5 pași spre întărirea imunității în mod natural

Pe lângă fructele și legumele de sezon, toamna ne aduce și un lucru mai puțin plăcut: enervantele răceli de sezon. Deși lipsite de complicații, de cele mai multe ori, răcelile reușesc să ne strice dispoziția sau să ne țintuiască la pat pentru câteva zile. Nu există o rețetă minune prin care să le ții la distanță, dar o imunitate crescută te poate ajuta să le reduci considerabil simptomele și durata.

  1. Consumă fructe și legume bogate în vitamina C

Cunoscută și ca „vitamina imunității”, vitamina C este unul dintre aliații indispensabili în lupta cu bolile de sezon. Și nu doar atât. Este dovedit faptul că vitamina C ajută la întărirea imunității pe termen lung, dar și la reducerea duratei și simptomelor răcelilor de sezon. În plus, ajută la refacerea naturală a organismului după perioadele de convalescență și este principala responsabilă pentru vitalitate și energie.

Din fericire, vitamina C este ușor de găsit în multe dintre alimentele pe care le consumăm în mod frecvent. Citricele, legumele verzi, ardeiul gras, varza broccoli, mazărea și roșiile sunt doar câteva dintre alimentele bogate în această vitamină. Pe scurtă, o dietă care are la bază multe fructe și legume îți va asigura necesarul zilnic de vitamina C.

  1. Adoptă o dietă bogată în magneziu

În ceea ce privește mineralele, un rol de cinste îl joacă magneziul. Denumit și „mineralul antistres”, magneziul este asociat cu ținerea la distanța a oboselii și a stresului. Dincolo de asta, un aport suficient de magneziu are proprietăți dovedite și asupra creșterii imunității.

Pentru a-ți asigura necesarul zilnic de magneziu, consumă varză, ceapă, broccoli, sfeclă roșie și rădăcinoase. În ceea ce privește fructele, îți recomandăm să incluzi în dieta ta banane, piersici, caise, pepene roșu, avocado și mango.

  1. Asigură-te că dormi suficient

Somnul este la fel de important precum dieta, deoarece, în timpul somnului, au loc anumite procese ce țin inclusiv de regenerarea celulelor și a țesuturilor. Dacă nu dormi suficient te vei simți nu doar mai obosit, ci și mai stresat. Acest lucru se întâmplă pentru că, atunci când nu ne odihnim suficient, organismul produce o cantitate mai mare de cortizol – un hormon al stresului. De reținut ar fi și că nu există un număr de ore de somn care ar trebui bifate, deoarece fiecare organism este unic și are nevoi diferite.

  1. Fă mișcare zilnic

Nu trebuie să ajungi neapărat la sală. Simplul mers pe jos este recunoscut ca benefic pentru întărirea imunității. În plus, o scurtă plimbare în natură te va ajuta să-ți limpezești mintea atunci când treci printr-o perioadă stresantă. Dincolo de asta, mersul pe jos te va ajuta să-ți oxigenezi creierul și îți face organismul mai receptiv în lupta cu virușii de sezon.

Asta nu înseamnă că trebuie, în mod obligatoriu, să-ți începi dimineața plimbându-te prin parc jumătate de oră. Poți, în schimb, să alegi să parcurci o bucată din drumul spre birou pe jos.

  1. Bucură-te de beneficiile ceaiului verde

De mii de ani este cunoscut faptul că ceaiul verde este un puternic antioxidant. Folosit adesea pe post de leac băbesc, ceaiul verde are numeroase proprietăți antivirale. Noi îți recomandăm să nu aștepți să răcești pentru a te bucura de o cană de ceai. Consumă-l zilnic, mai ales dacă ești adeptul unui consum ridicat de cafea. Dacă nu știi ce să alegi, te poți inspira din selecția noastră de ceaiuri!

 

Nu uita că nu există alimente minune care să conțină toți nutrienții necesari consolidării imunității. Astfel, îți recomandăm să adopți un stil de viață cât mai sănătos și să consumi, pe cât posibil, alimente naturale, certificate bio.

 

Surse:

http://bit.ly/2yxIsBg

http://bit.ly/2jnBE6K

7 motive pentru care ar trebui să adopți o dietă vegană

Începând din 1994, noiembrie este recunoscută la nivel internațional drept luna dedicată stilului de viață vegan. Pentru că noi încurajăm un stil de viață cât mai sănătos, ți-am pregătit un articol în care îți prezentăm șapte beneficii ale unei diete vegane.

  1. Reduce grăsimile saturate

Atât carnea, cât și produsele lactate conțin cantități mari de grăsimi saturate. Consumate în exces, acestea pot cauza probleme cardiovasculare. În plus, o dietă vegană înseamnă înlocuirea grăsmilor saturate cu grăsimi naturale. Astfel de alimente bogate în grăsmi sănătoase sunt unul de cocos, uleiul de măsline și avocado.

  1. Scade riscul de cancer

Conform unor studii realizate în Marea Britanie, unul din zece cazuri de cancer este cauzat de o dietă nesănătoasă. Adoptând un stil de viață vegan vei avea, în primul rând, o dietă bogată în fibre, recunoscută pentru stimularea activității intestinelor și, implicit, pentru scăderea cancerului de colon. În același timp, un consum diminuat de produse de origine animală este asociat în mod științific cu o diminuare a riscului de cancer la sân.

