntă cu situații similare cu a dvs.? 

Să caute soluții pentru copiii lor și să le ofere răbdare și iubire! Consider că nimic pe lume nu este fără un scop. Iar eu cred că am găsit scopul pentru care suntem în această situație. Nu aș schimba nimic pentru că astfel l-aș schimba pe Adan și nu vreau. Așa mi-a dat Dumnezeu în această viață. Am un copil, un dar de la Dumnezeu și mă bucur de asta enorm.

Sănătate tuturor !