Berries-1546125_960_720

Forța vindecătoare a fructelor

 Dumitru Bălan, nutriționist

Primăvara mult aşteptată a sosit! Simţind că viaţa începe să se trezească din amorţeala iernii, mă gândesc că în curând vom avea magazinele pline cu fructe şi legume vii, nu aş putea decât să privesc cu încredere toată perioada care ne aşteaptă.

Ei bine, după perioada în care am hibernat cu toţii, cred că avem toate motivele să căutam energia pură în tot ceea ce ne înconjoară, iar primul lucru la care mă gândesc este un coş plin cu fructe. Chiar dacă fructele autohtone încă se mai lasă aşteptate, atunci primul fruct de import care îmi vine în minte este rodia.

Cercetând preţ de câteva minute zona ştiinţifică, am regăsit 255 de studii de specialitate care atestă la unison efectele miraculoase ale acestui super-aliment. Astfel, studiile au concluzionat că un singur pahar de suc proaspăt de rodie consumat zilnic reduce incidenţa afecţiunilor cardiovasculare cu aprox 25%. Dacă reflectăm un pic mai mult pe acest procent, vom înţelege că prevenţia este cheia care ne asigură creşterea speranţei de viaţă şi că putem ajunge departe atât timp cât alegem calea naturală pentru familiile noastre.

Un alt studiu interesant ce a fost publicat în „Turk Pediatri Ars” în anul 2016, a evidenţiat efectul protector al sucului de rodie în hepatoxicitatea indusă de administrarea paracetamolului, anulând practic reacţiile adverse ale acestui medicament antiinflamator. Echipa cercetătorului Salih Bakir a concluzionat, în anul 2015, că sucul de rodie oferă beneficii chiar şi pacienţilor care administrează medicamente citostatice. În acelaşi timp, rodia este unul din fructele care oferă cei mai mulţi antioxidanţi pe scara ORAC- capacitatea de absorbţie a radicalilor liberi ai oxigenului.

Tot în această perioadă, avem acces la fructele de pădure bio bogate în antocianine – fenoli din plante care pigmentează alimentele în culorile violet, roşu şi albastru. Astfel, afinele, aronia, merişoarele, murele, zmeura, căpşunile, coacăzele, prunele sunt cap de afiş atunci când ne raportăm la cantitatea de antocianine regăsită în fructe. De ce am ales fructele de pădure ? Alegerea a fost foarte simplă, întrucât aceste super-alimente înmagazinează cantităţi impresionante de antioxidanţi, reducând în acelaşi timp şi incidenţa cancerului. În plus, fructele de pădure reduc inflamaţia cronică a organismului, acesta reprezentând prima cauză a declanşării afecţiunilor moderne ale vremurilor noastre (diabet, afecţiuni cardiovasculare, alergii, boli autoimune etc).

Întărind această idee, studiul intitulat „Black chokeberry juice (Aronia melanocarpa) reduces incidences of urinary tract infection among nursing home residents in the long term – a pilot study” ce a fost publicat în anul 2014 de către M. Handeland ne oferă o concluzie fabuloasă. Sucul de aronia băut zilnic timp de 3 luni reduce incidenţa afecţiunilor tractului urinar cu aprox. 55%, diminuând în acelaşi timp şi nevoia administrării antibioticelor alopate. De aceea, am ales să consum zilnic câte un pumn de fructe de pădure, fiind absolut convins de efectele terapeutice ale acestor comori naturale. Indiferent că sunt proaspete, congelate, deshidrate sau liofilizate, fructele de pădure reprezintă o alegere ideală până când vom vedea cireşele sau vişinele autohtone pe rafturile magazinelor de calitate.

Cred că ţi-ai dat seama între timp că eşti mult mai protejat dacă alegi să pui în practică aceste ponturi, reamintindu-ţi încă o dată că vindecarea holistică are tangenţe directe cu administrarea celor mai sănătoase medicamente.

Şi da, alimentele sunt chiar cele mai eficiente medicamente, o voi demonstra de fiecare dată.