  1. Te ajută să pierzi mai ușor kilogramele în plus

O dietă vegană te va ajuta să slăbești, dar și să te menții în formă. Asta datorită cantității mici de grăsimi saturate care există în preparatele vegane. În plus, alimentele bogate în fibre precum cerealele integrale contribuie la instalarea rapidă a unei senzații de sațietate. Dincolo de asta, dulciurile vegane sunt mult mai sărace în calorii decât variantele care au în componență ingrediente de origine animală.

  1. Îți oferă mai multă energie

O dietă bogată în vitamine și minerale este recunoscută pentru puterea de a preveni stările de oboseală și pentru a-ți reda energia. În plus, consumând multe fructe și legume, vei ține la distanță afecțiunile asociate carenței anumitor minerale, precum migrenele și depresia.

  1. Întărește unghiile și părul în mod natural

Dacă ai probleme cu fragilitatea unghiilor sau căderea părului, nu vei mai fi nevoită să cauți soluții externe sau suplimente alimentare pentru aceste probleme. Asta datorită numeroaselor vitamine și minerale. O dietă vegană este, în primul rând, o dietă în care fructele și legumele joacă un rol central.

  1. Crește în mod natural imunitatea

O dietă bogată în vitamine și minerale poate contribui semnificativ la imunitatea întregului organism. Astfel, consumând alimente vegane, vei putea crește rezistența organismului, atât la virușii de sezon, cât și în fața unor afecțiuni severe. În plus, o dietă vegană este asociată și cu o speranță de viață mai mare.

  1. Scade nivelul colesterolului

Carnea roșie și albă, brânza și alte produse de origine animală conțin grăsmi saturate care contribuie la creșterea nivelului de colesterol. Conform studiilor, s-a demonstrat că trecerea la o dietă vegană duce la scăderea nivelului colesterolului cu până la 35%.

Bineînțeles, o dietă sănătoasă înseamnă mai multă atenție acordată produselor alimentare pe care le folosești. Te așteptăm în magazinele Biocorner pentru a alege cele mai sănătoase produse vegane pentru tine și familia ta.

Surse:

http://bit.ly/2mihImE

http://bit.ly/2jm5f0s

Beneficiile produselor apicole pentru sănătatea și frumusețea ta

Probabil ai auzit, cel puțin o dată, faptul că produsele apicole sunt un ajutor de nădejde, atât în tratarea diferitelor afecțiuni, cât și în scopuri cosmetice. Iată care sunt principalele beneficii pe care ți le poate aduce consumul sau utilizarea acestor alimente-minune.

Beneficiile mierii

Mierea este un remediu eficient, atât în tratarea bolilor interne, cât și ale pielii. În plus, este un excelent tonic pentru copii, pentru persoanele aflate în convalescență, dar și pentru întărirea sistemului imunitar.

Mai puțin știut este faptul că fiecare tip de miere are proprietăți specifice. Astfel, mierea de tei ușurează stările febrile și durerile gastrice, în timp ce mierea de salcâm este un bun calmant și ajută în lupta cu insomniile. Pentru uz extern, folosește mierea de flori de câmp, deoarece are o puternică acțiune anti-microbiană.

Mierea este des recomandată și în tratamentul bolilor de inimă. Studiile au dovedit faptul că, folosită zilnic, timp de una sau două luni, mierea de albine aduce îmbunătățiri stării generale a bolnavilor.

În cazul răcelilor, se recomandă ca mierea să fie consumată cu lapte cald (o linguriță de miere dizolvată într-un pahar de lapte) sau cu suc de lămâie. În caz de gripă, se va prepara următorul amestec: usturoi dat pe răzătoare și amestecat cu miere (proporție 1:1). Se ia câte o lingură de amestec (cu puțin apă călduță) seara, înainte de culcare.

Beneficiile lăptișorului de matcă

Lăptișorul de matcă este unul dintre cele mai puternice alimente-medicamente din lume, studiile științifice confirmându-I efectele benefice asupra sănătății, fertilității și longevității.

Bogat în aminoacizi, vitamine și minerale, lăptișorul de matcă este recomandat celor care au o activitate intelectuală intensă, deoarece îmbunătățește capacitatea de concentrare și de învățare, dar și vârstnicilor, deoarece crește capacitatea de a avea reacții rapide.

Beneficiile polenului

Polenul conține o cantitate mare de vitamine, coenzime și aminoacizi esențiali. Este motivul pentru care este considerat un super-aliment pe care natura ni-l pune la dispoziție.

Utilizat de mii de ani ca supliment nutrițional, este indicat să consumi polen pentru menținerea tinereții și vitalității, pentru stimularea organismului în lupta împotriva bolilor și conferirea unei stări de bine generale.

Atenție, însă! Femeilor însărcinate și celor care alaptează li se recomandă să fie atente de unde achiziționează polenul, în cazul în care vor să se bucure de substanțele nutritive pe care le conține. Acest fapt se datorează riscului ca polenul să conțină și anumite pesticide sau fertilizatori artificiali, precum și fungi, în cazul în care nu este depozitat corespunzător. Pentru a vă feri de toate aceste riscuri, vă recomandăm să vă îndreptați atenția doar asupra polenului cerficat bio.

Produsele apicole în scopuri cosmetice

Aproape toate produsele apicole au și întrebuințări în domeniul cosmeticii. Fie că vorbim despre măști de față sau despre produse pentru îngrijirea pielii și a părului, multe dintre ele au, ca ingredient de bază, produse de proveniență apicolă.

Asta nu înseamnă că nu poți folosi mierea, polenul sau lăptișorul de matcă ca atare. Spre exemplu, pentru creșterea rezistenței firului de păr și revitalizarea culorii acestuia, poți amesteca o linguriță de polen și câteva picături de suc de lămâie în șamponul pe care îl folosești în mod obișnuit.

În ceea ce privește beneficiile pentru ten, îți recomandăm să încerci o mască facială pe bază de polen. Dacă ai tenul uscat, poți amesteca două lingurițe de polen cu un gălbenuș de ou, lăsându-se să se acționeze 20 de minute. Pentru tenul gras, cu impurități, amestecă două lingurițe de polen cu jumătate de avocado pasat, un albuș de ou și o linguriță de suc de lămâie și lasă masca să acționeze pentru 20 de minute.

Dacă totuși ești adepta cosmeticelor gata prepatate, pe care le găsești în magazine, poți apela la o mască de față și corp cu miere, polen și lăptișor de matcă.

Surse articol:

http://bit.ly/2gTwwDq

http://bit.ly/2yCbqCQ

Cum este să fii mama unui copil cu alergii alimentare – Interviu cu Ani Crețu

Am stat de vorbă cu actrița Ani Crețu, o mamă devotată și grijulie, îndrăgostită până peste cap de micuțul Adan, fiul ei în vârstă de patru ani. Din păcate, Adan suferă de numeroase alergii și intoleranțe alimentare care, uneori, sunt greu de controlat.

Este imposibil să te pui în locul unei mame care se confruntă cu o astfel de problemă și din acest motiv vă prezentăm în continuare destăinurea lui Ani, cu suișurile și coborâșurile, cu reușitele și eșecurile cu care s-a confruntat în lupta cu boala lui Adan.

Cum v-a schimbat viața faptul că ați devenit mamă? 

Întru totul! Văd viața prin ochii copilului din mine pe care nu l-am crescut la timpul potrivit cum ar fi trebuit! Mă joc acum cât nu m-am jucat atunci. Cresc crescându-l pe Adan, băiatul meu. Emoția, sentimentul iubirii are acum o altă formă decât ce știam până acum 4 ani și 5 luni. Este un tot!

Spuneți-ne, vă rog, cu ce problemă de sănătate se confruntă fiul dvs. și cum a debutat?

A debutat la 2 luni și câteva zile cu probleme digestive, diagnosticate după ureche, pentru care am primit medicație nepotrivită. În timp, au apărut alergiile, intoleranța la histamină, o alergie foarte puternică și greu de controlat, tulpini de Candida pe intestine, intestin permeabil, malabsorbție și multe altele. Însă acum este mult mai bine. Am avut perioade în care avea voie să consume doar 9 alimente, apoi 16. Aș dori să uit, dar nu pot… În acest moment, tot partea digestivă este punctul slab.

Cum se poate ajuta singur un părinte într-o astfel de situație?

Citind, studiind cazuri similare, căutând soluții la medici care, în primul rând, să îi asculte pe părinți, pe mame în special și care să meargă pe cauzalitate și nu pe efecte. Dispărând cauza care generează efectul, automat nu mai ai efect sau ai minimum de efecte.

Am învățat că alimentația este foarte importantă în viața unui copil, modul în care ne hrănim și ne hidratăm și, mai ales, CU CE! Sursa de proveniență a hranei este esențială.

Cum se manifestă o criză alergică și care sunt măsurile pe care un părinte trebuie să le ia atunci când are loc o astfel de reacție la copil?

Modul de manifestare a alergiilor este diferit de la individ la individ. La copilul meu, manifestările sunt de cele mai multe ori digestive, iar cele cutanate sunt secundare.  Mai exact, violența cu care îmi arată că are o reacție la un aliment este mai mare pe tubul digestiv decât la nivelul pielii, prin erupții cutanate. La alți copii am văzut că este invers. Unii nu au reacții digestive violente, alții deloc, dar în schimb au manifestări cutanate sau respiratorii.

Am trecut cam prin toate – diaree, ochii înroșiți în zona cearcănelor, umflarea pleoapelor,  manifestări cutanate – erupții, wizzing, spasm laringian, dar și un șoc anafilactic.

Cum acționează un părinte? E greu să sfătuiești cum pentru că fiecare copil este unic. De aceea, este indicat să mergi la medic. Iar acolo, împreună cu un specialist – alergologul, să se stabilească un protocol pentru părinte. Și copilul și părintele au nevoie să se afle în siguranță. Părintele trebuie să fie pregătit pentru a interveni la timp până când ajunge cu copilul la spital.

Cum a fost integrarea în comunitate, cu ceilalți copii? Ați întâmpinat dificultăți?

Încă o aștept. În curând, pe 15 septembrie, începe grădinița. El a fost înscris și anul trecut, dar nu l-am putut duce având în vedere strictețea în care era nevoit sa trăiască și am preferat să nu îl frustez. Am ales să îl înscriu la programul scurt și va mânca acasă, exclusiv BIO.

Care sunt alimentele pe care copilul dvs. nu are voie să le consume și cu ce le înlocuiți?

Eu nu cred în înlocuirea unor alimente cu altele. Când Adan avea voie să consume doar 9 alimente, mă bucuram că am ce să-i dau să mănânce! Lui nu-i plac fructele, doar bananele. În schimb, mănâncă zilnic dovlecel crud și morcov, în cantități foarte mari și salată verde cu ceapă.

Dați-ne un exemplu de meniu pe care i-l pregătiți fiului dvs. într-o zi obișnuită.

Mic dejun – ouă de prepeliță fierte cu pâine fără gluten din făină de cânepă sau făină de migdale, 1/2 dovlecel tăiat cu puțină sare și un pahar cu lapte vegetal de migdale.

Prânz – supă cremă de broccoli cu cartof dulce și crutoane (pâine uscată de cânepă) peste care pun o lingură de ulei de cânepă.

Cina – paste de hrișcă cu sos făcut de mine din ceapă, morcov, fenicul, usturoi, pastă roșie de ardei făcută de mine, ulei, busuioc.

Pe la ora 22 – ce dorește el – de obicei, îmi cere paste cu “untuleț”, adică ulei măsline sau margarină Vitaquelle, cu o felie șunculiță de curcan BIO și, bineînțeles, un pahar de lapte vegetal de migdale.

La gustări îi dau morcovi, iaurt de soia (doar cu afine!) sau biscuiți fără alergeni de la Biocorner, de pe raftul vesel, cum l-am botezat noi. Adan nu a avut probleme cu glutenul, dar l-am scos din alimentație pentru că îngreunează refacerea intestinului. Acum, dacă mănâncă biscuiți cu gluten, nu e o tragedie, dar în trecut nu aveam așa ceva în casă.

Țin să mai menționez două lucruri – fiul meu mănâncă exclusiv BIO și NU știe de alergiile lui. Eu mănânc cam ce mănânca el, deci nu e greu.

Care este mâncarea preferată a lui Adan? De unde vă procurați alimentele pentru mesele lui?

Paste cu orice! J De unde? De la Biocorner în proporție de 70% vara și de la mama din grădină. Iar iarna, exclusiv din magazinele BIO.

Cât de costisitoare este o dietă specială pentru un copil care suferă de intoleranțe și alergii alimentare?

Îmi numesc copilul “micul meu Rolls Royce” și cu asta cred că am dat răspunsul la întrebare. J

Cum reușiți să mențineți un echilibru între cariera dvs. de actriță și timpul dedicat fiului dvs.?

Nu știu… pur și simplu o fac. Nu pot pleca de acasă fără să las zilnic mâncarea gătită pentru el, indiferent de ora la care trebuie să mă trezesc. Poate, uneori, nu mă mai culc…

Ce sfat ați oferi părinților care se confruntă cu situații similare cu a dvs.? 

Să caute soluții pentru copiii lor și să le ofere răbdare și iubire! Consider că nimic pe lume nu este fără un scop. Iar eu cred că am găsit scopul pentru care suntem în această situație. Nu aș schimba nimic pentru că astfel l-aș schimba pe Adan și nu vreau. Așa mi-a dat Dumnezeu în această viață. Am un copil, un dar de la Dumnezeu și mă bucur de asta enorm.

Sănătate tuturor !

5 beneficii ale nucii de cocos și cum te poți bucura din plin de ele

Malaezienii îi spun „copacul cu o mie de întrebuințări”, iar din punct de vedere științific, nuca de cocos este recunoscută pentru numeroasele proprietăți, atât asupra sănătății organismului, cât și asupra pielii, unghiilor și părului.

Află care sunt beneficiile nucii de cocos bio și cum să o folosești pentru a te bucura din plin de ele:

  1. Te ajută să scapi de kilogramele în plus

Uleiul de cocos reduce pofta de mâncare. Conform specialiștilor, acest lucru are legătură cu eliberarea de corpi cetonici, recunoscuți pentru că taie pofta de mâncare și oferă senzația de sațietate. În același timp, uleiul de cocos este excelent și în lupta cu colesterolul rău și a obezității abdominale.

Înlocuiește gustările dintre mese cu o mână de fulgi de cocos bio. Îi poți consuma chiar și la micul dejun, în iaurt sau lapte, împreună cu alte cereale și semințe sănătoase.

  1. Are proprietăți antibacteriane și antifungice

Uleiul de cocos are proprietăți antivirale, antibacteriene și antifungice. În plus, acidul lauric conținut de nuca de cocos este recunoscut ca un puternic antiinflamator.

Aproximativ 50% din nuca de cocos este acid lauric. Când uleiul de cocos trece prin procesul de digestie, formează monogliceride ce poartă numele de monolaurin, recunoscut pentru proprietățile de a ucide bacteriile dăunătoare, ciupercile și virușii. Aceste proprietăți îl transformă într-un ajutor de nădejde atât în lupta cu afecțiuni precum candidoza, cât și în lupta cu răceli, gripe și alte infecții virale.

Poți folosi uleiul de cocos atât la sotat și prăjit, cât și în loc de unt sau untură, pentru diferite rețete de prăjituri. Dacă nu vrei să-l folosești la gătit, îl poți adăuga în cafeaua de dimineață.

  1. Hidratează pielea și părul

Dincolo de beneficiile extraordinare pe care le are pentru sănătate, uleiul de cocos este ideal atât pentru hidratarea pielii uscate, cât și pentru întărirea structurii firului de păr și a unghiilor.

Recomandat în special persoanelor cu piele uscată, uleiul de cocos este ideal pentru tratarea mâinilor uscate, crăpate, deshidratate și cu inflamații. De asemenea, este un bun exfoliant, vindecă rănile și bătăturile și calmează iritațiile, având un rol antibacterian.

Vitamina E conținută de uleiul de cocos este un adevărat tonic pentru stimularea creșterii părului, iar acizii grași și proteinele din componența sa țin la distață mătreața și întăresc firul de păr.

Pentru a te bucura de toate beneficiile expuse mai sus, atât pentru piele, cât și pentru păr, noi îți recomandăm să folosești un ulei de cocos 100% organic sau chiar o loțiune cu ulei de cocos.

  1. Este un bun energizant

Bogată în vitamine și minerale, apa de cocos este un bun energizant. Consum-o înaintea oricărei activități fizice, oricât de intensă ar fi aceasta.

Dacă desfășori o activitate fizică moderată, apa de cocos băută la sfârșitul acesteia îți va asigura nutrieții pierduți în timpul desfășurării respectivei activități. O ceașcă de apă de cocos conține 600 mg de potasiu, de treisprezece ori mai mult decât o băutură energizantă normală.

  1. Sprijină sistemul imunitar

Apa de cocos ne poate fi de ajutor și în lupta cu răcelile, deoarece întărește sistemul imunitar, fiind bogată în potasiu, calciu, magneziu, fosfor și sodiu. De asemenea, conține vitaminele C, E, B1, B3, B5 și B6 și minerale precum fier.

 

surse:

http://bit.ly/2wx6pYN

http://bit.ly/2xfCZTm

7 mituri legate de alimentație în care nu mai credem

Alimentele degresate sunt mai sănătoase

Cuvântul „degresat” atrage ca un magnet persoanele care își doresc să slăbească. De fapt, numărul scăzut de grăsimi înseamnă un gust mai puțin bun. Astfel, producătorul va compensa lipsa gustului prin adăugarea de aditivi alimentari, sare și zahăr. Cu alte cuvinte, degeaba consumi alimente fără grăsmi, dar cu un conținut ridicat de substanțe nocive.

Tot în această categorie intră și termenul „fără zahăr”, deoarece zahărul este de multe ori înlocuit cu sodiu sau grăsime. Atenție mare atunci când vă alegeți produsele „fără grăsimi” și „fără zahăr”, deoarece pot avea mai multe elemente nocive pentru organism decât vă imaginați.

Cafeaua nu e sănătoasă

Unul dintre cele mai răspândite mituri este legat de cafea și de faptul că aceasta nu este deloc sănătoasă pentru organism. Mai mult, există numeroase diete care încep cu fraza „Renunță la cafea”.

Adevărata problemă nu este consumul de cafea, ci faptul că oamenii tind să bea prea multă cafea, în care adaugă lapte, zahăr și alte siropuri. Noi îți recomandăm să îți îndrepți atenția spre cafeaua bio, iar dacă ești mare amator de băuturile preparate instant, fără efort, să alegi un sortiment de eco cafea la plic, ușor de preparat.

Alimentele bio nu sunt cu nimic diferite de cele non-bio

Există numeroase voci care susțin că alimentele bio nu sunt cu nimic diferite de cele non-bio. Nimic mai fals! Din cauza pesticidelor și îngrășămintelor chimice se consumă mai bine de jumătate din rezerva biologică de antioxidanți pentru a neutraliza chimicalele pe care le absorb din sol.

În plus, Institutul European pentru Agricultură a confirmat, în urma unor studii care au durat cinci ani, că legumele, fructele și cerealele rezultate din culturile bio sunt cu 15% mai bogte în substanțe nutritive față de cele produse industrial.

Asta ca să nu mai vorbim de gustul mult mai bun pe care îl au fructele și legumele bio.

Poți mânca orice, dacă mănânci până în ora 18:00

Aproape orice persoană care a ținut o dietă a fost convinsă, la un moment dat, că e total interzis să mănânci după ora 18:00 dacă vrei să slăbești. Adevărata problemă este predilecția noastră pentru a consuma alimente bogate în calorii și dulciuri. Dacă păstrezi o balanță calorică adecvată, adică dacă mănânci mai puține calorii decât arzi, poți mânca chiar și seara.

Apa ne ajută să scăpăm de kilogramele în plus

Nu există nicio îndoială că apa este vitală pentru corp, însă de aici și până la mitul că ne poate ajuta să slăbim e cale lungă. E drept, dacă apa te ajută să stai departe de băuturile bogate în calorii, atunci s-ar putea să-ți fie de ajutor. Însă un consum mai mare de apă nu te va ajuta să slăbești dacă nu îți vei schimba și stilul de viață și, implicit, obiceiurile alimentare.

Zahărul cauzează diabetul

O afirmație luată foarte în serios de multe persoane este aceea că zahărul este răspunzător pentru declanșarea diabetului. De fapt, dacă consumăm foarte mult zahăr, singurul lucru la care suntem predispuși este îngrășarea. Se cunoaște faptul că persoanele supraponderale sunt mai predispuse la diabetul de tip II, însă acest lucru nu este suficient pentru a afirma că există o legătură clară între zahăr și diabet.

Grăsimile nu sunt sănătoase

Una dintre principalele greșeli regăsite în multe dintre dietele de slăbit este lipsa grăsimilor. De fapt, corpul uman are nevoie de trei tipuri de substanțe nutritive pentru a se dezvolta și funcționa: proteine, carbohidrați și grăsimi.

Există și grăsimi sănătoase, pe care le regăsim în alune, semințe, pește, avocado, măsline și lactate. Este recomandat, în schimb, să evităm grăsimile saturate care se regăsesc în carnea roșie și în alimentele procesate.

Surse:

http://bit.ly/2k1SSXb

http://bit.ly/2hxycW9

Brain food sau ce să mănânci pentru o minte mai sănătoasă

Alimentația este un factor important în îmbunătățirea memoriei, a puterii de concentrare și chiar și a stării de spirit pe termen lung, motiv pentru care reîntoarcerea la școală este prilejul ideal pentru a introduce în regimul alimentar de zi cu zi al celor mici o serie de alimente ajutătoare.

Rush University Medical Center din Chicago, împreună cu Harvard T.H. Chan School of Public Health, au lansat cu puțin timp în urmă The MIND Diet, în urma unui studiu efectuat pe un eșantion de 3.000 de oameni. Acesta este deopotrivă un proiect de cercetare, cât și un ghid de alimentație care reunește o serie de alimente benefice pentru creier. Ghidul concluzionează că există o serie de nutrienți, care se găsesc în legume, cereale, nuci, păstăi, uleiuri vegetale și pește, cu rolul de a proteja celulele nervoase și a preveni boli ale sistemului nervos precum Alzheimer, demență și multe altele.

Pe lista celor mai benefice alimente pentru sănătatea minții, conform The MIND Diet, se numără:

  1. Fructele de pădure

Afinele, murele, zmeura, căpșunile și multe alte astfel de fructe contribuie la protejarea creierului de stresul de zi cu zi prin conținutul bogat în antioxidanți. Specialiștii ne recomandă să consumăm frute de pădure de cel puțin două ori pe săptămână.

marc-fulgar-59958

  1. Peștele gras

Fiind bogată în acizi grași omega-3, carnea de pește, cum este de exemplu cea de somon, sardine, hering și macrou, contribuie la realizarea și îmbunătățirea funcțiilor cognitive, printre care și capacitatea de memorare a informațiilor. Mai mult decât atât, peștele reprezintă o sursă importantă de proteine pentru cei mici.

  1. Legumele verzi

Kale, spanac, păstăi de mazăre, salate, varză sau broccoli se numără printre legumele cele mai bogate în nutrienți pe care ni le recomandă experții. Consumate de cel puțin 6-7 ori pe săptămână, acestea contribuie la conservarea și îmbunătățirea capacităților de memorare.

  1. Nuci, semințe și cereale integrale

Este bine să consumăm nuci și semințe cât mai variate pentru un conținut divers de nutrienți și cel puțin trei porții de cereale integrale pe zi. Cerealele pot consta în ovăz, quinoa, orez brun sau chiar paste și pâine din grâu integral 100%.

ryan-pouncy-52372

  1. Păsări de curte

Când vine vorba de carne de pasăre, cea mai recomandată este carnea de pui sau de curcan, de cel puțin două ori pe săptămână, fiartă sau preparată la aburi.

The MIND Diet include de asemenea și o listă de alimente considerate a fi „cele mai nesănătoase” de consumat pe termen lung, pe care o redăm mai jos:

  • Carnea roșie
  • Untul și margarina
  • Brânza
  • Produsele de panificație și dulciurile
  • Alimentele prăjite sau fast food

Surse:

http://bit.ly/2xt2TkV

http://bit.ly/2wl7Dtx

Începe școala cu aceste alimente sănătoase

O alimentație sănătoasă este o componentă vitală pentru dezvoltarea unui trup sănătos și a unei minți agere. Decizia de a introduce cât mai multe alimente sănătoase în dieta copilului tău este cu atât mai necesară cu cât cei mici sunt înconjurați de tot felul de tentații, care mai de care mai nocive pentru sănătate. În plus, cele mai multe dintre obiceiurile alimentare se deprind din copilărie.

Fie că îți propui să folosești mai des alimente bio în rețetele pe care le știi deja sau ești în căutare de idei pentru pachetul celui mic, îți venim în ajutor cu o serie de sugestii.

  1. Fulgii de ovăz

Micul dejun este cea mai importantă masă a zilei. Deși cei mici ar putea fi atrași mai degrabă de cerealele din comerț, adevăratele beneficii stau în alternativele mult mai sănătoase. Spre exemplu, fulgii de ovăz sunt o bună sursă de energie și ajută la creșterea nivelului de concentrare pe tot parcursul zilei. Asta nu înseamnă că fulgii de ovăz trebuie consumați exclusiv la micul dejun. Combinați cu miere sau cu fructe proaspete, fulgii de ovăz pot deveni o gustare excelentă.

  1. Semințele de in

Tot în categoria alimentelor ce pot fi consumate la micul dejun, intră și semințele de in – o importantă sursă de Omega 3, plus că ajută la dezvoltarea creierului și la îmbunătățirea memoriei. Le poți presăra în bolul cu cereale, în iaurt sau chiar în felul principal de mâncare, fără ca cel mai mic să-și dea măcar seama că sunt acolo.

  1. Avocado

Declarat de Cartea Recordurilor Guinness drept cel mai nutritiv fruct din lume, avocado conține o listă impresionantă de ingrediente benefice pentru sănătatea copilului tău. De la vitaminele A, B, C, D, E și K, extrem de importante pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor și până la conținutul ridicat de proteine și fier. În plus, dincolo de elementele nutritive pe care le conține, acest fruct-minune ajută corpul copilului să absoarbă eficient nutrienții din alte fructe și legume. Atenție însă: avocado este unul dintre puținele fructe care se consumă doar în stare crudă. Nu-l prepara termic niciodată, pentru că își va pierde toate substanțele nutritive pentru care este atât de lăudat.

  1. Roșiile

Roșiile sunt foarte bogate în antioxidanți (betacaroten, licopen, vitaminele C și E) și ajută la creștere imunității, protejarea și întărirea sistemului osos, dar și la îmbunătățirea vederii. Sunt un aliment extrem de versatil, deoarece pot fi consumate atât în stare crudă, în salate și în sandvișuri, dar și încorporate în mâncarea gătită. Dacă celui mic nu îi plac roșiile în stare proaspătă, le poți fierbe și ulterior mărunți. Amestecate cu ulei de măsline și condimente, pot fi un sos gustos, gata de adăugat la paste sau alte feluri preferate.

  1. Kiwi

O excelentă sursă naturală de vitamina E, kiwi este unul dintre fructele care ajută la îmbunătățirea imunității în mod natural, dar și la protejarea de infecții virale și bacteriene. De asemenea, kiwi conține de cinci ori mai multă cantitate de vitamina C decât o portocală. Îl poți include în alimentația celor mici pe post de gustare.

  1. Morcovii

Aliați de nădejde pentru o vedere sănătoasă, morcovii conțin o cantitate însemnată de vitamina A și sunt, în același timp, o bogată sursă de beta-caroten. În plus, consumul de morcovi te poate ajuta să ții departe răcelile de sezon. Dacă majoritatea legumelor sunt mult mai sănătoase în formă naturală, morcovii sunt mai buni dacă îi gătești prin fierbere sau la aburi, deoarece organismul poate extrage o cantitate mai mare de betacaroten.

  1. Afinele

Afinele au o eficiență dovedită în blocarea agenților patogeni care atacă sistemul imunitar. În plus, studiile efectuate de-a lungul timpului au arătat că afinele sunt un real ajutor pentru organism în perioadele de convalescență în urma răcelilor și a gripei. Acest lucru este posibil datorită conținutului bogat în antioxidanți al afinelor, care sporesc capacitatea de a lupta cu diferite stări inflamatorii. Le poți servi celui mic fie pe post de gustare, fie le poți adăuga în pachetul pentru școală.

  1. Spanacul

Originar din Turcia, spanacul a devenit extrem de popular datorită celebrului personaj din desene animate: Popeye Marinarul. Include-l în alimentația copilului tău pentru cantitățile bogate de vitamina C și K, care ajută la îmbunătățirea legăturilor neuronale și protejează creierul. Atenție la modalitatea de preparare a spanacului: dacă vrei totuși să-l gătești, evită fierberea, deoarece va distruge mare parte din substanțele nutritive pe care le conține.

Surse:

http://bit.ly/2fnN4CA

http://bit.ly/2f0gmGL

Intoleranțele alimentare – de ce ar trebui să le luăm în serios

8 din 10 români suferă de intoleranță alimentară

Nu întotdeauna reușim să ne explicăm clar reacțiile pe care le are corpul nostru, punând simptome precum balonarea, problemele de tranzit sau migrenele pe seama unei alimentații haotice sau a unei indispoziții de moment.

Atenția scăzută pe care o acordăm acestor reacții are sens mai ales dacă aruncăm o privire asupra rapoartelor întocmite de Organizația Mondială a Sănătății conform cărora jumătate din populația globului suferă de cel puțin o intoleranță alimentară, în timp ce doar un miliard dintre aceste persoane sunt diagnosticate.

Lucrurile nu stau mai bine nici la nivel național: 8 din 10 români suferă de intoleranță alimentară de un anumit grad.

În timp ce mare parte dintre alergiile alimentare apar încă din copilărie, cel puțin 15% dintre acestea sunt diagnosticate abia la maturitate.

De ce se întâmplă asta?

Putem deduce deci că majoritatea celor care nu știu că suferă de o alergie alimentară nu acordă atenție simptomelor.

În termenii cei mai simpli, intoleranța alimentară presupune o reacție de respingere a organismului față de un anumit aliment, care nu poate fi digerat și asimilat în mod corespunzător. Concret, odată cu indigestia alimentului respectiv, are loc o reacție locală inflamatorie care va duce, în timp, la afectarea mucoasei intestinale, dar și la reacții adverse cu repercursiuni asupra întregului organism.

O confuzie realizată în mod frecvent este cea dintre alergia și intoleranța alimentară. Dacă în cazul alergiilor simptomele sunt observate imediat de către pacient, reacțiile apărute în urma unei intoleranțe alimentare se pot manifesta după un interval de la o oră și până la trei zile.

În ceea ce privește riscurile majore la care sunt supuse persoanele care manifestă intoleranțe alimentare, cel mai important este cel de anafilaxie.

Reacțiile severe sau fatale se pot întâmpla la orice vârstă. Cel mai mare risc de anafilaxie apare însă în cazul adolescenților și al tinerilor adulți. Mai mult, persoanele care suferă de astm au un risc mai ridicat de a avea reacții mai drastice sau fatale.

Cum depistăm intoleranțele alimentare?

Poți afla care sunt alimentele neagreate de organism doar cu ajutorul unor teste serologice speciale. În prezent, Pinner Test-ul este recunoscut ca fiind una dintre cele mai eficiente metode de a afla ce alimente ar trebui să excluzi din alimentația ta pentru a evita viitoarele surprize neplăcute.

Altfel spus, nu există un tratament generalizat pentru tratarea intoleranțelor alimentare, cea mai la îndemână metodă fiind îndepărtarea cauzelor, respectiv excluderea alimentelor problematice din dieta pacientului.

Nu este atât de dificil pe cât pare, mai ales dacă luăm în calcul numărul mare de produse dedicate persoanelor cu diferite intoleranțe.

Sursă foto

La fiecare 3 minute, o reacție alergică la alimente trimite pe cineva în camera de urgență.

…iar majoritatea victimelor sunt copii.

Trăim într-o perioadă în care opțiunile noastre legate de alimentație sunt nelimitate. De la alimente de bază, la fructe, legume, snaks-uri și mâncare semi-preparată, rafturile supermarket-urilor sunt tot mai pline și mai colorate, dar și mai periculoase.

Studiile specialiștilor arată că numărul persoanelor care încep să acuze intoleranțe la diverse tipuri de alimente, este în creștere. Mai grav de atât este că un procent mare dintre aceștia este reprezentat de copii cu vârsta sub 18 ani. Lucru care nu presupune doar confruntarea cu alergiile de rigoare, ci și cu problema integrării în grupurile sociale.

Care este, așadar, situația actuală conform FARE (Food Allergies Research & Education)?

Datele prezentate în următoarele rânduri sunt culese ca urmare a unui studiu realizat la nivelul Statelor Unite și publicat în luna aprilie a a nului 2017. În România, datele disponibile pe acest subiect sunt încă puține la număr din lipsa unor cercetări mai complexe pe această problemă.

Momentan, au fost raportate peste 170 de alimente responsabile de reacții alergice și intoleranțe alimentare. Dintre acestea, cele mai importante 8 sunt următoarele: lapte, ouă, arahide, fructe cu coajă lemnoasă, grâu, soia, pește și scoici crustacee (responsabile pentru majoritatea reacțiilor serioase la alergii alimentare din Statele Unite).

La nivel de populație, cercetătorii estimează că până la 15 milioane de americani au alergii alimentare, dintre care aproape jumătate (5,9 milioane) fiind reprezentate de cazuri de copii cu vârsta mai mică de 18 ani.

Mai mult decât atât, dintre aceștia, aproximativ 30% sunt alergici la mai mult de un singur aliment.

Situația este în creștere conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, care raportează că apariția alergiilor alimentare la copii a crescut cu 50% între anii 1997 si 2011.

Iar pentru că tratamentele și îngrijirile medicale necesare alergiilor și intoleranțelor provocate de alimentație nu sunt doar necesare, ci și destul de scumpe, suma cheltuită de familiile din S.U.A atinge, anual, 25 de miliarde de dolari.

PERSOANE CU GRAD CRESCUT DE RISC

  • Reacțiile severe sau fatale pot apărea la orice vârstă, dar adolescenții și adulții tineri cu alergii alimentare prezintă cel mai mare risc de anafilaxie fatală cauzată de alimente.

 

  • Un alt segment cu risc crescut de reacții alergice grave sau fatale îl reprezintă persoanele care suferă de astm bronșic.

 

  • Comparativ cu copiii care nu au vreo alergie la alimente, copiii cu intoleranțe sunt de două până la de 4 ori mai susceptibili spre a avea alte afecțiuni alergice, cum ar fi astmul sau eczema.

PREVENȚIE?

Cu toate că, în postura de părinți, suntem tentați să întârziem introducerea alimentelor cu alergeni cât mai mult posibil, nutriționiștii spun că, din contră: inserarea lor în alimentația copiilor, cu o anumită frecvență poate reduce dramatic riscul celor mici de a dezvolta alergii la aceste alimente.

Cât despre tartamente, se pare că nu există ceva care să vindece permanent alergia alimentară. Alimentele alergice sunt gestionate prin evitarea problemei alimentelor și învățării de a recunoaște și trata simptomele reacțiilor.

Momentan, se studiază subiectul terapiilor pentru alergii alimentare, însă niciuna dintre tratamentele identificate până acum nu a fost încă eficientă pentru uz general.